metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 1 °C

Čtvrtek, 20. ledna 2022. Svátek má Ilona.
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Jak poznat špatnou restauraci na první pohled?

  16:13
Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku.

Spousta věcí v restauraci může být špatně. Hlasitá muzika nebo bezmyšlenkovitě puštěné rádio je špatně. Čisté WC – to je pro mne skoro stejně podstatné jako dobré jídlo. Špinavý záchod signalizuje zalískanou kuchyni!

Když je na stole upatlaná slánka a pepřenka, volně uskladněná párátka – špatně! Převoněný či potem páchnoucí číšník – to je moc špatně. Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku – tak to tam raději ani nechoďte!

Přeplněný jídelní lístek! Bichle o rozměrech telefonního seznamu – to je návrat do gastronomických třetihor! Restaurace, která se honosí, že zmákne čínu, italské špagety, pizzu, hamburgery, zvěřinové hody i vegetariánské speciality – tam bych si dal nejspíš chleba s máslem, protože to asi pokazí nejméně.

Špatně je také, když si všimnete, že ke všem pokrmům servíruje kuchař v podstatě stejnou „oblohu“. Někdo mu poradil, že dnes frčí strava s větším obsahem zeleniny a že také může trochu zdražit pokrm, a tak spousta všeumělů si připraví dopředu na všechny talíře co nejbarevnější oblohu: krouhané zelí, strouhanou mrkvičku, petrželku, cibulku, list salátu i kyselou okurčičku. K tomuto nesmyslně vytvořenému minisálatku pak podle objednávek servírují cokoli: řízek, tlačenku, kuřecí prso a tak dále, bez ladu a skladu, hlavně že je talíř plný nesmyslů, které k sobě kulinárně, chuťově ani logicky vůbec nepatří! Tak to je také moc špatně.

Čtěte také:

Špatně je, když kuchaři používají raději polotovary než vlastní vaření. Pak už z nich nejsou kuchtíci, ale pouze mikrovlnní přihřívači a opékači průmyslově a velkokapacitně předpřipravených jídel. Kvůli tomu přece nechodíme do restaurace, aby nám tu ohřáli pokrm, který byl vyroben jinde? A nejvíc špatně u restaurace je, když je nám pak špatně! Tam už nikdy více nevstupujte!

Komentáře

Hlavní zprávy

Neexistující cena, špatný bus i málem „oloupená“ seniorka

vydáno 19. ledna 2022  14:25

Přehled úsměvných současných kauz některých pražských politiků přináší deník Metro.  celý článek

Elektromobilita nám pročistí městský vzduch, vědí radnice českých měst

vydáno 19. ledna 2022  6:00

O nové čerpačce na klasická paliva už nikdo nepíše. Ovšem otevření dalšího stojanu pro elektromobily je v Česku stále ještě malá událost.  celý článek

Recyklace? Nejlepší je odpad vůbec nevytvářet, tvrdí expert na cirkulární ekonomiku

vydáno 18. ledna 2022  16:31

Hlavní město má novu vlastní strategii. Dokument nazvaný Strategie pro přechod na cirkulární ekonomiku schválili magistrátní radní v pondělí. Rozhodli tak...  celý článek

Ceny se ve stavebnictví dost „utrhly“. Prodávaný materiál může být navíc málo kvalitní

vydáno 18. ledna 2022  11:35

Šokují vás ceny stavebních materiálů a také to, kolik si řeknou řemeslníci za svou práci? Není to nic nového pod sluncem. Už jsme to zažili.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám