V celé České republice vzrostl počet udělených koncesí na výrobu a prodej lihu a lihovin ke konci března na 97 229. Loni ke konci března jich bylo necelých 61 000.
Cílem novely živnostenského zákona z podzimu 2013, která zařadila prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin do režimu koncesované živnosti, bylo získat větší přehled o prodejcích lihu a lihovin. Důvodem byla i větší ochrana spotřebitelů před závadným alkoholem. Povinnost mít koncesi se vztahuje na všechny podnikatele, kteří lihoviny distribuují a prodávají konečným spotřebitelům v obchodě, restauracích či občerstveních.
Získat koncesi mohou podnikatelé i nadále, ale od loňského 17. dubna již za poplatek od 500 do 1000 korun. Těm, kteří povolení nemají a přesto by tvrdý alkohol prodávali, hrozí až milionová pokuta.
Obnovení koncese je jedním z bodů vládního plánu nulové tolerance k černému trhu s lihovinami. Opatření, které má zlepšit přehled o prodejcích lihu a lihovin a více chránit konečné spotřebitele před závadnými lihovinami, bylo schváleno kvůli metanolové aféře. Po otravách tehdy prokazatelně zemřelo 48 lidí. Poškozených je asi 140 včetně zemřelých, mnozí z těch, kteří otravu přežili, jsou těžce zdravotně postižení.