metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 15 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

Vyzkoušeli jsme vratné misky. Za zálohu zaplatíte 150 korun

  5:46
Po úspěchu zálohovaných kelímků přichází na scénu nádoby na jídlo.
Misku můžete vyvézt třeba i na výlet. | foto: VRATNÉ MISKY

V několika českých městech byl nedávno spuštěn projekt Vratné misky. Za vznikem stojí Jan Havránek, který má mimo jiné na svědomí i systém zmíněných kelímků, který se těší velkému úspěchu. Za cíl si dává redukci jednorázových odpadů v gastronomii. Deník Metro se proto rozhodl novou zálohovanou nádobu otestovat.

Svou první vratnou misku s litrovým objemem si pořizuji v holešovickém Baru Cobra, který je jedním ze čtyř pražských podniků, které se do projektu zatím zapojily. Na můj dotaz, zda je o misky zájem, mi odpovídá místní servírka. „Vzhledem k tomu, že misky máme teprve pár dní, tak o nich lidé ještě příliš nevědí. Postupně se ale chceme zbavovat jednorázových obalů, takže lidem nakonec ani nic jiného nezbyde,“ usmívá se slečna.

Kam pro misku

Tu svou si můžete pořídit za zálohu 150 korun a vybrat si můžete zatím ze dvou typů. Vrátit ji můžete klidně za pět minut špinavou a bez účtenky na těchto místech.

  • Bistro Ořechovka v Praze 6
  • Kavárna v Exilu v Praze 12
  • Vinárna Na břehu Rhôny, Výtoň v Praze 2
  • Bar Cobra v Praze 7

Miska s víčkem mě stojí 150 korun, což se zdá být poměrně přemrštěná cena. Nutno ovšem podotknout, že se jedná pouze o zálohu. Misku si za tuto cenu může zákazník klidně ponechat nebo ji při nejbližší návštěvě zase vrátit.

Svou první zastávku jsem se rozhodla udělat v kavárně Jericho, která není do systému zatím zapojena. Tam si objednávám polévku. „Není problém, jsme zvyklí, snad se vám to nevylije,“ přeje mi obsluha ochotně a já si odnáším nádobu plnou polévky. Ověřuji si, že jídlo do misky dostanu i na místech, která nejsou partnery projektu. Mezitím provádím zkoušku těsnění. Vzhledem k tomu, že na konci cesty nemám polévku po celé tašce, musím uznat, že misky opravdu těsní dobře. Zakladatel projektu zároveň slibuje materiál, který zaručuje odolnost a pevnost misek. „Za jejich kvalitu ručíme. Vyrábí je pro nás ve Švýcarsku, kde podobný systém provozuje společnost reCIRCLE už čtvrtým rokem,“ komentuje Jan Havránek.

Jediné místo, kde se svou miskou neobstojím, jsou řetězce rychlého občerstvení. Z podniku McDonald’s si hranolky stejně odnáším v papírových sáčcích. „Z hygienických důvodů vám to bohužel nemůžu dát do vlastního,“ oznamuje mi zaměstnanec.

Kromě Prahy je projekt spuštěn i v Olomouci, Hradci Králové, Plzni a Brně. Tam se zapojilo celkem osm podniků. 

Autor:

Hlavní zprávy

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

vydáno 26. dubna 2024  15:12,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce Dynama v Třinci 1:4 je však jasné, že o letošním mistrovi...  celý článek