Je to vlastně velmi jednoduché, jen se rozmixuje převařená petrel, přidá bílek, hladká mouka, sůl a pepř, poučil je David Myslivec, student třetího ročníku Střední koly hotelnictví, gastronomie a slueb v ilheřovicích.
Hmota se vylije na pečicí mříku a krátce zapeče. A pak překvapí návtěvníky restaurace nebo třeba hodnoticí komisi středokolské soutěe.
Tu nedávno hostila Střední kola hotelová a slueb v Kroměříi, určená byla pro budoucí kuchaře, cukráře nebo barmany. Soutě Gastro Kroměří 2024 letos měla jubilejní desátý ročník. Ve čtyřech kategoriích soutěilo dvaaosmdesát studentů.
Mladí sommeliéři soutěili v Kroměříi, i nezletilí musejí víno ochutnávat |
Máme tady áky ze kol napříč republikou, ale i ze Slovenska a Portugalska, upozornila zástupkyně ředitelky pořádající koly Eva Kočířová.
Věkové omezení neplatilo ádné, soutěit mohli u prváci, kteří předevím sbírali zkuenosti. Praxe ze soutěí se toti na výsledku vdycky podepíe. Stejně jako zapálení pro obor.
Spousta účastníků byla na velmi vysoké úrovni, pochválil předseda Asociace kuchařů a cukrářů Jakub Sedláček. Právě jeho zaujala zmíněná mříka z petrele.
Hodnotíme i originalitu a moderní trendy, připomněl Sedláček. Samozřejmě chu výsledného pokrmu, ale také základní věci, jako je profesionalita práce s noem, čistota na pracoviti nebo to, jak se soutěící chovají k surovinám, dodal.
áci dostali zadání připravit lososa na dva různé způsoby a časový limit 45 minut. Vechno ostatní u bylo na nich.
Ryba je na zpracování dost obtíná, protoe stačí minuta navíc a bude suchá, upozornil Sedláček, zatímco pozoroval dalí skupinku soutěících, která začínala s přípravou.
Kroměříská střední kola vyčlenila pro soutěící velký společenský sál a vytvořila v něm několik stanovi. Dvě kompletně vybavené kuchyně pro kuchaře, o kus dál pak obdobná pracovitě pro cukráře. Ti měli za úkol připravit dezert z lístkového těsta. Vem se přitom díval pod ruce plný sál lidí.
Je to pro ně velký stres, podotkla Kočířová. Ti, kteří se soutěemi začínají, zatím neznají, co to je pracovat pod tlakem, take jsou to pro ně velmi cenné zkuenosti.
V soutěi jsou studentky na vechno samy, jsou precizní i při stresu |
Dalí dvě pracovitě patřila mladým baristům a sommeliérům. Ani ti neměli snadnou práci. Dvojici přísně se tvářících komisařů u stolu museli představit odrůdu, kterou si vylosovali. V tu chvíli u za sebou měli vědomostní test a čekala je praktická část soutěe.
Kadá chyba se trestá, uvedla Kočířová, zatímco jeden ze soutěících zručně otvíral lahev a komisař u si dělal obsáhlé poznámky.
Sommeliér není samostatný obor, kroměříská kola jej nabízí jako rozíření dovedností ákům oboru kuchař-číník nebo maturitního oboru hotelnictví a cestovní ruch.
27. října 2022 |