metro.cz

Počasí v Praze

-1 °C / 5 °C

Středa, 13. prosince 2017. Svátek má Lucie.
Pavel Maurer
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Jak poznat špatnou restauraci na první pohled?

29. března 2017  16:13 Pavel Maurer, Metro.cz
Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku.

Spousta věcí v restauraci může být špatně. Hlasitá muzika nebo bezmyšlenkovitě puštěné rádio je špatně. Čisté WC – to je pro mne skoro stejně podstatné jako dobré jídlo. Špinavý záchod signalizuje zalískanou kuchyni!



Když je na stole upatlaná slánka a pepřenka, volně uskladněná párátka – špatně! Převoněný či potem páchnoucí číšník – to je moc špatně. Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku – tak to tam raději ani nechoďte!

Přeplněný jídelní lístek! Bichle o rozměrech telefonního seznamu – to je návrat do gastronomických třetihor! Restaurace, která se honosí, že zmákne čínu, italské špagety, pizzu, hamburgery, zvěřinové hody i vegetariánské speciality – tam bych si dal nejspíš chleba s máslem, protože to asi pokazí nejméně.

Špatně je také, když si všimnete, že ke všem pokrmům servíruje kuchař v podstatě stejnou „oblohu“. Někdo mu poradil, že dnes frčí strava s větším obsahem zeleniny a že také může trochu zdražit pokrm, a tak spousta všeumělů si připraví dopředu na všechny talíře co nejbarevnější oblohu: krouhané zelí, strouhanou mrkvičku, petrželku, cibulku, list salátu i kyselou okurčičku. K tomuto nesmyslně vytvořenému minisálatku pak podle objednávek servírují cokoli: řízek, tlačenku, kuřecí prso a tak dále, bez ladu a skladu, hlavně že je talíř plný nesmyslů, které k sobě kulinárně, chuťově ani logicky vůbec nepatří! Tak to je také moc špatně.

Čtěte také:

Špatně je, když kuchaři používají raději polotovary než vlastní vaření. Pak už z nich nejsou kuchtíci, ale pouze mikrovlnní přihřívači a opékači průmyslově a velkokapacitně předpřipravených jídel. Kvůli tomu přece nechodíme do restaurace, aby nám tu ohřáli pokrm, který byl vyroben jinde? A nejvíc špatně u restaurace je, když je nám pak špatně! Tam už nikdy více nevstupujte!



Komentáře

Hlavní zprávy

Výstava i procházky v Brně. Advent na řadu způsobů

Vyrazte na nevšední výstavu do Letohrádku Mitrovských.
vydáno 12. prosince 2017  16:55

Vánoční atmosféru v centru Brna a pohled na nasvícené ulice si můžete vychutnat i z věže Staré radnice.  celý článek

Nepodceňujte sport na horách, před lyžováním se protáhněte

Dejte pozor na svoje svaly i na horách.
vydáno 12. prosince 2017  14:55

Zimní sezona začíná a s ní i oblíbené sporty. Těšíte se na běžky, lyže či brusle? Pozor, abyste to s námahou nepřehnali.  celý článek

Sloupek Martina Švihly: Setkání

Martin Švihla, učitel aikida a lektor osobního rozvoje
vydáno 12. prosince 2017  13:13

Tak vzniká komunikace, spolupráce a společné řešení.  celý článek

Jak se postarat o svoje nohy

Podoložka Petra Kliková
vydáno 12. prosince 2017  11:59

Správné natahování ponožek i výběr bot mají vliv na spokojenost chodidel.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám