metro.cz

Počasí v Praze

-3 °C / 4 °C

Středa, 21. února 2018. Svátek má Lenka.
Pavel Maurer
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Pivo

21. června 2017  19:32 Pavel Maurer, milovník jídla
Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity.

Odborníkem na pivo je v naší republice prakticky každý. „Všichni“ víme lépe, jak se čepuje, jak má být plná sklenice, hutná pěna a co je to, když má pivo říz! Nicméně dovolte mi, abych i pro ty nejvíce zasvěcené pivaře připomněl pár základních pravidel.



Zaprvé: Pěna je také pivo! To není něco, co se náhodou připletlo do sklenice, ale zvláště v naší zemi je pěna zásadní součástí piva, a když je navíc krémová a hutná, je to úplná delikatesa.

Zadruhé: Chuť piva značně ovlivňuje perfektní čistota sklenice. Současně je nezbytné, aby hostinský po mytí nenechával na dně půllitru skoro centimetr vody a do něj pak – jakoby omylem – dočepoval pivo. To je podraz na hosta i na pivo!

Zatřetí: V typickém českém hostinci má mít návštěvník možnost objednat své pivo jako – hladinku, šnyt, nadvakrát čepované nebo třeba mlíko. To jsou pivní varianty, jež ocení znalec, ale naše mistrovství čepu může obdivovat i náhodný turista, který bude mít doma o čem vyprávět! Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity. Prostě jestli má říz!

Celé umění čepování se dá shrnout do jednoduché formulace: Jak dostat co nejrychleji a nejšetrněji pivo ze sudu do sklenice. Ideální teplota piva je 6–8 stupňů, tedy lidově řečeno – sedmý schod. Přechlazené nebo teplé pivo – ne! Trubky musí být pravidelně a řádně proplachovány – to snad ani nemusím zmiňovat. Nečisté trubky jsou ostudou každého výčepního! No a nakonec nezapomeňme na staré dobré pravidlo, že: „Sládek pivo vaří – a hostinský pivo dělá!“ Když tohle všechno klapne, můžeme si užít tu naši vynikající převařenou bylinkovou vodu, která nemá ve světě konkurenci! Ať slouží!



Komentáře

Hlavní zprávy

Trendem budou zkrácené úvazky

(Ilustrační snímek)
vydáno 21. února 2018  14:45

Zaměstnavatelé řeší nedostatek lidí i zajímavou nabídkou flexibilních brigád.  celý článek

Sloupek Martina Daneše: Růžová show na střelnici

Martin Daneš, bývalý recepční
vydáno 21. února 2018  13:13

Mýlíte se vy, kdo si myslíte, že je politika nudná a nezáživná věc. Například na svém nedělním sjezdu na hradecké Střelnici si užila ČSSD spoustu legrace....  celý článek

Tramvají chtějí až do Jinonic

Na tramvajové zastávce v Braníku dopravní podnik testuje zábrany v kolejišti...
vydáno 21. února 2018  11:49

Radní Prahy 5 navrhnou změnu územního plánu, která by umožnila prodloužení tramvajové trati z Radlic do Jinonic. Plánují tak učinit navzdory faktu, že...  celý článek

Magistrála bez zábradlí a přechody na Pavláku

Návrh proměny na I. P. Pavlova.
vydáno 21. února 2018  8:52

Nové dláždění jižní části náměstí I. P. Pavlova, odstranění zrezlých nepotřebných zábradlí, další přechody pro chodce u Muzea na Václavském náměstí i...  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám