metro.cz

Počasí v Praze

12 °C / 17 °C

Sobota, 22. září 2018. Svátek má Darina.
Kuchař Martin Bušek.
Další 2 fotografie v galerii
Kuchař Martin Bušek. | foto: Archiv Martina BuškaMetro.cz

Kurzy vaření s degustací piva jsou v kurzu, říká kuchař Bušek

13. března 2016  14:12 Pavel Urban Metro.cz
V rámci projektu Kuchaři do domu si můžete objednat i Martina Buška. Kuchař s bohatými zkušenostmi ze zahraničí se svěřil, co ho na vaření v domácnostech baví. Kromě toho skvěle vaří také v pražských podnicích Restaurant Café Svatý Václav nebo Restaurant Buschetto, který je pojmenován přímo po něm.

Jak jste se k projektu Kuchaři do domu dostal a co se vám na něm nejvíc líbí?
Popravdě už vlastně ani nevím. Myslím, že mi o něm řekl kamarád. Nejvíce se mi líbí, že mohu konfrontovat klienta a být s ním v přímém kontaktu. Přijde mi to osobnější, než v restauraci. Také je zde větší možnost na seberealizaci. Když to shrnu, mám možnost vše tvořit podle vlastní fantazie, samozřejmě se souhlasem klienta.



Fotogalerie

Zkuste stručně popsat, jak celý proces v tomto projektu probíhá?
Tak ve zkratce. Zákazník osloví portál, popřípadě rovnou kontaktuje kuchaře. Proběhne první seznámení - následuje informace ohledně požadavků klienta (specifikace k jaké příležitosti, termín atd.). Zde kuchař posoudí, jaké jsou možnosti či rovnou navrhne menu nebo průběh akce. Následně zašle přes e-mail k odsouhlasení kalkulaci, přesný rozvrh akce a menu. No a poté se jde už na věc.

Kdo si vás nejčastěji objednává?
To se přesně nedá úplně říct, ale většinou to jsou soukromé akce, jako rodinné oslavy, narozeniny, výročí apod., ale také podnikatelé, kteří si neví rady se svojí restaurací. Chtějí vybrat pracovní tým, udělat jídelní lístek či nastavit normy. Nebo si mne najmou různé agentury na jejich show. Poslední dobou jezdíme a jsou stále oblíbenější kurzy vaření, ke kterým nabízíme pivní degustaci. To je teď asi v kurzu.

Co nejzábavnějšího jste zažil, když jste takto u někoho vařil?
No nevím, zda to je zábavné, pro mě to tehdy nebylo. Najala si mě jedna agentura a měl jsem předvádět přípravu palačinek na pódiu. Což by nebyl problém, bohužel vybavení zklamalo. Mám tím na mysli, že jsem dostal indukční plotýnku, ale bohužel jsem neměl správnou pánev, která by na plotýnce fungovala. Lidé z agentury následně obešli celé náměstí, ale nikde vhodnou pánev nesehnali. Ale jelikož se na tyto akce připravuji vždy důkladně, měl jsem pár palačinek připravených z domova, tak jsem to ukázal alespoň demonstrativně a vlastně z toho udělal za pomocí diváků pěknou show, při které jsme se všichni pobavili.

Máte zkušenosti i z ciziny. Funguje podobný projekt někde v zahraničí? Setkal jste se s ním už?
V cizině jsem vařil jen v restauracích, nicméně ve světě je služba osobního kuchaře běžnou věcí. V Americe existuje celonárodní Asociace osobních kuchařů USA. Na portálu Kuchaři do domu najdete mnohé kuchaře, kteří se vrátili ze zahraničí, kde práci osobního kuchaře vykonávali, například ve Francii, v Austrálii, v Anglii. U nás osobní kuchař není také žádnou novinkou, ale tato služba nebyla tolik známá a především chyběl centrální seznam osobních kuchařů. Nyní si zákazník jednoduše svého kuchaře pod hlavičkou kucharidodomu.cz může vybrat a snadno objednat. Dnešní uspěchaná doba, zaneprázdněnost rodin, podnikatelů, trend zdravého stravování, pořádání firemních a společenských akcí, sportovních soustředění a zážitkové gastronomie je u nás stále na vzestupu.

Co všechno musíte při degustaci piva znát a co lidi nejvíce zajímá?
Na prvním místě je vůbec způsob vaření piva. Pivovar používá technologii otevřeného spodního kvašení a dokvašování v ležáckých sklepích. Znamená to, že některá jejich piva než můžete ochutnat, leží v tancích až 90 dní. To každého dost překvapí. Pak se také snažíme párovat jídla s pivem a doporučovat.

Kde můžou lidé ochutnat vaše pokrmy, pokud si vás neobjednají přímo domů?
Já se již několik let starám v Praze o restaurace, jako třeba Restaurant Café Svatý Václav nebo Restaurant Buschetto, který je pojmenován po mně. Moje úloha spočívá a pracovní náplní je především vymýšlet nové pokrmy a dohlížet na kvalitu připravovaných jídel. Na menu u Svatého Václava se proto také často objevují jídla, která se připravují na pivu.

Jaké je vaše oblíbené jídlo? Je vůbec takové?
Tak vyloženě oblíbené jídlo nemám, i když takové konfitované kachní stehýnko poté potřené medovou marinádou, domácí bramborový knedlík s žemlí a červené zelí se sušenými švestkami, tomu se nedá odolat. No a co k tomu? Výborné červené víno či černé pivo.



Komentáře

Hlavní zprávy

Milují nás vnučky našich fanynek, říká Karel Holas z Čechomoru

Čechomor v sestavě roku 2018. Karel Holas je druhý zleva.
vydáno 22. září 2018  15:55

Karel Holas je, vedle Františka Černého, výraznou individualitou skupiny Čechomor, která letos slaví kulaté narozeniny. Na podzim vyrážejí na narozeninové...  celý článek

Revoluce, pak kocovina

Momentka z inscenace ’68
vydáno 22. září 2018  12:50

Hravou scénickou esej J. A. Pitínského hraje brněnské HaDivadlo.  celý článek

Civilizační nemoci devastují i ledviny

Při selhání ledvin je zapotřebí dialýza nebo transplantace.
vydáno 22. září 2018  8:05

Trpíte-li vysokým krevním tlakem nebo se přejídáte sladkým a trpíte obezitou, pak vám nehrozí jen infarkt či mrtvice, ale i problémy s ledvinami.  celý článek

Sami si můžete zahrát na městské plánovače

Grafické studio Oficina pro výstavu navrhlo animované simulace a herní systém.
vydáno 21. září 2018  15:45

Hrací stoly, táhla a kostičky. Metropoli budoucnosti si mohou Pražané postavit na interaktivní výstavě.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám