metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / -1 °C

Pátek 17. ledna 2025. Svátek má Drahoslav

Pivo a čokoláda? Funguje to, říká sládek

  6:17
„Často se mluví o párování jídla a vína, ale o pivu o něco méně,“ podotýká sládek Libor Vávra.

Libor Vávra | foto: Archiv

Skutečně se můžou pivo a jídlo navzájem ovlivňovat?
Určitě ano. Vinaři mají často až neuvěřitelně košaté příběhy o párování. Pivo českého typu je ve své podstatě senzoricky jednoduchý nápoj. Ale má úžasné vlastnosti. Zahání žízeň a přináší osvěžení, spojuje lidi u stolu, vyvolává nádherné vzpomínky na chvíle, kdy jsme ho pili, a při spojení s jídlem velice dobře generuje zisky. Ale je potřeba vybrat ten správný druh piva. Já tvrdím, že naše široké portfolio piv má výrazně širší spektrum barev, vůní a chutí než víno.

Jaká jsou základní pravidla, podle kterých bych měl vybírat pivo k jídlu?
Já se tedy velice často nejdříve v restauraci ptám, jak se vyspal kuchař. Ale teď vážně. Buď jako puzzle, kdy se pivo a jídlo doplní, nebo kontrastně. Například k Velvetu si mohu dát králíka na smetanové omáčce s knedlíkem – k hebkému sametovému jídlu se Velvet hodí. Nebo k Velvetu dát něco kontrastního, například maso s chilli papričkami. U piva má velký vliv na vnímání chuti zejména říz, který na jazyku úžasně uvolní a vyčistí chuťové pohárky. Cílem správného párování je vyniknutí a spojení autentické chuti a vůně surovin, z kterých bylo pivo a jídlo uvařeno.

Co má všechno vonět v pivu, pokud je správně uvařeno a ošetřeno?
To je docela jednoduché. Pivo má vonět prostě jako pivo. Samozřejmě vůni ovlivňuje i druh piva, použité suroviny zejména na varně a technologický postup. Čistá vůně chmele a sladu jsou základem senzorického profilu.

Jak naopak na první signální poznáme zkažené nebo špatně ošetřené pivo?
Já osobně mám extrémně citlivý nos a špatně ošetřené pivo poznám často už u vstupních dveří do hospody. Už i první pohled do výčepu nebo na sklenici piva jasně prozradí, zda je pivo dobře ošetřené.

Existuje i řada mýtů – například, že se pivo nehodí k čokoládě, ale mnozí to doporučují, protože vynikne jeho chuť. Je to tak?
Mýtů kolem piva je pěkně dlouhá řada a mnohé jsou velice úsměvné. Asi by každý v hospodě koukal, kdyby si host objednal pivo a čokoládu. A přitom to funguje. Je ale nutná skutečně kvalitní čokoláda a každá se zase hodí k jinému druhu piva. Kdyby to někdo chtěl zkusit, tak nejdříve pivo, potom čokoška, a zase pěkně zapít pivem.

Uvedu pár jídel a vy mi řekněte, které pivo byste k nim zvolil. Koprovka.
Rozhodně Hoegaarden White. Pozor. To je famózní kombinace, kterou vřele doporučuji.

Zeleninový salát s lososem.
Určitě Staropramen 11.

Mušle na víně.
Tady velmi, ale skutečně velmi záleží na druhu mušlí, celkové přípravě pokrmu a vínu. Vhodný může být Staropramen Nefiltr, ale pro určitý druh mušlí také Stella Artois.

Sorbet z citronové zmrzliny.
K citronovému sorbetu je mistrovskou kombinací dobře vychlazené pšeničné nefiltrované pivo Blue Moon s plátkem šťavnatého pomeranče.

Hlavní zprávy

Němci oslepli láskou jen částečně. Na dramata si účastníci nového Love is blind moc nepotrpí

Strážce streamu
vydáno 17. ledna 2025  14:00

STRÁŽCE STREAMU Faktu, že je „teplé pivo horší než studená Němka“ si byl vědom již fiktivní český velikán Jára Cimrman. A nově se o tom může přesvědčit každý, kdo si na...  celý článek

Před osmdesáti lety zmizel smělý Švéd, který zachránil sto tisíc lidských životů

vydáno 17. ledna 2025  5:35

Raoul Wallenberg se narodil se stříbrnou lžičkou v ústech. To vše zahodil a přesídlil do válečné Budapešti, kde zachránil 100 tisíc Židů. „Odměnou“ mu byl...  celý článek

Most starší než Karlův? Narazili jsme na poklady ukryté na starých obchodních stezkách

vydáno 16. ledna 2025  16:28

Řítíme se za volanty svých vozů vstříc turistickým lákadlům. Ale unikají nám místa, kde se leckdy psala zajímavá historie. Deník Metro proto představuje...  celý článek

Dezinformace se netýkají jenom covidu a politiky, ale dokonce i obezity

vydáno 16. ledna 2025  12:32

Redukce váhy, tedy hubnutí, je především běh na dlouhou trať. Pro některé to představuje celoživotní úsilí, kdy se potácejí od jednoho pokusu k druhému a...  celý článek