metro.cz

Počasí v Praze

17 °C / 20 °C

Středa, 23. června 2021. Svátek má Zdeňka.
Hranolky, omáčka a „vrzavý“ sýr. | foto: GarageMetro.cz

Hranolkárny táhnou. V Praze najdete i speciální kanadskou

  13:37
Hranolky jsou nejen levné jídlo z kiosku na koupališti. V Česku přibývá luxusních hranolkáren.

Pravlastí hranolků je Belgie a právě poctivé belgické hranolky začínají dobývat i střední Evropu. V centru Bratislavy si musíte vystát pořádnou frontu před bistrem Orbis Street Food, v Ostravě a Olomouci zas před hranolkárnami Faency Fries. Kam na ně zajít v Praze?

Bruxx, Nám. Míru 9, Vinohrady, bruxx.cz

Belgické hranolky mají specifický způsob přípravy. Je to vlastně dvakrát osmažený syrový brambor, žádné zmražené náhražky. Belgičané je navíc smaží na hovězím loji, který třeba v Ostravě nebo Olomouci nepoužívají. Jinak je tomu ve vinohradské restauraci Bruxx, kde si vedle belgických piv, mušlí a dezertů můžete dát právě domácí hranolky smažené v hovězím loji a podávané s domácí majonézou z olivového oleje. Dvousetgramová porce vyjde na 68 korun.

Garage Křižíkova 58, Karlín, poutine.cz

Zatímco Belgii si s hranolky většina lidí spojí automaticky, v případě hranolků kanadských byla v Česku nejprve potřeba osvěta. Té se ujal Čechokanaďan Michael Kubenk, který si v létě 2015 spolu s manželkou Terezou Štroblovou a švagrem Lukášem Štroblem otevřel bistro v jedné bývalé karlínské garáži.

Právě dvakrát smažené hranolky jsou základem pro kanadské národní jídlo poutine, pochoutku, kterou si Kanaďan obvykle poručí na ulici, předtím než vyrazí do baru. Hranolky jsou posypané sýrem a přelité horkou hnědou omáčkou. „Na vynález tohoto jídla si nejčastěji dělá nárok malé město Warwick v Quebeku, kde prý v roce 1957 požádal zákazník restauratéra Fernanda Lachance, aby mu hodil sýr a hranolky do jednoho sáčku s horkou omáčkou. Tak se zrodil název poutine, což je francouzské slovo, které znamená horký nepořádek,“ vysvětluje Michael.

Použít se musí speciální mladý sýr, který lehce vrže mezi zuby. Karlínské bistro si ho nechává vyrábět v malé farmě na Moravě. Víc než základní variantu ale mají Češi radši poutine s trhaným masem z hovězího krku nebo vepřové krkovice. „Proč ne, jen mě trochu znervózňuje, že si do toho někteří lijí tatarku, dřív než ochutnají. Tak se jich ptám, jestli by si ji lili třeba do guláše,“ směje se Michael. Klasické bezmasé poutine vyjde na 80 korun, velká porce na 130.

Žižkovská kroketérie. Dobrá zastávka při tahu

Koncem loňského roku se ve městě otevřela i specializovaná kroketárna na Žižkově, kde flamendrům něco mastného do žaludku přijde vždycky vhod. Majitel podniku se inspiroval v Barceloně.

Krokety, kam se podíváš.

Krokety, kam se podíváš.

„Ve stálé nabídce se snažíme mít deset až čtrnáct druhů kroket, aby nabídka byla pro každého,“ říká manažer bistra Petr Jindřich. Krokety mají nejrůznější náplně, základem je ale kvalitní bramborové těsto. Příprava není složitá. Nastrouhané brambory, mouka, zakysaná smetana, sůl a vejce. „Ale poměr ingrediencí je tajemstvím našeho šéfkuchaře,“ říká Jindřich.

Jeho osobní tip? „Mé oblíbené jsou s čedarem, kde se po rozkousnutí sýr pěkně táhne, s papričkami jalapenos, které jsou jemně pikantní. Každý si najde to své, ať je to s masem, bez masa, nebo s rybou.“ Porce kroket vyjde na 90 korun.

Komentáře

Hlavní zprávy

Řádili v Zahradním Městě Pat a Mat? Modré zóny vedou podél fiktivního chodníku

vydáno 23. června 2021  15:34

Podivný úkaz vyfotografovala čtenářka v Konvalinkové ulici v Praze 10. Od deníku Metro získává odměnu 300 korun.   celý článek

Nejvíc špindírů se v průběhu pandemie urodilo v Praze. Každý desátý Čech zlenivěl

vydáno 23. června 2021  6:00

Snídaně v posteli, oběd možná u stolu v kuchyni a večeře? Ještě uvidíme. Home office změnil nejen „pracovní návyky“.  celý článek

Do pražských kohoutků zase teče Vltava. V podolském chrámu vody to opět hučí

vydáno 22. června 2021  17:00

Příjemný chládek. Kolem asi dvacet přihlížejících novinářů. Náměstek primátora Petr Hlubuček právě stiskl dotykovou obrazovku na velkém panelu. Gesto...  celý článek

Chcete vychlazenou MHD? Deník Metro radí, jak předejít horkým chvilkám

vydáno 22. června 2021  6:00

Jako v peci, či naopak v mrazáku. Tak čtenáři Metra v posledních dnech popisují prostředí v pražské hromadné dopravě. Teplotní pohodu si lze přitom...  celý článek

Vaše fotky z Prahy