metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Dalších 8 fotografií v galerii
Chleby v Esce pečou z české biomouky a třífázového kvasu v peci na bukové dříví. | foto: Václav Jirásek/ EskaMetro.cz

Za kváskovým chlebem lze vyrazit na pražské trhy, do pekáren i restaurací

  8:57
Výrazná chuť, vůně, speciální struktura a vyšší kyselost dává kváskovému chlebu delší trvanlivost. Jedna věc je, kde koupit dobrý chleba, a druhá, kde mají dobrý kváskový chléb bez hlavní podpory kypření komerčním droždím.

„Mým favoritem je každopádně pekárna Praktika a samozřejmě nejvíc peču doma,“ říká Juliana Fischerová alias Maškrtnica, která píše stejnojmenný blog věnovaný speciálně kváskovému chlebu. Společně s Julianou se Metro podívalo, kam v Praze za kváskovým chlebem. Pokud nestíháte farmářské trhy, peče vlastní chléb pár pekařství a několik restaurací a kaváren.

Praktika
Pekárna v Bělehradské ulici, kde pečou jedny z nejlepších chlebů v Praze. „Náš postup je jiný v tom, že používáme velké množství filtrované vody, kvásek a mouku mletou na kameni. Chleba tím pádem dlouho vydrží - je vláčný a je lépe vykynutý, má lepší texturu. Chleba kyne minimálně dvanáct hodin,“ říká Tomáš Solák z Praktiky.

Jejich kváskové chleby jsou žitné, špaldové, pohankové a s kukuřičnou polentou, ale nejvíce se prodává s označením Žito 33,33 %, a ten nejoblíbenější je chleba s kukuřičnou polentou 15,55 %. Mají tu i posezení, které si můžete zpříjemnit honduraskou kávou nebo třeba koblihami.

Pekařství Paul
Aktuálně nabízí několik druhů kváskového chleba pečeného s použitím vlastního kvásku. Neobsahují kmín, jen pšeničnou, žitnou, celozrnnou mouku podle typu chleba, sůl, vodu, kvásek, případně mix semínek. Na prodejně mívají žitný, celozrnný, vícezrnný chléb a campagne, klasický bílý chléb.

Antonínovo pekařství
Vedení kvasu mají klasické dvoufázové. Tedy stačí jen mouka, voda a kvásek si sám šťastně tři dny kvasí. Nabízí jeden druh kváskového chleba. Původně ho v nabídce neměli, ale byla po něm obrovská poptávka, takže je jejich jediný a zároveň oblíbený.

Piplají si ho a ladí. Na obou pobočkách v ulici Moskevská ve Vršovicích i na Vinohradech v Laubově je k dostání každý den zhruba od 10 nebo 11 hodin až do večera.

Le Caveau
V pekárně a kavárně na náměstí Jiřího z Poděbrad pečou několik druhů kváskového chleba. Nejoblíbenější je venkovský kváskový. Vše dělají ručně a pečou jej ve francouzském stylu, tedy i z francouzské mouky a používají některé francouzské stroje.

La Bottega
Pro kváskový chléb od italského pekaře Mimma můžete zajít do všech restaurací La Bottega, Aromi a La Finestra, kde ho podávají jako součást snídaní nebo později přes den společně s tradičním, italským altamurským chlebem a olivovým olejem. Bochník lze koupit s sebou domů. Chléb nechávají kynout 48 hodin.

Eska
V karlínské restauraci Eska prodávají tři druhy chleba: 00, 33, 66, což je číslo označující procentuální vyjádření žitné mouky. Pšeničný chléb s velkými oky a sypaný otrubami je označen jako 00. Pšenično-žitný chléb, chlazený vodou a s lesklou kůrkou, označují jako 33. Žitno-pšeničný chléb číslo 66 má hranatý tvar a kůrku se zářezy. Chleby pečou z české biomouky a třífázového kvasu v peci na bukové dříví. Jejich chléb se prodává nejen v Esce, ale také v Našem mase a v Pane Nuovo.

Selanka
Slivenecká kavárna dává kváskový chléb jako přílohu, například k polévkám. Pokud si chcete bochník odnést domů, musíte si jej předem objednat.

Můj šálek kávy
V karlínské kavárně Můj šálek kávy v Křižíkově ulici také dávají v kavárně kváskový chléb jako přílohu. Ale lze jej koupit přes jejich stránky.

Super Tramp Coffee
V Opatovické kavárně dělají z kváskového chleba jednohubky. Ale neprodají vám samostatný bochník domů.

Maso a kobliha
V restauraci Maso a kobliha v Opatovické ulici se také můžete zakousnout do kváskového chleba.

Mezi řádky
Restaurace, kknihovna a pekárna ve Štefánikově ulici prodává také kváskové chleby. V příjemném prostředí se ocitnete doslova mezi řádky, tedy mezi knihami. Jedná se o sociální podnik, který umožňuje pracovat lidem s lehkým mentálním postižením.

Komentáře

Hlavní zprávy

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

vydáno 26. dubna 2024  15:12,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce Dynama v Třinci 1:4 je však jasné, že o letošním mistrovi...  celý článek