metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 9 °C

Úterý 5. listopadu 2024. Svátek má Miriam

Dejte si v Praze zmrzlinu jako růži, sendvič či prasečí švestku

  14:05
Deník Metro si pro vás připravil místa, kde se budete olizovat až za ušima. Rozhodnout, jaká zmrzlina je nejlepší, už je jen na vás.
Honza Hochsteiger ukazuje zmrzlinu v podniku Créme de la Créme. | foto: CRÉME DE LA CRÉMEMAFRA

Letošním hitem je zmrzlina prosecco. Dát si ji můžete v Créme de la Créme na Národní třídě, kde ji mají hned ve třech různých variantách: s broskví, jahodou nebo třešní. „Své slovo dostanou i jiné letní oblíbené koktejly, a tak můžete vyzkoušet sorbety mojito, sicilský krvavý pomeranč s campari nebo aperol,“ říká Honza Hochsteiger z Créme de la Créme.

„Dobrou zprávou je, že všechny zmíněné zmrzliny obsahují maximálně jedno procento alkoholu, a tak se nemusíte bát kocoviny,“ směje se Hochsteiger.

Stejně tak mají nově prosecco s grepfruitem v Caffé Amato, kde můžete ochutnat příchutě chleba s máslem a marmeládou, zázvor nebo třeba cheesecake.

Netradiční příchutě mají v Angelatu. Ochutnat tu můžete chřestovou, zázvorovou, rebarborovou, ale třeba také z parmazánu a vlašského ořechu. Ty však v nabídce nenajdete každý den. Kompletní menu má zmrzlinářství na webu.

Čtyři speciální příchutě mají každý týden ve Zmrzlinárně Braník, kde můžete ochutnat sezonní věci, jako je kopřivová či pampelišková, ale i čokoládu se slaným burákem.

Na vyhlášenou pochoutku můžete také ke Zmrzlináři do Slezské ulice, kam ji dodává zmrzlina 2AD. Nabídku hodně obměňují, v létě nabízí více sorbetů. Například aperol, mojito nebo prasečí švestku – tedy tropické ovoce caja, kterou prý jedí prasata, odtud její název.

Nenechte se zmást malým stánkem, zmrzlinář Jan Černoušek v Horních Počernicích kouzlí i v malém prostoru. „Zakládáme si na používání kvalitních surovin a každá zmrzlina má svou originální recepturu, proto i „obyčejná“ čokoládová je neobyčejná, protože ji vaříme z 80procentní belgické čokolády. Stejně tak si zakládáme na přípravě sorbetů. Z těch originálních je to například sorbet z ovoce yuzu,“ říká Jana Černoušková z rodinného zmrzlinářství v Horních Počernicích.

Jejich letošní novinkou je zmrzlina čokoláda ruby, ze stejnojmenné čokolády, jež se na trhu objevila před dvěma lety.

Pokud dáváte přednost neokoukaným tvarům zmrzlin, zajděte si pro zmrzlinu ve tvaru kytky do Amorina na Malostranské náměstí. Ozdobí vám ji třeba makronkou. Jako sušenky či sendviče podávají zmrzliny v Parlor – Ice Cream Cookie Sandwiches vKarlíně.

Zmrzlinovou parlorku si můžete poskládat sami, na výběr máte osm druhů sušenek a dvanáct druhů zmrzliny. Nechybí ani polevy. Pro trubičky zajděte do Rolls Bros v pasáži U Stýblů, kde vám nasekají čerstvé ovoce přímo před vámi, smíchají se zmrzlinovým základem ze smetany, jogurtu nebo kokosu. Nakonec zarolují do úhledných ruliček a ozdobí.

Kam zajít?

Podívejte se na zmrzlinárny, kde si vyrábí zmrzlinu sami.

Praha 1 

Amorino, Malostranské náměstí 38/24, 8.30–22 hod., cena se odvíjí podle váhy 

Zmrzlinový salon Créme de la créme, Národní 23, 10–23 hod., malá porce 45 korun 

Rolls Bros, pasáž U Stýblů u Františkánské zahrady, 11–20 hod., cena dle základu

Puro Gelato, Slovanský dům, 10–20 hod., 45 korun

Praha 2

Zmrzlinář, Slezská 15, 13–19 hod. Klasika je za 35 korun

Vanille, nám. Míru, 9–18 hod., kopeček i točená za 25 korun

Puro Gelato, Na Hrobci 410/1, 10–21 hod., pátek do 22 hod., kopeček 45 korun

Praha 3

Ovocný Světozor, OC Atrium Flora, 9–21 hod., neděle od 10, točená 30, kopeček 25 korun

Praha 4

Zmrzlinárna Braník, Branická 16, 7–19 hod., kopeček 29 korun

Praha 5

Angelato, Újezd 24, 11–22 hod., kopeček za 45 korun

Praha 6

Angelato, Bělohorská 50, Břevnov, 11–20 hod., kopeček za 45 korun

Praha 7

Gelateria & Caffé Amato, Heřmanova 61, 11–19 hod., dva kopečky za 48 korun

Praha 8

Parlor – Ice Cream Cookie Sandwiches, Křižíkova 37, 8–20 hod., parlorka 65 korun

Praha 9

Zmrzlina Jan Černoušek, Božanovská 2098, 11–19 hod., kopeček za 28 korun

Praha 10

Zmrzlinová vzorkovna Créme de la créme, Průběžná 1939/58, 11–21 hod., malá porce 45 korun

Cukrárna a zmrzlinárna Golf Hostivař, U Golfu 565, 14–20 hod., o víkendu od 10 hod., 25 korun za kopeček

Autor: Lucie Mottlová Metro.cz

Hlavní zprávy

Už máte přezuto na zimu? Na počkání to nejde, pneuservisy ani nezvedají telefony. Opět mají fofr

vydáno 4. listopadu 2024  18:38

Přezouvání z letních pneumatik na zimní a naopak je v médiích evergreenem. Už nám s tím dejte pokoj, slyšíme občas od čtenářů. Jenže opakování je matkou...  celý článek

Vše začalo před 45 lety. Ostře sledovaný teenager Filip Topol dospěl v obletovaného démona

vydáno 4. listopadu 2024  5:46

První oficiální koncert skupiny Psí vojáci 3. listopadu 1979 na Pražských jazzových dnech předznamenal další osud jedné z legend českého undergroundu....  celý článek

Mohli by revizoři dělat svou práci jinak a lépe? Ve videích Kluci z Prahy mystifikují

vydáno 3. listopadu 2024  16:22

Janek Rubeš na YouTube kanálech Kluci z Prahy a Honest Guide popisuje případy údajně neprávem uložených pokut. Dopravní podnik ale tvrdí, že se některé z...  celý článek

Kouzlo starých biografů, kde vrzala sedadla. Dívat se na ně ale můžete už jen přes vzpomínky

vydáno 3. listopadu 2024  11:37

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek