metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Úterý, 16. října 2018. Svátek má Havel.
Pavel Maurer
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Pivo

21. června 2017  19:32 Pavel Maurer, milovník jídla
Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity.

Odborníkem na pivo je v naší republice prakticky každý. „Všichni“ víme lépe, jak se čepuje, jak má být plná sklenice, hutná pěna a co je to, když má pivo říz! Nicméně dovolte mi, abych i pro ty nejvíce zasvěcené pivaře připomněl pár základních pravidel.



Zaprvé: Pěna je také pivo! To není něco, co se náhodou připletlo do sklenice, ale zvláště v naší zemi je pěna zásadní součástí piva, a když je navíc krémová a hutná, je to úplná delikatesa.

Zadruhé: Chuť piva značně ovlivňuje perfektní čistota sklenice. Současně je nezbytné, aby hostinský po mytí nenechával na dně půllitru skoro centimetr vody a do něj pak – jakoby omylem – dočepoval pivo. To je podraz na hosta i na pivo!

Zatřetí: V typickém českém hostinci má mít návštěvník možnost objednat své pivo jako – hladinku, šnyt, nadvakrát čepované nebo třeba mlíko. To jsou pivní varianty, jež ocení znalec, ale naše mistrovství čepu může obdivovat i náhodný turista, který bude mít doma o čem vyprávět! Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity. Prostě jestli má říz!

Celé umění čepování se dá shrnout do jednoduché formulace: Jak dostat co nejrychleji a nejšetrněji pivo ze sudu do sklenice. Ideální teplota piva je 6–8 stupňů, tedy lidově řečeno – sedmý schod. Přechlazené nebo teplé pivo – ne! Trubky musí být pravidelně a řádně proplachovány – to snad ani nemusím zmiňovat. Nečisté trubky jsou ostudou každého výčepního! No a nakonec nezapomeňme na staré dobré pravidlo, že: „Sládek pivo vaří – a hostinský pivo dělá!“ Když tohle všechno klapne, můžeme si užít tu naši vynikající převařenou bylinkovou vodu, která nemá ve světě konkurenci! Ať slouží!



Komentáře

Hlavní zprávy

Modřany mají nový rybník, má tu usnadnit problémy se suchem

Kolem rybníka ještě vyrostou olše, duby, jilmy a javory.
vydáno 16. října 2018  9:31

Biotop dostal jméno Lipiny podle místního názvu z roku 1840.  celý článek

Před 50 lety dostali okupanti svolení k pobytu

Čechoslováci se cítili být zrazeni.
vydáno 16. října 2018  7:30

Necelé dva měsíce od obsazení republiky byl pod nátlakem podepsán důležitý dokument.  celý článek

Dort byl zraněn při nehodě, nepřežil

Zachránění papoušci
vydáno 16. října 2018  5:55

Pražští strážníci i hasiči řeší často kuriózní případy.  celý článek

„Na názvy stanic nám nesahejte!“

metro - Praha
vydáno 15. října 2018  15:25

Jen máloco dokáže vyvolat v Praze takovou vlnu nevole, jako jsou výrazné změny v MHD. To potvrzují události posledních dní, kdy pražští radní vzali na...  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám