metro.cz

Počasí v Praze

11 °C / 17 °C

Pátek, 22. září 2017. Svátek má Darina.
Pavel Maurer
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Pivo

21. června 2017  19:32 Pavel Maurer, milovník jídla
Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity.

Odborníkem na pivo je v naší republice prakticky každý. „Všichni“ víme lépe, jak se čepuje, jak má být plná sklenice, hutná pěna a co je to, když má pivo říz! Nicméně dovolte mi, abych i pro ty nejvíce zasvěcené pivaře připomněl pár základních pravidel.



Zaprvé: Pěna je také pivo! To není něco, co se náhodou připletlo do sklenice, ale zvláště v naší zemi je pěna zásadní součástí piva, a když je navíc krémová a hutná, je to úplná delikatesa.

Zadruhé: Chuť piva značně ovlivňuje perfektní čistota sklenice. Současně je nezbytné, aby hostinský po mytí nenechával na dně půllitru skoro centimetr vody a do něj pak – jakoby omylem – dočepoval pivo. To je podraz na hosta i na pivo!

Zatřetí: V typickém českém hostinci má mít návštěvník možnost objednat své pivo jako – hladinku, šnyt, nadvakrát čepované nebo třeba mlíko. To jsou pivní varianty, jež ocení znalec, ale naše mistrovství čepu může obdivovat i náhodný turista, který bude mít doma o čem vyprávět! Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity. Prostě jestli má říz!

Celé umění čepování se dá shrnout do jednoduché formulace: Jak dostat co nejrychleji a nejšetrněji pivo ze sudu do sklenice. Ideální teplota piva je 6–8 stupňů, tedy lidově řečeno – sedmý schod. Přechlazené nebo teplé pivo – ne! Trubky musí být pravidelně a řádně proplachovány – to snad ani nemusím zmiňovat. Nečisté trubky jsou ostudou každého výčepního! No a nakonec nezapomeňme na staré dobré pravidlo, že: „Sládek pivo vaří – a hostinský pivo dělá!“ Když tohle všechno klapne, můžeme si užít tu naši vynikající převařenou bylinkovou vodu, která nemá ve světě konkurenci! Ať slouží!



Komentáře

Hlavní zprávy

Plošné preventivní prohlídky mě děsí, říká nový šéf zubařů

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler
vydáno 22. září 2017  16:44

Funkce prezidenta České stomatologické komory se včera ujal lékař a televizní moderátor Roman Šmucler. Deník Metro mu položil několik otázek.  celý článek

I. P. Pavlova se proměnila v dopravní špunt kvůli opravám

Stojící tramvaje na I. P. Pavlova
vydáno 22. září 2017  14:28

Z tramvajových kolon „není úniku“. Může za ně výluka v pražských Nuslích.  celý článek

Pojišťovny vábí na bonusy. Slevy však nejsou všechno

(Ilustrační snímek)
vydáno 22. září 2017  12:27

Změnit zdravotní pojišťovnu můžete jen do konce září. Nenechte se však nalákat „jen“ na benefity.  celý článek

Bunkr, lávka i duby. Pražský park Waltrovka je v novém kabátě

Nyní si podle Prahy 5 budou místní moci odpočinout u­ fontány nebo nechat děti...
vydáno 22. září 2017  9:29

V Jinonickém parku za třicet milionů chybí už jen tráva. Na tu si místní počkají do jara.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám