Letošním hitem je zmrzlina prosecco. Dát si ji můžete v Créme de la Créme na Národní třídě, kde ji mají hned ve třech různých variantách: s broskví, jahodou nebo třešní. „Své slovo dostanou i jiné letní oblíbené koktejly, a tak můžete vyzkoušet sorbety mojito, sicilský krvavý pomeranč s campari nebo aperol,“ říká Honza Hochsteiger z Créme de la Créme.
„Dobrou zprávou je, že všechny zmíněné zmrzliny obsahují maximálně jedno procento alkoholu, a tak se nemusíte bát kocoviny,“ směje se Hochsteiger.
Stejně tak mají nově prosecco s grepfruitem v Caffé Amato, kde můžete ochutnat příchutě chleba s máslem a marmeládou, zázvor nebo třeba cheesecake.
Netradiční příchutě mají v Angelatu. Ochutnat tu můžete chřestovou, zázvorovou, rebarborovou, ale třeba také z parmazánu a vlašského ořechu. Ty však v nabídce nenajdete každý den. Kompletní menu má zmrzlinářství na webu.
Čtyři speciální příchutě mají každý týden ve Zmrzlinárně Braník, kde můžete ochutnat sezonní věci, jako je kopřivová či pampelišková, ale i čokoládu se slaným burákem.
Na vyhlášenou pochoutku můžete také ke Zmrzlináři do Slezské ulice, kam ji dodává zmrzlina 2AD. Nabídku hodně obměňují, v létě nabízí více sorbetů. Například aperol, mojito nebo prasečí švestku – tedy tropické ovoce caja, kterou prý jedí prasata, odtud její název.
Nenechte se zmást malým stánkem, zmrzlinář Jan Černoušek v Horních Počernicích kouzlí i v malém prostoru. „Zakládáme si na používání kvalitních surovin a každá zmrzlina má svou originální recepturu, proto i „obyčejná“ čokoládová je neobyčejná, protože ji vaříme z 80procentní belgické čokolády. Stejně tak si zakládáme na přípravě sorbetů. Z těch originálních je to například sorbet z ovoce yuzu,“ říká Jana Černoušková z rodinného zmrzlinářství v Horních Počernicích.
Jejich letošní novinkou je zmrzlina čokoláda ruby, ze stejnojmenné čokolády, jež se na trhu objevila před dvěma lety.
Pokud dáváte přednost neokoukaným tvarům zmrzlin, zajděte si pro zmrzlinu ve tvaru kytky do Amorina na Malostranské náměstí. Ozdobí vám ji třeba makronkou. Jako sušenky či sendviče podávají zmrzliny v Parlor – Ice Cream Cookie Sandwiches vKarlíně.
Zmrzlinovou parlorku si můžete poskládat sami, na výběr máte osm druhů sušenek a dvanáct druhů zmrzliny. Nechybí ani polevy. Pro trubičky zajděte do Rolls Bros v pasáži U Stýblů, kde vám nasekají čerstvé ovoce přímo před vámi, smíchají se zmrzlinovým základem ze smetany, jogurtu nebo kokosu. Nakonec zarolují do úhledných ruliček a ozdobí.
Kam zajít?Podívejte se na zmrzlinárny, kde si vyrábí zmrzlinu sami. Praha 1 Amorino, Malostranské náměstí 38/24, 8.30–22 hod., cena se odvíjí podle váhy Zmrzlinový salon Créme de la créme, Národní 23, 10–23 hod., malá porce 45 korun Rolls Bros, pasáž U Stýblů u Františkánské zahrady, 11–20 hod., cena dle základu Puro Gelato, Slovanský dům, 10–20 hod., 45 korun Praha 2 Zmrzlinář, Slezská 15, 13–19 hod. Klasika je za 35 korun Vanille, nám. Míru, 9–18 hod., kopeček i točená za 25 korun Puro Gelato, Na Hrobci 410/1, 10–21 hod., pátek do 22 hod., kopeček 45 korun Praha 3 Ovocný Světozor, OC Atrium Flora, 9–21 hod., neděle od 10, točená 30, kopeček 25 korun Praha 4 Zmrzlinárna Braník, Branická 16, 7–19 hod., kopeček 29 korun Praha 5 Angelato, Újezd 24, 11–22 hod., kopeček za 45 korun Praha 6 Angelato, Bělohorská 50, Břevnov, 11–20 hod., kopeček za 45 korun Praha 7 Gelateria & Caffé Amato, Heřmanova 61, 11–19 hod., dva kopečky za 48 korun Praha 8 Parlor – Ice Cream Cookie Sandwiches, Křižíkova 37, 8–20 hod., parlorka 65 korun Praha 9 Zmrzlina Jan Černoušek, Božanovská 2098, 11–19 hod., kopeček za 28 korun Praha 10 Zmrzlinová vzorkovna Créme de la créme, Průběžná 1939/58, 11–21 hod., malá porce 45 korun Cukrárna a zmrzlinárna Golf Hostivař, U Golfu 565, 14–20 hod., o víkendu od 10 hod., 25 korun za kopeček |