metro.cz

Počasí v Praze

16 °C / 24 °C

Čtvrtek, 24. května 2018. Svátek má Jana.
Pavel Maurer
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Jak poznat špatnou restauraci na první pohled?

29. března 2017  16:13 Pavel Maurer, Metro.cz
Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku.

Spousta věcí v restauraci může být špatně. Hlasitá muzika nebo bezmyšlenkovitě puštěné rádio je špatně. Čisté WC – to je pro mne skoro stejně podstatné jako dobré jídlo. Špinavý záchod signalizuje zalískanou kuchyni!



Když je na stole upatlaná slánka a pepřenka, volně uskladněná párátka – špatně! Převoněný či potem páchnoucí číšník – to je moc špatně. Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku – tak to tam raději ani nechoďte!

Přeplněný jídelní lístek! Bichle o rozměrech telefonního seznamu – to je návrat do gastronomických třetihor! Restaurace, která se honosí, že zmákne čínu, italské špagety, pizzu, hamburgery, zvěřinové hody i vegetariánské speciality – tam bych si dal nejspíš chleba s máslem, protože to asi pokazí nejméně.

Špatně je také, když si všimnete, že ke všem pokrmům servíruje kuchař v podstatě stejnou „oblohu“. Někdo mu poradil, že dnes frčí strava s větším obsahem zeleniny a že také může trochu zdražit pokrm, a tak spousta všeumělů si připraví dopředu na všechny talíře co nejbarevnější oblohu: krouhané zelí, strouhanou mrkvičku, petrželku, cibulku, list salátu i kyselou okurčičku. K tomuto nesmyslně vytvořenému minisálatku pak podle objednávek servírují cokoli: řízek, tlačenku, kuřecí prso a tak dále, bez ladu a skladu, hlavně že je talíř plný nesmyslů, které k sobě kulinárně, chuťově ani logicky vůbec nepatří! Tak to je také moc špatně.

Čtěte také:

Špatně je, když kuchaři používají raději polotovary než vlastní vaření. Pak už z nich nejsou kuchtíci, ale pouze mikrovlnní přihřívači a opékači průmyslově a velkokapacitně předpřipravených jídel. Kvůli tomu přece nechodíme do restaurace, aby nám tu ohřáli pokrm, který byl vyroben jinde? A nejvíc špatně u restaurace je, když je nám pak špatně! Tam už nikdy více nevstupujte!



Komentáře

Hlavní zprávy

GDPR na startu. Pětina firem o něm nic neví, spousta se bojí

(Ilustrační snímek)
vydáno 24. května 2018  14:45

Den D je tady. Zítra začne platit nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů.  celý článek

Sloupek Vlastimila Vondrušky: Má přízemnost

Vlastimil Vondruška
vydáno 24. května 2018  13:13

Je třeba obětí, abychom společně a radostně vykročili do Evropy!  celý článek

V létě jako v peci i mrazáku, vlaky špatně klimatizují

Vlaková souprava CityElefant
vydáno 24. května 2018  11:45

Cestující na příměstských linkách trápí výkyvy teplot. Průvodčí je mohou měnit jen o dva stupně.  celý článek

Začíná Noc kostelů

Ilustrační snímek
vydáno 24. května 2018  9:45

Oblíbená akce, kterou loni navštívilo 450 tisíc lidí, se koná zítra již podesáté.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám