Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli na Svitavsku se letos zaměří na recepty obsahující smetanu. Odkazuje to na výročí narození skladatele Bedřicha Smetany, který se ve městě před 200 lety narodil. Vařit se tak bude například svíčková. Novinářům to dnes řekl místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).
"Akce do Litomyšle přivádí spoustu lidí. Bude soutěž o svíčkovou, o nejlepší bábovku, bude se vařit guláš. A bude to nejen o svíčkové, kuchařské klání škol má zadání uvařit kuřecí prso se smetanou. Bude i sousedská husička, připravuje se 400 až 500 porcí, pošmákneme si," řekl Kašpar.
Litomyšl akci pořádá o víkendu 18. a 19. května. Přijedou například zástupci ze Spišského muzea v Levoči a připraví hradní dobové recepty ze Spišského hradu.
Slavnosti jsou pojmenované po národní buditelce, kuchařce a spisovatelce Magdaleně Dobromile Rettigové, která pobývala posledních 11 let svého života v Litomyšli, kde v roce 1845 zemřela a je pohřbená na místním hřbitově. Žena, která prosazovala emancipační myšlenky, se nezabývala jenom vařením, dochoval se třeba její citát: "Lidem stále ještě více chutná dobrý oběd, nežli pěkná báseň".
Akci město pořádá od roku 2012. "Těším se na kapří hranolky, u nich bývá velká fronta. Byl tu i stánek japonské kuchyně, bude z čeho vybírat. Díky tomu, že tu bývá hodně lidí, říkal mi výrobce bramborových placek, že musel odjet jeden den odpoledne pro brambory a mouku, protože byl úplně snězený," řekl Kašpar.
Gastroslavnosti zaberou polovinu Smetanova náměstí, proto Kašpar vyzval motoristy, aby parkovali mimo centrum. "Do centra se návštěvníci pěšky dostanou do pěti až deseti minut, Litomyšl není velká," řekl místostarosta.