metro.cz

Počasí v Praze

5 °C / 8 °C

Středa, 20. listopadu 2019. Svátek má Nikola.
I pomeranč je hořlavý, když ho umíte zmáčknout.
Dalších 7 fotografií v galerii
I pomeranč je hořlavý, když ho umíte zmáčknout. | foto: Petr Holeček, Metro.cz

Silvestrovské míchačky s alkoholem i ohňem

28. prosince 2017  9:21 Petr Holeček Metro.cz
Barmanský mistr Martin Vogeltanz namíchal pro deník Metro šest drinků, co ze silvestra udělají spanilou jízdu.

„Nemáte zapalovač?“ zeptá se Martin v okamžiku, kdy nám míchá jeden z nejlepších drinků našeho soukromého mejdanu Pampero Sour. Vrchní barman plzeňské likérky Stock, který se v minulých letech pyšnil titulem Barman roku či byl třetím nejlepším barmanem na mistrovství světa, seřízl nožem kůru z pomeranče, umně ji stočil do spirály a zmáčknul. Šťáva, která vystříkla, se v ohni zapalovače změnila v oslnivý třpytivý plamen.

Fotogalerie

„Silice v kůře jsou plné aromatických olejů a ty jsou hořlavé,“ vysvětluje, zatímco se podívanou snažím vyfotit. „Drink, který si klidně namícháte i doma, tak zástřik příjemně ovoní,“ dodává a ukazuje ingredience z koktejlu, které objevíte v receptech všech drinků vpravo. 

„A Pampero rituál znáte?“ pokračuje, zatímco máčí jednu stranu osminky nakrájené limetky v mleté kávě, druhou ve třtinovém cukru. „Limetku musíte vycucnout a pak hned vypít panáka venezuelského rumu. Funguje to báječně a všechny chutě se v puse dokonale promísí,“ vysvětluje. Docela chutný rituál, nemyslíte? 

Recepty na drinky

DARK AND STORMY 

4 cl Pampero Seleccion
15 cl Ginger Beer
Ozdoba: limeta

● Tip: pro ty z vás, kteří neholdují silné chuti zázvorového piva, doporučujeme nahradit Ginger Beer za Ginger Ale, limonádou s jemným nádechem zázvoru. 

● Do sklenice s kostkovým ledem nalijte zázvorové pivo (Ginger Beer). Přes bříško lžíce pomalu navrstvěte rum Pampero na hladinu zázvorového piva. Ozdobte limetou a servírujte. 

PAMPERO SOUR 

4 cl Pampero Aniversario 
2 cl čerstvé pomeranč. šťávy
2 cl čerstvé limetové šťávy
2 cl cukrového sirupu Ozdoba: pomeranč. kůra, máta 

● Tip: cukrový sirup si vyrobíte i doma, svařte cukr s vodou v poměru 1,5:1. V lednici vydrží až 14 dní. 

● Šejkr naplňte kostkovým ledem. Odměřte všechny suroviny a dobře prošejkrujte. Přelijte drink ze šejkru do sklenice typu old fashioned. Zastříknětě a ozdobte drink pomerančovou kůrou a finálně dozdobte snítkou máty. 

BLACK SPICED APPLE 

4 cl Captain Morgan Black Spiced
15 cl jablečného džusu
Ozdoba: limeta 

● Tip: vrstvení je efektní barmanská technika, která nám oddělí, tedy rozvrství jednotlivé ingredience. Vše je založené na hustotě jednotlivých surovin. 

● Do sklenice s kostkovým ledem nalijte jablečný džus. Přes bříško lžíce pomalu navrstvěte rum Captain Morgan na hladinu jablečného džusu. Ozdobte limetou a servírujte. 

CAPTAIN PUNCH

4 cl Captain Morgan Spiced Gold 
10 cl jablečného cideru
10 cl hruškového džusu (bez dužiny)
1 cl skořicového nebo cukrového sirupu
1 cl čerstvé citronové šťávy
1 ks celé skořice
1 ks badyánu Ozdoba: limeta 

● Tip: můžete připravit jak ve studené, tak teplé variantě. 

● Naplňte sklenici kostkami ledu. Nadávkujte ingredience. Promíchejte barovou lžící. Ozdobte a servírujte.

MOJITO
6 cl Captain Morgan White Rum
1 ks limeta
10 lístků čerstvé máty
3 lžíce třtinového cukru
10 cl sody
Ozdoba: máta 

● Tip: jak správně rozvoníte mátu? Vezměte lístky do dlaní a lehkým tlesknutím aktivujete vonné látky. 

● Limetu nakrájejte na osminky, vložte třtinový cukr a společně vydrťte. Přidáme rozvoněnou mátu a zasypeme drceným ledem. Odměříme světlý rum, dolijeme sodou a dobře promícháme barovou lžící. Ozdobíme mátou.

CAPTAIN´S HOT TODDY 

4 cl Captain Morgan Spiced Gold
2 lžičky medu (podle chuti)
1 cl čerstvé citronové šťávy
15 cl horké vody
3 plátky čerstvého zázvoru
Ozdoba: citron, hřebíček 

● Tip: Sladkost a intenzitu zázvorové chuti vždy doladíme podle chutí každého z nás. 

● Do varné sklenice na horké nápoje přidejte všechny suroviny. Promíchejte barovou lžící. Ozdobte hřebíčkem zapíchaným v citronu a servírujte. 

Komentáře

Hlavní zprávy

GALERIE: Podívali jsme se do průzkumné šachty metra D. Bagry jsou už 31 metrů pod Pankrácí

Práce na dně šachty je náročná.
vydáno 20. listopadu 2019  5:08

Stroje utichly a prach si sedá do louží na dně jámy. Všude je bahno. Teplota je kolem pěti stupňů Celsia. Je čtvrtek 14. listopadu a my jsme se nechali...  celý článek

Šťastné a zadlužené! I takové jsou Vánoce

Ilustrační snímek
vydáno 19. listopadu 2019  13:37

Kupte nyní, plaťte za měsíc, po Vánocích, po Novém roce. Tlak na zadlužování s blížícími se svátky roste.  celý článek

Vlídná WC postupně přibývají

Ilustrační snímek
vydáno 19. listopadu 2019  5:16

Každé město v Česku mívalo (nebo stále má) vyhlášené „veřejné toalety“. Nedostatek kultivovaných toalet nebo jejich úplná absence totiž vedly k tomu, že...  celý článek

Zelené Metro jede na žluté vlně. Čtenáři si hrají. Přidejte se

Vzkaz nemusíte jen psát.
vydáno 18. listopadu 2019  14:23

Každý den v rubrice SERVIS vychází takzvaný #metrotag. Žlutý rámeček mohou čtenáři využít ke vzkazu, který se v dalších dnech objeví v našich novinách.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám