metro.cz

Počasí v Praze

20 °C / 19 °C

Úterý, 22. června 2021. Svátek má Pavla.

Další 2 fotografie v galerii
Party ve zdymadle? A proč ne? | foto: Dutch Masters

Grilujte jako námořníci. Vydejte se na lahodnou plavbu

  6:01
Léto je za rohem. Gril, voda a sluníčko. Z těchto ingrediencí lze namíchat parádní zážitek. Piknik u vody je klasika! Ale co si zagrilovat i přímo na řece. Máme pro vás pár tipů, kde se můžete nabaštit a pak relaxovat na vlnách Vltavy.

Žluté lázně
Naši plavbu začínáme v Podolí v Praze 4. Areál Žlutých lázní nabízí mnoho lahůdek. „Tak trochu jiné grilování si vychutnáte při jízdě na party voru. S plavidlem o velikosti 7,5 x 3,5 metru si můžete zajet třeba směrem do centra Prahy a grilovat s výhledem na Vyšehrad,“ zve Hana Tietze, mluvčí Žlutých lázní. Zdejší kuchaři připraví zájemcům steaky, klobásy, zeleninu i ryby či krevety. Drinky si pak posádka voru bere z truhlice plné ledu. „O party vory je zájem i v těchto dnech, když není úplně teplé počasí. Lidé si zapnou plynový teplomet a užijí si jízdu po Vltavě i dobré jídlo,“ láká Tietze. 

Maximální kapacita voru s vlastním strojním pohonem je deset lidí. Žádný průkaz pro toto plavidlo ani kapitánské zkoušky nejsou potřeba. Pokud ale posádka bude chtít svého kapitána, je možné si ho objednat. Od 9 do 17 hodin za vor zaplatíte 1300 korun, pozdější plavba vyjde na 1600 korun.

Plavbomat.cz
Grilování na lodi nabízí také společnost Plavbomat.cz. „Klienti jsou nejčastěji firmy na svých teambuildingových plavbách. Loď využívají i lidé na rodinné oslavy,“ říká Jaromír Kimla, jednatel společnosti. „Grilujeme za každého počasí a často se grilovací sezona protáhne i do podzimních měsíců,“ upřesňuje Kimla. „Typ cateringu si mohou klienti navolit v naší aplikaci na Plavbomat.cz. Jednoduše tak zjistí, na kolik vyjde pro hosty raut, nebo třeba grilování,“ dodává.

Menu začíná od 499 korun na osobu. Společnost nabízí čtyři balíčky a griluje vše od zeleniny, klobásek, sýrů, burgrů přes všechny druhy mas až po mořské plody. Součástí balíčku je i sladká tečka například v podobě grilovaného ananasu či banánu.

Dutch Masters

Chutný zážitek nabízí také výletní loď Explorer. „Grilujeme přímo na palubě při tří- a vícehodinových plavbách, grilujeme jak vyvázaní na náplavce, tak přímo při plavbě. Třeba když plujeme ke Svatojánským proudům,“ zve na palubu Daniël Hagen, ředitel společnosti Dutch Masters.

Tříhodinová plavba na Exploreru vyjde na 10 tisíc korun. Desetihodinová plavba stojí 20 tisíc korun. Něco navíc se platí i za maso dle výběru. Loď zájemci využívají například pro firemní večírky, rozlučky se svobodou nebo rodinné oslavy. Její kapacita je 10 osob plus dvoučlenná posádka.

Prague Boats
Pochutnat si na Vltavě můžete i na lodích společnosti Prague Boats. „Na Adriu si mohou lidé vzít vlastní maso, případně ho dodáme my,“ nabízí Richard Vojta, obchodní ředitel společnosti. Grilování je možné domluvit v rámci privátní rezervace lodi. Firma nabízí i další gastronomické plavby. Zájemci si mohou vychutnat například večeři na luxusních moderních lodích s prosklenou střechou.

Náplavka
Grilovanou dobrotu si dáte také na pražských náplavkách. „Nachází se zde mnoho provozoven, zejména jde o kobky a lodě, které nabízejí potraviny od opékaného špekáčku po pizzu,“ popisuje sortiment podniků Petr Salaba, technik správy náplavek.

A klíčová otázka na závěr. Mohou si lidé na náplavku donést vlastní gril? „V posledních letech se několik pikniků na náplavce objevilo, ale vždy návštěvníky upozorňujeme, že jde o manipulaci s otevřeným ohněm, kdy je potřeba trvalý dohled včetně následného úklidu,“ upřesňuje Salaba.

Chutná historie

Věděli jste, že výroba klobás byla známá už ve starověku? Ne? Tak si s námi pojďte doplnit mezery v dějepise!

  • Klobásy vyráběli před naším letopočtem už Sumerové, Číňané i Římani, kteří ocenili jejich trvanlivost. Tato potravina se dostala i do Odysseje řeckého básníka Homéra.
  • Klobásy byly známy od nepaměti i v českých zemích. Vyráběly se podomácku na venkově a ve městech je chystali uzenáři, kteří byli od 13. století v témže cechu s řezníky.
  • Nikoho asi nepřekvapí, že se maso na ohni zpracovávalo už od počátku věků. Gril jako takový se ale rozšířil až s plavbami Kryštofa Kolumba. Ten se na Haiti setkal s indiány kmene Arawak, kteří k úpravě masa používali nástroj zvaný „barbacoa“. Na tomto zařízení připomínajícím svým vzhledem rám udili v kouři ohně maso. Mořeplavci následně „vynález“ převzali. Slovo „barbacoa“ následně označovalo též shromáždění lidí za účelem společného vychutnání jídla.
  • Zásadní změnu v historii grilování přinesl rok 1897, kdy si Američan Ellsworth B. A. Zwoyer nechal patentovat revoluční uhelné brikety.

Komentáře

Hlavní zprávy

Do pražských kohoutků zase teče Vltava. V podolském chrámu vody to opět hučí

vydáno 22. června 2021  17:00

Příjemný chládek. Kolem asi dvacet přihlížejících novinářů. Náměstek primátora Petr Hlubuček právě stiskl dotykovou obrazovku na velkém panelu. Gesto...  celý článek

Chcete vychlazenou MHD? Deník Metro radí, jak předejít horkým chvilkám

vydáno 22. června 2021  6:00

Jako v peci, či naopak v mrazáku. Tak čtenáři Metra v posledních dnech popisují prostředí v pražské hromadné dopravě. Teplotní pohodu si lze přitom...  celý článek

Tmavý ležák bych rád ladil do flekovské třináctky, říká sládek litoměřického pivovaru

vydáno 21. června 2021  16:01

Dvě desetiletí. Tak dlouho se v pivovaru v Litoměřicích nevařilo pivo. Část zchátralého objektu získala předloni do pronájmu rodina místních vinařů a...  celý článek

Škola u Cibulky je znova ve hře. Problém, kam umístit školáky, má vyřešit směna pozemků

vydáno 21. června 2021  10:00

Kvůli masivní výstavbě bude za pár let na území páté městské části nedostatek školních lavic. Zástupci radnice se již několik měsíců přou o to, jak tuhle...  celý článek

Vaše fotky z Prahy