metro.cz

Počasí v Praze

12 °C / 23 °C

Úterý, 22. května 2018. Svátek má Emil.
Pavel Maurer
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Pivo

21. června 2017  19:32 Pavel Maurer, milovník jídla
Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity.

Odborníkem na pivo je v naší republice prakticky každý. „Všichni“ víme lépe, jak se čepuje, jak má být plná sklenice, hutná pěna a co je to, když má pivo říz! Nicméně dovolte mi, abych i pro ty nejvíce zasvěcené pivaře připomněl pár základních pravidel.



Zaprvé: Pěna je také pivo! To není něco, co se náhodou připletlo do sklenice, ale zvláště v naší zemi je pěna zásadní součástí piva, a když je navíc krémová a hutná, je to úplná delikatesa.

Zadruhé: Chuť piva značně ovlivňuje perfektní čistota sklenice. Současně je nezbytné, aby hostinský po mytí nenechával na dně půllitru skoro centimetr vody a do něj pak – jakoby omylem – dočepoval pivo. To je podraz na hosta i na pivo!

Zatřetí: V typickém českém hostinci má mít návštěvník možnost objednat své pivo jako – hladinku, šnyt, nadvakrát čepované nebo třeba mlíko. To jsou pivní varianty, jež ocení znalec, ale naše mistrovství čepu může obdivovat i náhodný turista, který bude mít doma o čem vyprávět! Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity. Prostě jestli má říz!

Celé umění čepování se dá shrnout do jednoduché formulace: Jak dostat co nejrychleji a nejšetrněji pivo ze sudu do sklenice. Ideální teplota piva je 6–8 stupňů, tedy lidově řečeno – sedmý schod. Přechlazené nebo teplé pivo – ne! Trubky musí být pravidelně a řádně proplachovány – to snad ani nemusím zmiňovat. Nečisté trubky jsou ostudou každého výčepního! No a nakonec nezapomeňme na staré dobré pravidlo, že: „Sládek pivo vaří – a hostinský pivo dělá!“ Když tohle všechno klapne, můžeme si užít tu naši vynikající převařenou bylinkovou vodu, která nemá ve světě konkurenci! Ať slouží!



Komentáře

Hlavní zprávy

Trpíte alergií? Vyhněte se nejčastějším chybám

Alergiím neprospívá současný běžný životní styl.
vydáno 22. května 2018  14:47

Dělám něco špatně? To je otázka, kterou si hlavně na jaře klade až 40 procent Čechů. Na vině není jen pyl.  celý článek

Sloupek Jakuba Koháka: Korunovinky

Jakub Kohák
vydáno 22. května 2018  13:13

V době sociálních sítí se několik dětí stará o školní tištěný časopísek.  celý článek

Žádné Holešovice, ale Mokřad. Přezdívka vtipálků se uchytila

Do Mokřadu se dle nápisu dostanete i lodí.
vydáno 22. května 2018  9:55

Do fiktivní pražské čtvrti vás podle transparentu odvezou i lodí.  celý článek

Dělníci u Anděla brzdí řidiče

Ilustrační snímek
vydáno 22. května 2018  7:59

V metropoli se letos opravuje 179 problematických míst.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám