metro.cz

Počasí v Praze

-1 °C / -1 °C

Sobota, 15. prosince 2018. Svátek má Radana, Radan.
Pavel Maurer
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Jak poznat špatnou restauraci na první pohled?

29. března 2017  16:13 Pavel Maurer, Metro.cz
Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku.

Spousta věcí v restauraci může být špatně. Hlasitá muzika nebo bezmyšlenkovitě puštěné rádio je špatně. Čisté WC – to je pro mne skoro stejně podstatné jako dobré jídlo. Špinavý záchod signalizuje zalískanou kuchyni!

Když je na stole upatlaná slánka a pepřenka, volně uskladněná párátka – špatně! Převoněný či potem páchnoucí číšník – to je moc špatně. Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku – tak to tam raději ani nechoďte!

Přeplněný jídelní lístek! Bichle o rozměrech telefonního seznamu – to je návrat do gastronomických třetihor! Restaurace, která se honosí, že zmákne čínu, italské špagety, pizzu, hamburgery, zvěřinové hody i vegetariánské speciality – tam bych si dal nejspíš chleba s máslem, protože to asi pokazí nejméně.

Špatně je také, když si všimnete, že ke všem pokrmům servíruje kuchař v podstatě stejnou „oblohu“. Někdo mu poradil, že dnes frčí strava s větším obsahem zeleniny a že také může trochu zdražit pokrm, a tak spousta všeumělů si připraví dopředu na všechny talíře co nejbarevnější oblohu: krouhané zelí, strouhanou mrkvičku, petrželku, cibulku, list salátu i kyselou okurčičku. K tomuto nesmyslně vytvořenému minisálatku pak podle objednávek servírují cokoli: řízek, tlačenku, kuřecí prso a tak dále, bez ladu a skladu, hlavně že je talíř plný nesmyslů, které k sobě kulinárně, chuťově ani logicky vůbec nepatří! Tak to je také moc špatně.

Čtěte také:

Špatně je, když kuchaři používají raději polotovary než vlastní vaření. Pak už z nich nejsou kuchtíci, ale pouze mikrovlnní přihřívači a opékači průmyslově a velkokapacitně předpřipravených jídel. Kvůli tomu přece nechodíme do restaurace, aby nám tu ohřáli pokrm, který byl vyroben jinde? A nejvíc špatně u restaurace je, když je nám pak špatně! Tam už nikdy více nevstupujte!

Komentáře

Hlavní zprávy

GALERIE: TSK letos dokončila rekonstrukci či výstavbu dvanácti mostů a lávek

Zenklova
vydáno 15. prosince 2018  13:15

Technická správa komunikací (TSK) má na území hlavního města na starosti více než sedm set mostů a lávek. Kromě aktuálních diagnostik těch velkých přes...  celý článek

Lev, sova či ježek. Maskota má jen polovina prvoligových týmů

Maskot
vydáno 15. prosince 2018  6:26

V zámoří je celkem běžné, že sportovní týmy mají kromě roztleskávaček své maskoty. Většinou vycházejí z klubového znaku. Často jde o zvířata a nejinak...  celý článek

V kancelářích bez košů? Velké firmy mění zvyky

Recyklační boxy
vydáno 14. prosince 2018  15:04

Asi padesáti pracovníkům pražské centrály ČSOB odebrali minulý měsíc odpadkové koše. Chtějí-li něco vyhodit, musí ujít pár desítek metrů do kuchyňského...  celý článek

Spisovatel z hlavy odvypráví, co, kdy a kam letí. Právě vydal knihu o cestování

Filip Schiller
vydáno 14. prosince 2018  12:49

Na cedulce připevněné na košili, kterou nosí při práci v kavárně na Andělu, má nápis „FILIP – cestovatel :-)“. Za blonďatými kudrnami a úsměvem od ucha k...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám