metro.cz

Počasí v Praze

11 °C / 14 °C

Neděle 13. října 2024. Svátek má Renáta

Nadchnul se pro ekologii. Jiří Prachař založil první farmářskou školu v Česku

  18:30
Ne všichni touží být specialisty IT nebo se zabývat vývojem umělé inteligence. Zájem o biodynamické zemědělství stále roste.

Další 1 fotografie v galerii
Biodynamické zemědělství zdůrazňuje udržitelnost, biodiverzitu s harmonii mezi půdou, rostlinami, zvířaty a lidmi. | foto: MARTIN MATĚJ

„Na středních školách se postupy ekologického zemědělství nevyučují. Alespoň o tom nemám informace. Dříve existující výuka postupnou reorganizací v minulých letech zanikla,“ vysvětluje Jiří Prachař, ředitel první Farmářské školy v Česku. Ta slavnostně otevřela 1. září v Praze 6 – Ruzyni.

Cílené vzdělávání na ekologické a biodynamické zemědělství u nás doposud chybělo. „Na vysokých školách je několik oborů jako Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině na Jihočeské univerzitě nebo Ekologické zemědělství na České zemědělské univerzitě v Praze. Obory jsou ale hodně teoretické. Kdo chce jít skutečně farmařit, ten potřebuje hlavně kvalitní praxi, a to je to, v čem se lišíme. Naše škola stojí z 80 procent na praxi a teorie praxi pouze doplňuje. V tom jsme unikátní,“ popisuje školu její ředitel.

Do jejího historicky prvního ročníku nastoupilo celkem 50 studentů. Slavnostní zahájení tříletého studia proběhlo v prostorách Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Účastnili se ho například náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek či emeritní profesor z Jihočeské univerzity Jan Moudrý. Nechyběl ale ani zpěvák Tomáš Klus, který je ambasadorem školy. „Projekt podporuji proto, že si uvědomuji potřebu rovnovážného a vědomého způsobu života. Nesmírně si vážím každého, kdo se rozhodne farmařit ohleduplně k zemi, která nepotřebuje nic dalšího tolik než ohleduplnost,“ uvedl Tomáš Klus.

Nový pohled na vzdělávání
Výuka vychází z konceptu dostupného například v Německu, Švýcarsku, Anglii či Francii, kde se klade důraz na praxi. „Na mém předchozím studiu na vysoké škole mi vadilo, že bylo zaměřené zejména na teorii, proto jsem z něj po třech letech odešla zklamaná. Farmářská škola mě zaujala právě tím, že byla založená hodně na praxi a současně přinášela možnost naučit se pěstovat rostliny či chovat zvířata v souladu s přírodou. To mi totiž dává velký smysl,“ vysvětluje Leontina Křikavová, jedna z nastupujících studentek.

Jiří Prachař je členem představenstva spolku Demeter CS, který si klade za cíl podporu a rozvoj biodynamického způsobu hospodaření v Česku a na Slovensku.

Díky aktivnímu zapojení do fungování 40 českých i zahraničních vzdělávacích farem získají studenti už během tříletého studia vhled do jejího provozu a vyzkouší si celé spektrum zemědělských postupů. Po úspěšném absolvování programu pak budou schopni založit a také vést vlastní ekologickou farmu.

Do výuky se zapojí řada českých i zahraničních významných osobností, které se zasloužily o rozvoj ekologického zemědělství. Studenti se budou moci učit přímo od špiček v daném oboru. „Ze zapálených nadšenců do ekologického způsobu hospodaření chceme postupně vychovat profesionály, kteří budou schopni v tomto odvětví najít uplatnění a spolupodílet se na jeho zachování i dalším rozvoji. Chceme podporovat mladé zemědělce, aby posléze chtěli zakládat vlastní farmy a přispívali tak k obnově zdravého hospodaření, zdravé krajiny i života na venkově,“ říká ředitel nové školy.

Aktuální situace v Česku
Pokud jde o celkovou rozlohu půdy využívané pro ekologické zemědělství, přibližuje se Česká republika standardům západoevropských zemí. V současné době zaujímá tato forma zemědělství zhruba 15 procent celkové výměry a trend má stoupající tendenci. Nicméně Agrární komora ČR zároveň upozorňuje na dlouhodobý nedostatek farmářů a sezonních pracovníků v tomto odvětví.

„Vnímáme, že zájem o vzdělání v oblasti ekologického a biodynamického zemědělství u nás postupně roste. Přihlášku ke studiu na Farmářské škole letos podalo 60 zájemců. Výběrovým řízením jich prošlo 50. Z toho 34 žen a 16 mužů převážně starších 26 let. Většina přijatých studentů už se zemědělstvím větší či menší zkušenosti má. Co jim ale nechybí, je zájem a zápal dělat věci jinak a lépe, učit se a objevovat svou vlastní cestu v ekologickém farmaření,“ vysvětluje Prachař.

JAK ŠKOLA VZNIKLA

  • S nápadem založit školu přišel Jiří Prachař, ekologický zemědělec a pedagog.
  • V rámci studia odešel do Německa a Švýcarska, kde získával zkušenosti na ekologických biodynamických statcích a zároveň působil jako lektor v německém ekologickém a biodynamickém zemědělském vzdělávání Freie Ausbildung. Tento koncept ho nadchl natolik, že se rozhodl ho přinést do Česka.
  • Na vzniku školy se podílela Asociace místních potravinových iniciativ ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby v Praze. Díky této spolupráci získala škola jak prostory pro výuku, tak i odborné pedagogy. „Rádi jsme pro potřeby školy poskytli zázemí, studenty budou učit naši odborníci. Věříme, že i díky tomu bude zájem o ekologické zemědělství stoupat,“ přibližuje Mikuláš Madaras, ředitel Výzkumného ústavu rostlinné výroby. LAM
Autor: Lucie Mottlová Metro.cz

Hlavní zprávy

Sliby, chyby? Náměstek Hřib před rokem oznámil, že do výběru jména mostu zapojí veřejnost

vydáno 13. října 2024  16:37

„Rádi bychom pojmenovali dokončený Dvorecký most po nějaké významné ženě. Samozřejmě že do výběru jména zapojíme veřejnost.“ Tuhle větu umístil na své...  celý článek

VIP značky v ulicích Prahy. Oslava SS? Smutek za Heydricha? Nebo hrdý na parašutisty?

vydáno 13. října 2024  11:19

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

Kroje fotil i na pohřbech. Z výsledné koláže pak vytvořil knihu a výstavu na pražské Letné

vydáno 12. října 2024  15:00

Ve vodárenské věži na pražské Letné probíhá až do konce listopadu výstava Tradice v obrazech. Prostřednictvím fotografií ve stylu fine art se zde mohou...  celý článek

Je lepší točit pět kvalitních jídel než kvanta nutričně nehodnotných

vydáno 12. října 2024  8:00

Příprava svačin pro děti v předstihu je pro mnoho lidí poměrně náročnou disciplínou. Komplikuje to shon a třeba i nulová nálada si ráno přivstat a...  celý článek