metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 21 °C

Neděle, 22. září 2019. Svátek má Darina.
Francesca Kolowrat-Krakowská
Větší foto
Francesca Kolowrat-Krakowská | foto: ArchivMetro.cz

Studentka otevřela restauraci na motivy filmů s Marlene

23. listopadu 2018  11:30 Lucie Mottlová Metro.cz
Inspirovala se trendem z Londýna a New Yorku.

Na Ovocném trhu se letos otevřela restaurace Café Elektric, za kterou stojí dvacetiletá Francesca Kolowrat-Krakowská. „Na první pohled můj věk naše zaměstnance v restauraci překvapil. Ale když pochopili, co přesně od nich očekávám, porozuměli jsme si, respektujeme se a společně nám jde o co nejlepší kvalitu a úspěch restaurace,“ říká Francesca a doplňuje: „Často vše i kontroluji, to je další věc, kterou nečekají. Nejsem sice v gastronomii dlouho, ale mám určitou vizi, kterou chci dosáhnout.“ Francesca kromě provozu restaurace stíhá ještě studovat. „Pracuji, protože si myslím, že studia jsou super. Ale nejvíc mi dají zkušenosti z reálného života,“ říká.

Kde se vzala její láska k jídlu? Před pěti lety se začala zajímat o zdravý životní styl a cvičení. „Začala jsem si vyhledávat recepty a vařit a domácí kuchtění se stalo mou zálibou. Ráda jsem i sbírala inspirace v restauracích, kde jsem se ptala na metodu přípravy, když mě nějaké jídlo zaujalo,“ vypráví. Nadchlo ji to tak, že si chtěla otevřít restauraci s jídlem, do které se může chodit každý den. „Obvykle se člověk v restauraci přejí a pak má ze sebe hrozně špatný pocit,“ vysvětluje. Proto ani nechtěla praxi v Česku.

Sbírat zkušenosti jela do New Yorku, do Institutu Kulinářského vzdělávání, a teď studuje v Londýně. „V New Yorku je mnoho nových podniků, stále něco otevírají a zavírají. To, co je běžné v Americe, k nám přijde po třech letech,“ říká. V New Yorku pracovala půl roku v restauraci Ellary’s Greens, kde připravovala normální jídla, ale i veganská, bezlepková a bezlaktózová.

Trendem jsou teď saláty. „Ale ne ty klasické. Jsou to takzvané bowls, kde si můžete přísady volit sami. Máte nějaký základ a přidáváte si bílkovinu vegetariánskou, veganskou nebo klasicky maso. Od tempehu, kuřecího masa po lososa. Nebo si můžete zvolit navíc zeleninu,“ říká Francesca. Právě bowle tvoří základ restaurace Café Elektric, kde nabízí také už namíchané: Mexickou, Buddhu a Rainbowbowl. Ale mají na menu také matcha či dýňové lívance, toast s mačkaným hráškem, avokádem, tapas menu, domácí ajvar, babaghanoush nebo klasická jídla, jako jsou burgry, křídla a panenka.

Restaurace je věnována odkazu Alexandra „Saši“ Josepha Kolowrat-Krakowského, prastrýce Francesky, který byl automobilovým závodníkem, letcem a producentem. Natočil stejnojmenný film Café Elektric s Marlene Dietrichovou v hlavní roli. „Těsně po premiéře v roce 1927 prastrýc zemřel. Design interiéru restaurace je zaměřen na prvky 20. let a zároveň jsou tam i prvky z jeho života, například sedačky ze závodního auta. Stěny zdobí sgrafita z filmu i prastrýce v závodním autě,“ popisuje Francesca.

Otevření restaurace je náročné. „A to jak po technické, tak po materiální stránce. Restauraci, která sídlí v Kolowratském paláci na Ovocném trhu, provozuji společně s maminkou. Chtěla bych do budoucna ještě více rozšířit své podnikání na rychlejší bistro, kde si můžete vybrat teplé menu. Vyrobit si vlastní bowl, až na to, že to není salátová miska, ale teplé jídlo, kam si vybíráte teplý základ, potom teplou bílkovinu a zeleninu. Vše máte čerstvé a dělané před vašima očima,“ říká Francesca.

Komentáře

Hlavní zprávy

Hraboši útočí dál! Ve hře je opět jed

ilustrační snímek
vydáno 22. září 2019  0:29

Jsou nemilosrdní jako mloci z Čapkova dramatu. Škodí hlavně na Moravě.  celý článek

Metro.cz je offline. Tento článek si přečtěte až zítra

Ilustrační černá
vydáno 21. září 2019  0:41

V úterý to bylo 20 let, kdy důchodkyně Věra Pohlová v jedné anketě deníku Metro řekla: „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“ Její výrok se...  celý článek

Pohodlnější spojení do centra je v plánu z Rajské zahrady, Hostavic, Jahodnice i Jiráskovy čtvrti

Simona Vlašimská (vpravo) věnovala koláč i nám.
vydáno 20. září 2019  15:51

Fouká vítr, venku kolem deseti stupňů a každý vlak má zpoždění několik minut. Tak vypadá v posledních dnech téměř každé ráno na vlakové zastávce...  celý článek

Jsem nadšenej, říká Vladimír Mišík o albu bez Etc…

Přebal desky
vydáno 20. září 2019  12:12

Dnes vychází nové album hudebníka Vladimíra Mišíka s názvem Jednou tě potkám. Hudební doprovod nově obstarala kapela Blue Shadows producenta Petra...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám