metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 24 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

Psychika je základ hubnutí

  5:55
Dneska je velký tlak na soustředění se na to, co jíme, ale již méně se hovoří o velmi důležitém faktoru, a sice proč jíme a jak jíme. Při hubnutí a udržení váhy nestačí znát živiny, kalorie a podobně, hubnutí je o změně návyků. A proto je třeba se zabývat i psychikou.
Hubnutí je o hlavě | foto: Profimedia.czProfimedia.cz

Vidím tři hlavní příčiny neúspěchu zhubnutí – navrhované postupy od vás chtějí dramatické nepříjemné změny, ovlivňují pouze chování a zabývají se jen hubnutím, i když udržení váhy je daleko náročnější.

Menší změna je trvalejší
Zmítáte-li se v jo-jo efektu, volíte zřejmě cestu, jež pro vás není příjemná. Většinou slepě následujete způsob hubnutí hlasatele-guru, který vám ho vnucuje buď z fanatičnosti, nebo kvůli finančním ziskům. Opakovaně selháváte v důsledku kladení si nereálných cílů a myšlení buď, anebo, hop, nebo trop (hubnu, nebo se nekontroluji, jídlo je dobré, nebo špatné a podobně).

Jedna z definic šílenství je dělat stále totéž a očekávat jiné výsledky. Protože zkoušíte různé přístupy nabízející hubnutí, máte pocit, že tentokrát to vyjde, a pouštíte se do hubnutí znovu a znovu. Princip je však stále stejný. Opakujete tytéž chyby – děláte změny, které vyhovují někomu jinému, nejsou vám vlastní, a navíc jsou změny velké.

Od zítřka jako mávnutím zázračného proutku budu disciplinovaný, budu mít pevnou vůli, budu jíst syrovou stravu, bezlepkovou dietu, nebudu jíst sladké, budu denně cvičit. Čím větší změnu uděláte, tím rychleji ji opustíte – protože člověk má rád své zvyky a velká změna je nepříjemná. A co je nepříjemné, je jen provizoriem. Tímto způsobem prohubnete život s výsledkem, že s každým předsevzetím ukáže váha více kilogramů.

Základem trvalého hubnutí je ovlivnit myšlení a emoce vedoucí k takzvanému jídlu navíc oproti plánu. Největším problémem nebývají ani hlavní chody, ale zobání mezi nimi, jídlo ze stresu či umocnění pohody. Prvním krokem k úspěchu je stanovit si reálný cíl (optimálně dílčí cíle) a příjemnou cestu k jejich dosažení. Malé cíle totiž fungují. Dají se vtěsnat do uspěchaných životů.

Místo bezmocnosti nastoupí sebedůvěra, beznaděj vystřídá optimismus. K dosažení vašich rozumných cílů povede cesta, kterou si budete třeba i užívat. Spíše než přikazovat si být, co nejste (budu štíhlý), trénujte jasně definované malé aktivity, kdy se malými krůčky přiblížíte k větším změnám, jež vám zkvalitní život. Jestliže při změně nebudete mít pocit, že si něco odpíráte, změna se udrží a bude trvalá, vyhráli jste.

Spouštěče k „jídlu navíc“
Stručně shrneme, že spouštěči k jídlu přestaly být fyziologické signály hladu, jsou jimi jiné podněty. Stále víc studií ukazuje, že množství jídla, jež člověk sní, je skutečně do značné míry dáno vnějšími vlivy, tedy reklamou, způsobem, jakým se nabízí, servíruje, prodává apod. Nepodceňujte ani v procesu udržování váhy vliv toxického prostředí a upravujte si okolí tak, aby vás neprovokovalo k nadměrné konzumaci.

Nevhodné návyky jste si fixovali třeba desítky let, bude tedy nějakou dobu trvat, než se stanete vůči provokatérům k jídlu imunní. Cílem je, abyste jedli tehdy, když je spouštěčem fyziologický hlad, nikoli toxické prostředí. Aniž si to uvědomujete, při rozhodování nejste často sami sobě pánem, protože vaše zlozvyky, preference „jedou na takzvaného autopilota“. Vaše chování je často automatické, nevědomé. Autopilot vám život usnadňuje – automaticky se například oblékáte nebo řídíte auto. Autopilot je ale také příčinou nevhodných návyků, jako je „jídlo navíc“, a to nejen ve vztahu k toxickému prostředí, ale i ve vztahu k nevhodným myšlenkám (když už jsem porušil, tak…) a k emocím (stresy zmírním jídlem). Jsou to jen nacvičené napodmiňované reakce z dřívějška, a ne- jsou-li pro váš život užitečné, je potřeba je tréninkem měnit.

I když se daří měnit návyk a v chování děláte nové změny, občas se mihnou preference toužící po starých zvycích, jichž se tak těžko zbavujete. Pokud se vám však podaří zcela přepnout nové trénované chování na autopilota, nový, vhodnější návyk je zautomatizován a k realizaci změněného chování nemusíte vyvíjet žádné úsilí. Stanete se tím člověkem, kterým jste chtěli být hned od počátku, když jste si dříve dávali razantní předsevzetí. A pak si změnu v návycích, a tudíž i váhové úbytky udržíte navždy, a navíc s potěšením.

Osvědčuje se seřadit si zlozvyky, které vám ještě dělají problémy, podle obtížnosti změny a začít pracovat na návyku, jehož změna je nejsnáze a nejefektivněji dosažitelná.

Další hubnutí

  • Pokud jste hubli neúspěšně a chystáte se k dalšímu hubnutí, zkuste metodiku STOB.
  • Kurzy rozumného hubnutí STOB začínají v těchto dnech – informace na www.stob.cz nebo na tel. 608 834 816.
  • STOB organizuje i kurz pro muže, pro ty, co nemají vůli či ty, kteří chtějí spojit hubnutí se spinningem.
  • Můžete hubnout i on-line podle kurzu Hubnutí na míru se STOB pomocí 80 videí.
Autor:

Hlavní zprávy

Pražské mrakodrapy. Víte, že ten úplně první na světě měl pouhopouhých deset pater?

vydáno 28. dubna 2024  11:48

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek