Pandemie koronaviru minipivovarům ublížila. O tom není sporu. Loni zaznamenaly propad ve výrobě 30 procent. Pět minipivovarů zaniklo a dvě desítky musely omezit provoz a vyčkávají na lepší časy. O českém národu se ale říká, že je houževnatý, a pivo je náš národní poklad. Pivní srdcaři se proto pustili do boje s osudem a dali se i do vylepšování svého podnikání.
Řada pivovarů spustila e-shopy, otevřela výdejní okénka nebo rozšířila prodejní místa. Zlatavý mok z minipivovarů se dostal i do boxů velkých obchodních řetězců.
Průzkum
|
Dokonce několik pivovarů během pandemie vzniklo. Loni jich na českou pivní mapu přibylo dvacet devět, letos šest. „Jednalo se ovšem o již rozjeté projekty,“ upřesňuje Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.
Nováčci na trhu ale rozhodně nemají na růžích ustláno. „Zejména nově založené pivovary, které musí splácet svoje úvěry, změna prodejního kanálu rozhodně významně zasáhla,“ říká Michal Voldřich z Pivovarského dvora Zvíkov a dodává: „Zákazníci se do restaurací vrací pomalu a v žádném případě nejsme ve stavu před covidem. Aktivity firemních akcí nejsou zdaleka na takové úrovni, jako byly před dvěma lety.“ Trendu domácích párty si všímá také prezident Českomoravského svazu minipivovarů. „Někteří lidé se stále bojí chodit do podniků a raději pijí pivo doma na svých zahradách a v obývacích pokojích,“ připomíná Šuráň.
Podle aktuálního průzkumu, který pro Českomoravský svaz minipivovarů provedla agentura Port, ublížila pandemie minipivovarům také tím, že část z nich musela zničit uvařené pivo. K likvidaci zásob sáhlo celkem patnáct procent dotázaných podniků.
Festival zve na pivní degustaciNavzdory zlým časům nebo možná i kvůli nim se 24. a 25. září koná 9. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. „I přes nepříliš příznivou epidemiologickou situaci jsme se rozhodli festival uspořádat, abychom dokázali, že jsem stále tu a covid nás nezlomil. Abychom mohli dodržet rozestupy mezi stánky, bude se letos účastnit 50 pivovarů a počet návštěvníků jsme omezili na 850 na den,“ říká Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů. V ceně vstupného, 600 korun, je zahrnut katalog pivovarů, degustační sklenice a neomezená degustace. Každý z pivovarů vybere svá dvě nejlepší piva, k degustaci bude připraveno přes 100 druhů piva 33 různých stylů z celé republiky. Festival pozval i tři hosty ze Slovenska. Mezi nimi například i pivovar, který založila první slovenská palírna whisky. Celkově se zdarma vyčepuje přes pět tisíc litrů piva, což představuje na 66 tisíc degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadne 39 degustačních dávek. |