metro.cz

Počasí v Praze

19 °C / 27 °C

Úterý, 21. srpna 2018. Svátek má Johana.
Pavel Maurer
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Pivo

21. června 2017  19:32 Pavel Maurer, milovník jídla
Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity.

Odborníkem na pivo je v naší republice prakticky každý. „Všichni“ víme lépe, jak se čepuje, jak má být plná sklenice, hutná pěna a co je to, když má pivo říz! Nicméně dovolte mi, abych i pro ty nejvíce zasvěcené pivaře připomněl pár základních pravidel.



Zaprvé: Pěna je také pivo! To není něco, co se náhodou připletlo do sklenice, ale zvláště v naší zemi je pěna zásadní součástí piva, a když je navíc krémová a hutná, je to úplná delikatesa.

Zadruhé: Chuť piva značně ovlivňuje perfektní čistota sklenice. Současně je nezbytné, aby hostinský po mytí nenechával na dně půllitru skoro centimetr vody a do něj pak – jakoby omylem – dočepoval pivo. To je podraz na hosta i na pivo!

Zatřetí: V typickém českém hostinci má mít návštěvník možnost objednat své pivo jako – hladinku, šnyt, nadvakrát čepované nebo třeba mlíko. To jsou pivní varianty, jež ocení znalec, ale naše mistrovství čepu může obdivovat i náhodný turista, který bude mít doma o čem vyprávět! Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity. Prostě jestli má říz!

Celé umění čepování se dá shrnout do jednoduché formulace: Jak dostat co nejrychleji a nejšetrněji pivo ze sudu do sklenice. Ideální teplota piva je 6–8 stupňů, tedy lidově řečeno – sedmý schod. Přechlazené nebo teplé pivo – ne! Trubky musí být pravidelně a řádně proplachovány – to snad ani nemusím zmiňovat. Nečisté trubky jsou ostudou každého výčepního! No a nakonec nezapomeňme na staré dobré pravidlo, že: „Sládek pivo vaří – a hostinský pivo dělá!“ Když tohle všechno klapne, můžeme si užít tu naši vynikající převařenou bylinkovou vodu, která nemá ve světě konkurenci! Ať slouží!



Komentáře

Hlavní zprávy

Naše plíce jsou starší než my

Kouření (ilustrační foto)
vydáno 21. srpna 2018  14:42

Myslí mladí, tělem zchátralí. To je problém řady Čechů.  celý článek

Sloupek Martina Švihly: Šaty škrtí člověka

Martin Švihla, učitel aikida a lektor osobního rozvoje
vydáno 21. srpna 2018  13:13

Prodavač odvětil, že tak se teď oblečení šije a že právě tohle je moje velikost.  celý článek

Místo fotbalového hřiště má stát pětipatrový dům

Kvůli domu místní přijdou o své sportoviště.
vydáno 21. srpna 2018  11:30

Smíchovské trápí developerský projekt, jenž má ubrat zeleň a dopravně zatížit jejich čtvrť.  celý článek

Jan Petránek vzpomíná na dny okupace prožité v rozhlase

Jan Petránek
vydáno 21. srpna 2018  9:30

Novinář a literát Jan Petránek pracoval v srpnu roku 1968 v Československém rozhlasu. V osudový den mířil do jeho budovy ze své chaty. Na ty chvíle...  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám