metro.cz

Počasí v Praze

13 °C / 19 °C

Pátek 3. května 2024. Svátek má Alexej

Sloupek Pavla Maurera: Pět mínus!

  18:58
Zajímavé je, že se restaurace téměř vždy splete v neprospěch hosta.
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Některé restaurace jsou na „jedničku“ a jiné vám nabídnou takovou katastrofu, že na oznámkování nestačí ani desítková soustava! Co se člověku odehrává v hlavě, když jde někam třeba na sváteční večeři?

Stejný myšlenkový pochod, jako když si pořizuje cokoli jiného: jde si prostě koupit zboží a za svoje peníze očekává to nejlepší. Chce, aby se číšník usmíval a věděl, co má na jídelním lístku, aby kuchař nepřesolil polévku a jídlo aby potěšilo oko, chuťové pohárky i žaludek. Jak snadno to vypadá a jak těžko to mnoho restaurací dokáže! Ale nám to nestačí.

Máme další požadavky – chceme jíst hned! Pokud čekáme 20 minut na první chod, jsme pološílení, a když už se tohle vše podaří, chceme ještě víc – toužíme po krásném interiéru, vonících toaletách a nepokapaných ubrusech. Jsou to tak nesplnitelné požadavky? Jsme tak extrémně nároční? Nebo na to máme za svoje peníze stejný nárok, jako když chceme, aby lyže lyžovaly, vlak jezdil a svetr zahřál? Jsme-li nespokojeni, máme bohužel na výběr poměrně málo obranných prostředků.

Pověstná socialistická „Kniha přání a stížností“ už neexistuje (stejně pochybuji, že měla velký význam). Když vrátíme jídlo, většinou bojujeme s číšníkem o to, kdo má pravdu. „Proč jste toho snědli půlku, když vám to nechutná?“

Vracení peněz není v módě a málokdo z nás dokáže zkušeně reklamovat nesprávné použití surovin (záměna krkovičky za karé nebo římského salátu za ledový). „Ach, promiňte, to jsme si nevšimli.“ zajímavé je, že se restaurace téměř vždy splete v neprospěch hosta. Takže kromě zkažené nálady nám zbývají hlavně různé hodnotitelské programy, žebříčky a sociální sítě, kde jim to můžeme „napálit“. Ale když nás podnik okouzlí, měli bychom umět i pochválit a říci ostatním kamarádům – tohle vám vřele doporučuji!

Autor:

Hlavní zprávy

Zálivky do korporátů jsou zbytečně plné chemie, říká omáčkář z Moravy

vydáno 3. května 2024  9:21

Fermentace je tradiční metoda, která v současnosti slaví svůj comeback. Delší trvanlivost je jen jednou z mnoha výhod.  celý článek

Světový den filmové legendy Star Wars se blíží. Ve hře je pro soutěžící tisíc dolarů

vydáno 2. května 2024  18:58

Co kdyby vám někdo řekl, že dostanete pětadvacet tisíc korun za to, že zhlédnete ságu Star Wars? Má to ovšem malý háček. Šanci na prémii mají ti, kteří...  celý článek

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

vydáno 3. května 2024  8:42,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v Litvínově. Důvodem je oznámení o patrně násilném vstupu...  celý článek

U Pardubic usmrtil vlak člověka, provoz na hlavní trati byl ráno přerušen

vydáno 3. května 2024  6:42,  aktualizováno  9:44

Na hlavní koridorové trati u Pardubic brzy ráno vlak srazil a usmrtil člověka. Nehoda omezila dopravu mezi Kolínem a Českou Třebovou na déle než tři...  celý článek