metro.cz

Počasí v Praze

17 °C / 26 °C

Pondělí 4. července 2022. Svátek má Prokop
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Jak poznat špatnou restauraci na první pohled?

  16:13
Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku.

Spousta věcí v restauraci může být špatně. Hlasitá muzika nebo bezmyšlenkovitě puštěné rádio je špatně. Čisté WC – to je pro mne skoro stejně podstatné jako dobré jídlo. Špinavý záchod signalizuje zalískanou kuchyni!

Když je na stole upatlaná slánka a pepřenka, volně uskladněná párátka – špatně! Převoněný či potem páchnoucí číšník – to je moc špatně. Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku – tak to tam raději ani nechoďte!

Přeplněný jídelní lístek! Bichle o rozměrech telefonního seznamu – to je návrat do gastronomických třetihor! Restaurace, která se honosí, že zmákne čínu, italské špagety, pizzu, hamburgery, zvěřinové hody i vegetariánské speciality – tam bych si dal nejspíš chleba s máslem, protože to asi pokazí nejméně.

Špatně je také, když si všimnete, že ke všem pokrmům servíruje kuchař v podstatě stejnou „oblohu“. Někdo mu poradil, že dnes frčí strava s větším obsahem zeleniny a že také může trochu zdražit pokrm, a tak spousta všeumělů si připraví dopředu na všechny talíře co nejbarevnější oblohu: krouhané zelí, strouhanou mrkvičku, petrželku, cibulku, list salátu i kyselou okurčičku. K tomuto nesmyslně vytvořenému minisálatku pak podle objednávek servírují cokoli: řízek, tlačenku, kuřecí prso a tak dále, bez ladu a skladu, hlavně že je talíř plný nesmyslů, které k sobě kulinárně, chuťově ani logicky vůbec nepatří! Tak to je také moc špatně.

Čtěte také:

Špatně je, když kuchaři používají raději polotovary než vlastní vaření. Pak už z nich nejsou kuchtíci, ale pouze mikrovlnní přihřívači a opékači průmyslově a velkokapacitně předpřipravených jídel. Kvůli tomu přece nechodíme do restaurace, aby nám tu ohřáli pokrm, který byl vyroben jinde? A nejvíc špatně u restaurace je, když je nám pak špatně! Tam už nikdy více nevstupujte!

Komentáře

Hlavní zprávy

Další kritika radnice Prahy 1. Kvůli parkovišti pod Pražským hradem

vydáno 4. července 2022  4:49

Po „gotickém kruháči“ obyvatele centra města štve zrušení širokého chodníku v Nerudovce.  celý článek

Monacké knížectví nad pražským Botičem aneb Kde žijí milionáři nad chatrčí

PRAHA? AHA!
vydáno 3. července 2022  11:07

Zvedněte pohled od displeje mobilního telefonu a zkuste vnímat, kudy chodíte, kolem čeho chodíte a po čem chodíte. Možná vás překvapí, co vám celé roky...  celý článek

Pražské pouliční osvětlení je zase chytřejší. Novinka navíc šetří energii

vydáno 3. července 2022  5:41

Správce veřejného osvětlení – Městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) – pokračuje v zavádění chytrých technologií v metropoli. Od...  celý článek

Jehovisté? Kdepak. Po domácnostech chodí úředníci magistrátu. Učí třídit

vydáno 2. července 2022  5:34

V hnědých popelnicích končí také plast nebo sklo, což kazí kompost. Změnit to má nová kontaktní kampaň Pražských služeb.  celý článek