Léto přímo vybízí k osvěžení a odlehčení jídelníčku, pro což se hodí dokonale zelenina. Průměrný dospělý Čech zkonzumuje za rok jen 85 kilogramů zeleniny, tedy asi 230 gramů denně, což odpovídá asi jen polovině minimálního doporučeného množství. Pojďme se pokusit, aby čtenáři Metra dali zelenině zelenou. Pokud by měl být hlavní překážkou konzumace zeleniny nedostatek času, jde to i bez škrábání, loupání, mytí, krájení, strouhání, případně i vaření, dušení – je to jen o stanovení priorit. A jak na to?
Pro začátek si kupte v obchodě hotový zeleninový salát či předpřipravenou krájenou zeleninu – třeba různé druhy listových salátů, mrkev či rovnou celou zeleninovou směs. Stačí přidat pár kapek olivového oleje na ochucení, případně nějaké koření, bylinky, citronovou šťávu nebo ocet a hned máte hotovou super svačinku.
Když přidáte ještě nějaký zdroj bílkovin (například tuňáka, cottage či jiný sýr), k tomu kousek celozrnného pečiva, tak je hlavní jídlo během chvilky na světě. Až vám saláty zachutnají, zjistíte, že i nakrájet si vlastní zeleninu zabere maximálně deset minut. Mraženou zeleninu použijte jako samostatnou přílohu k masu, do těstovinových jídel, zapečených brambor či rizota, na přípravu polévek či pomazánek.
Nebojte se ani sterilované zeleniny. Zbyla-li vám uvařená příloha z předešlého dne, tak máte během chvilky na stole rizoto či směs s těstovinami nebo bramborami nebo si připravte rychlý salát nebo pomazánku. Počítáte-li opravdu každou minutu, trhněte víčkem plechovky a máte vmžiku hotový „salát“. Praktické je také využití sušené zeleniny, která se výborně hodí do polévek nebo omáček.