metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Mám drink podle milenky mého strýce, popisuje barman příběh koktejlu

  7:39
Barman tělem i duší, kombinátor chutí, Achim Šipl sbírá ocenění s barmanských soutěží. Deníku Metro prozradil tajemství svého strýce.

Další 1 fotografie v galerii
Achim Šipl při soutěži v míchání nealko drinků | foto: ArchivMetro.cz

Sejít se s Achimem Šiplem, rodákem ze severočeského Bílého Potoka, je zážitek, ze kterého budete čerpat dlouho. Charismatický sběratel ocenění z barmanských soutěží umí vyprávět o drincích tak poutavě, že si s ním musíte hned několik dát.

„To je jednoduché, u dobrého barmana se musíte dobře cítit,“ říká svůj recept na úspěch Achim. A záleží podle něj i na jeho vystupování, hlavně jak dokáže popisovat to, co právě míchá.

Achim Šipl působí jako barman více než dvacet let, píše o mixologii knihy, vede barmanské kurzy a stále se zúčastňuje světových soutěží. Jednu takovou v míchání nealko drinků, mezinárodní Mattoni koktejl festival, v roce 2013 vyhrál a v letošním roce skončil na druhém místě. Momentálně můžete narazit na jeho soutěžní koktejl v pražském baru Prolog.

Umíchejte si Cou Cou

Co potřebujete?

● 0,25 g kokosový olej, 3 g zeleného čaje Genmaicha s praženou rýží, 2 cl yuzu pyré, 4 cl broskvový džus, 4 cl hruškový džus, dolít perlivou Mattoni

A jak to umíchat?

● V šejkru lehce pomačkejte čaj s ovocem, přidejte džus a yuzu pyré. Dobře s ledem proklepejte. Přeceďte do sklenice a dolijte perlivou minerální vodou Mattoni. Ozdobte jedlými květy.

„Drink se jmenuje Cou Cou podle milenky mého strýce, která mu poslala v roce 1936 dopis. Byla to tanečnice a zpěvačka z Karlových Varů a zpívala tehdy velmi známý hit Cou Cou, podle kterého pak převzala pseudonym. V dopise píše o noci plné vášně, strávené v sadu hrušní a broskvoní. A tato ovoce taky obsahuje můj drink,“ směje se. Pokud si ho chcete zkusit namíchat sami, inspirujte se v boxíku.

A co podle něj mají Češi radši – klasiku, nebo experimenty? „Řekl bych, že je to tak padesát na padesát. Češi jsou rok od roku zkušenější, tudíž čím dál více experimentují. Trendem jsou letos v zimě horké limonády a svařáky různých variant. Horké mošty, které mohou být i dolihované různými ovocnými destiláty. Grogy z různých surovin. A používání jehličí,“ říká Šipl.

Dávno podle něj neplatí, že bar rovná se alkohol. „V dnešní době se z baru servíruje velké množství nealko produktů, minerálka, káva, limonády, nealko koktejly... Do baru se také nechodí jen opít, je to místo, kam se lidi chodí bavit, kde se potkávají a kde se cítí dobře,“ dodává.

„No, a já jako mixolog jsem postižený experimenty a posouváním hranic, takže různé nealko mixy dělám neustále a vlastně odmalička. Nejnovější experimenty v mixologii jsou právě nealko drinky, ovoce yuzu – tedy exotické suroviny, různé vůně a také květiny, párování jídla a koktejlů, práce s ledem a zejména příběh drinku, který prodává,“ dodává. Vzpomeňme na milenku Cou Cou.

Autor: Petr Holeček Metro.cz

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek