metro.cz

Počasí v Praze

17 °C / 20 °C

Středa, 23. června 2021. Svátek má Zdeňka.

Dalších 7 fotografií v galerii
I pomeranč je hořlavý, když ho umíte zmáčknout. | foto: Petr Holeček, Metro.cz

Silvestrovské míchačky s alkoholem i ohňem

  9:21
Barmanský mistr Martin Vogeltanz namíchal pro deník Metro šest drinků, co ze silvestra udělají spanilou jízdu.

„Nemáte zapalovač?“ zeptá se Martin v okamžiku, kdy nám míchá jeden z nejlepších drinků našeho soukromého mejdanu Pampero Sour. Vrchní barman plzeňské likérky Stock, který se v minulých letech pyšnil titulem Barman roku či byl třetím nejlepším barmanem na mistrovství světa, seřízl nožem kůru z pomeranče, umně ji stočil do spirály a zmáčknul. Šťáva, která vystříkla, se v ohni zapalovače změnila v oslnivý třpytivý plamen.

Fotogalerie

„Silice v kůře jsou plné aromatických olejů a ty jsou hořlavé,“ vysvětluje, zatímco se podívanou snažím vyfotit. „Drink, který si klidně namícháte i doma, tak zástřik příjemně ovoní,“ dodává a ukazuje ingredience z koktejlu, které objevíte v receptech všech drinků vpravo. 

„A Pampero rituál znáte?“ pokračuje, zatímco máčí jednu stranu osminky nakrájené limetky v mleté kávě, druhou ve třtinovém cukru. „Limetku musíte vycucnout a pak hned vypít panáka venezuelského rumu. Funguje to báječně a všechny chutě se v puse dokonale promísí,“ vysvětluje. Docela chutný rituál, nemyslíte? 

Recepty na drinky

DARK AND STORMY 

4 cl Pampero Seleccion
15 cl Ginger Beer
Ozdoba: limeta

● Tip: pro ty z vás, kteří neholdují silné chuti zázvorového piva, doporučujeme nahradit Ginger Beer za Ginger Ale, limonádou s jemným nádechem zázvoru. 

● Do sklenice s kostkovým ledem nalijte zázvorové pivo (Ginger Beer). Přes bříško lžíce pomalu navrstvěte rum Pampero na hladinu zázvorového piva. Ozdobte limetou a servírujte. 

PAMPERO SOUR 

4 cl Pampero Aniversario 
2 cl čerstvé pomeranč. šťávy
2 cl čerstvé limetové šťávy
2 cl cukrového sirupu Ozdoba: pomeranč. kůra, máta 

● Tip: cukrový sirup si vyrobíte i doma, svařte cukr s vodou v poměru 1,5:1. V lednici vydrží až 14 dní. 

● Šejkr naplňte kostkovým ledem. Odměřte všechny suroviny a dobře prošejkrujte. Přelijte drink ze šejkru do sklenice typu old fashioned. Zastříknětě a ozdobte drink pomerančovou kůrou a finálně dozdobte snítkou máty. 

BLACK SPICED APPLE 

4 cl Captain Morgan Black Spiced
15 cl jablečného džusu
Ozdoba: limeta 

● Tip: vrstvení je efektní barmanská technika, která nám oddělí, tedy rozvrství jednotlivé ingredience. Vše je založené na hustotě jednotlivých surovin. 

● Do sklenice s kostkovým ledem nalijte jablečný džus. Přes bříško lžíce pomalu navrstvěte rum Captain Morgan na hladinu jablečného džusu. Ozdobte limetou a servírujte. 

CAPTAIN PUNCH

4 cl Captain Morgan Spiced Gold 
10 cl jablečného cideru
10 cl hruškového džusu (bez dužiny)
1 cl skořicového nebo cukrového sirupu
1 cl čerstvé citronové šťávy
1 ks celé skořice
1 ks badyánu Ozdoba: limeta 

● Tip: můžete připravit jak ve studené, tak teplé variantě. 

● Naplňte sklenici kostkami ledu. Nadávkujte ingredience. Promíchejte barovou lžící. Ozdobte a servírujte.

MOJITO
6 cl Captain Morgan White Rum
1 ks limeta
10 lístků čerstvé máty
3 lžíce třtinového cukru
10 cl sody
Ozdoba: máta 

● Tip: jak správně rozvoníte mátu? Vezměte lístky do dlaní a lehkým tlesknutím aktivujete vonné látky. 

● Limetu nakrájejte na osminky, vložte třtinový cukr a společně vydrťte. Přidáme rozvoněnou mátu a zasypeme drceným ledem. Odměříme světlý rum, dolijeme sodou a dobře promícháme barovou lžící. Ozdobíme mátou.

CAPTAIN´S HOT TODDY 

4 cl Captain Morgan Spiced Gold
2 lžičky medu (podle chuti)
1 cl čerstvé citronové šťávy
15 cl horké vody
3 plátky čerstvého zázvoru
Ozdoba: citron, hřebíček 

● Tip: Sladkost a intenzitu zázvorové chuti vždy doladíme podle chutí každého z nás. 

● Do varné sklenice na horké nápoje přidejte všechny suroviny. Promíchejte barovou lžící. Ozdobte hřebíčkem zapíchaným v citronu a servírujte. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Řádili v Zahradním Městě Pat a Mat? Modré zóny vedou podél fiktivního chodníku

vydáno 23. června 2021  15:34

Podivný úkaz vyfotografovala čtenářka v Konvalinkové ulici v Praze 10. Od deníku Metro získává odměnu 300 korun.   celý článek

Nejvíc špindírů se v průběhu pandemie urodilo v Praze. Každý desátý Čech zlenivěl

vydáno 23. června 2021  6:00

Snídaně v posteli, oběd možná u stolu v kuchyni a večeře? Ještě uvidíme. Home office změnil nejen „pracovní návyky“.  celý článek

Do pražských kohoutků zase teče Vltava. V podolském chrámu vody to opět hučí

vydáno 22. června 2021  17:00

Příjemný chládek. Kolem asi dvacet přihlížejících novinářů. Náměstek primátora Petr Hlubuček právě stiskl dotykovou obrazovku na velkém panelu. Gesto...  celý článek

Chcete vychlazenou MHD? Deník Metro radí, jak předejít horkým chvilkám

vydáno 22. června 2021  6:00

Jako v peci, či naopak v mrazáku. Tak čtenáři Metra v posledních dnech popisují prostředí v pražské hromadné dopravě. Teplotní pohodu si lze přitom...  celý článek

Vaše fotky z Prahy