metro.cz

Počasí v Praze

21 °C / 31 °C

Neděle, 19. srpna 2018. Svátek má Ludvík.
Pavel Maurer
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Jak poznat špatnou restauraci na první pohled?

29. března 2017  16:13 Pavel Maurer, Metro.cz
Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku.

Spousta věcí v restauraci může být špatně. Hlasitá muzika nebo bezmyšlenkovitě puštěné rádio je špatně. Čisté WC – to je pro mne skoro stejně podstatné jako dobré jídlo. Špinavý záchod signalizuje zalískanou kuchyni!



Když je na stole upatlaná slánka a pepřenka, volně uskladněná párátka – špatně! Převoněný či potem páchnoucí číšník – to je moc špatně. Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku – tak to tam raději ani nechoďte!

Přeplněný jídelní lístek! Bichle o rozměrech telefonního seznamu – to je návrat do gastronomických třetihor! Restaurace, která se honosí, že zmákne čínu, italské špagety, pizzu, hamburgery, zvěřinové hody i vegetariánské speciality – tam bych si dal nejspíš chleba s máslem, protože to asi pokazí nejméně.

Špatně je také, když si všimnete, že ke všem pokrmům servíruje kuchař v podstatě stejnou „oblohu“. Někdo mu poradil, že dnes frčí strava s větším obsahem zeleniny a že také může trochu zdražit pokrm, a tak spousta všeumělů si připraví dopředu na všechny talíře co nejbarevnější oblohu: krouhané zelí, strouhanou mrkvičku, petrželku, cibulku, list salátu i kyselou okurčičku. K tomuto nesmyslně vytvořenému minisálatku pak podle objednávek servírují cokoli: řízek, tlačenku, kuřecí prso a tak dále, bez ladu a skladu, hlavně že je talíř plný nesmyslů, které k sobě kulinárně, chuťově ani logicky vůbec nepatří! Tak to je také moc špatně.

Čtěte také:

Špatně je, když kuchaři používají raději polotovary než vlastní vaření. Pak už z nich nejsou kuchtíci, ale pouze mikrovlnní přihřívači a opékači průmyslově a velkokapacitně předpřipravených jídel. Kvůli tomu přece nechodíme do restaurace, aby nám tu ohřáli pokrm, který byl vyroben jinde? A nejvíc špatně u restaurace je, když je nám pak špatně! Tam už nikdy více nevstupujte!



Komentáře

Hlavní zprávy

Češi skončili třetí na EcoRun 1000 jezer

Česká posádka Marek Tomíšek a David Kazda zcela vlevo.
vydáno 19. srpna 2018  14:40

Česká posádka Marek Tomíšek a David Kazda se finské soutěže v úsporné jízdě Suurajot EcoRun, která se jezdí na šotolinových tratích a používá podtitulek...  celý článek

Skútr je bonbon, zloděj vosa

Piaggio Medley
vydáno 19. srpna 2018  11:55

Od doby, kdy platí, že s řidičským průkazem můžeme automaticky řídit motorky o objemu do 125 kubických centimetrů, se české silnice plní stroji, které...  celý článek

Plavání posiluje zádové svaly a perfektně odbourává stres

Plavání je zdravé
vydáno 19. srpna 2018  9:10

Pohyb ve vodě se dá provozovat celoživotně a doporučuje se i jako forma rehabilitace.  celý článek

Češi jsou nakupující maniaci, těží z toho realitní magnáti

Ilustrační snímek
vydáno 18. srpna 2018  13:56

V Česku je kolem tří stovek nákupních center a parků. Vyrostou ještě další.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám