metro.cz

Počasí v Praze

-1 °C / -1 °C

Pátek 1. prosince 2023. Svátek má Iva
Libor Vávra | foto: Archiv

Pivo a čokoláda? Funguje to, říká sládek

  6:17
„Často se mluví o párování jídla a vína, ale o pivu o něco méně,“ podotýká sládek Libor Vávra.

Skutečně se můžou pivo a jídlo navzájem ovlivňovat?
Určitě ano. Vinaři mají často až neuvěřitelně košaté příběhy o párování. Pivo českého typu je ve své podstatě senzoricky jednoduchý nápoj. Ale má úžasné vlastnosti. Zahání žízeň a přináší osvěžení, spojuje lidi u stolu, vyvolává nádherné vzpomínky na chvíle, kdy jsme ho pili, a při spojení s jídlem velice dobře generuje zisky. Ale je potřeba vybrat ten správný druh piva. Já tvrdím, že naše široké portfolio piv má výrazně širší spektrum barev, vůní a chutí než víno.

Jaká jsou základní pravidla, podle kterých bych měl vybírat pivo k jídlu?
Já se tedy velice často nejdříve v restauraci ptám, jak se vyspal kuchař. Ale teď vážně. Buď jako puzzle, kdy se pivo a jídlo doplní, nebo kontrastně. Například k Velvetu si mohu dát králíka na smetanové omáčce s knedlíkem – k hebkému sametovému jídlu se Velvet hodí. Nebo k Velvetu dát něco kontrastního, například maso s chilli papričkami. U piva má velký vliv na vnímání chuti zejména říz, který na jazyku úžasně uvolní a vyčistí chuťové pohárky. Cílem správného párování je vyniknutí a spojení autentické chuti a vůně surovin, z kterých bylo pivo a jídlo uvařeno.

Co má všechno vonět v pivu, pokud je správně uvařeno a ošetřeno?
To je docela jednoduché. Pivo má vonět prostě jako pivo. Samozřejmě vůni ovlivňuje i druh piva, použité suroviny zejména na varně a technologický postup. Čistá vůně chmele a sladu jsou základem senzorického profilu.

Jak naopak na první signální poznáme zkažené nebo špatně ošetřené pivo?
Já osobně mám extrémně citlivý nos a špatně ošetřené pivo poznám často už u vstupních dveří do hospody. Už i první pohled do výčepu nebo na sklenici piva jasně prozradí, zda je pivo dobře ošetřené.

Existuje i řada mýtů – například, že se pivo nehodí k čokoládě, ale mnozí to doporučují, protože vynikne jeho chuť. Je to tak?
Mýtů kolem piva je pěkně dlouhá řada a mnohé jsou velice úsměvné. Asi by každý v hospodě koukal, kdyby si host objednal pivo a čokoládu. A přitom to funguje. Je ale nutná skutečně kvalitní čokoláda a každá se zase hodí k jinému druhu piva. Kdyby to někdo chtěl zkusit, tak nejdříve pivo, potom čokoška, a zase pěkně zapít pivem.

Uvedu pár jídel a vy mi řekněte, které pivo byste k nim zvolil. Koprovka.
Rozhodně Hoegaarden White. Pozor. To je famózní kombinace, kterou vřele doporučuji.

Zeleninový salát s lososem.
Určitě Staropramen 11.

Mušle na víně.
Tady velmi, ale skutečně velmi záleží na druhu mušlí, celkové přípravě pokrmu a vínu. Vhodný může být Staropramen Nefiltr, ale pro určitý druh mušlí také Stella Artois.

Sorbet z citronové zmrzliny.
K citronovému sorbetu je mistrovskou kombinací dobře vychlazené pšeničné nefiltrované pivo Blue Moon s plátkem šťavnatého pomeranče.

Komentáře

Hlavní zprávy

Čtyři roky s covidem. Rozhovor s epidemiologem Rastislavem Maďarem Poučili jsme se?

vydáno 1. prosince 2023  5:25

Čas šíleně letí. Právě dnes jsou tomu čtyři roky, co v Číně odhalili neslavně proslulý virus covid-19. Deník Metro přináší rozhovor s epidemiologem...  celý článek

Přízračná oblaka páry v Hostivaři dosyčí. Na Vánoce po nich nebude památky

vydáno 30. listopadu 2023  16:59

Žádná díra není pro deník Metro a jeho čtenáře málo významná. Zní to jako nadsázka, ale tento fakt platí zejména tehdy, když se z ní skoro dva roky valí...  celý článek

Je tu prostě příliš mnoho aut. Praha není nakufovací, líčí náměstek primátora Zdeněk Hřib

vydáno 30. listopadu 2023  11:00

Magistrát chystá reformu zón placeného stání. Účinnost nového nastavení systému by měla začít 1. října 2024.  celý článek

Otužilci slaví 100 let plavání ve Vltavě. Výročí připomene kniha plná reportáží a rozhovorů

vydáno 30. listopadu 2023  7:00

Pro chladivé kratochvíle nadchl Pražany skoro šedesátiletý klenotník. Na jeho počest se pravidelně koná vánoční závod plavců u Národního divadla.   celý článek