metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Organický odpad z restaurací nemusí končit v koši. Aplikace Nesnězeno nabízí řešení

  17:59
Zbylými porcemi jídla se nebude plýtvat ani v Praze. Brněnský projekt Nesnězeno totiž nyní rozšířil pole své působnosti také do hlavního města.
Jakub Henni a Michaela Gregorová | foto: Nesnězeno

Jedná se o mobilní aplikaci, která umožňuje restauracím, kavárnám a podobným podnikům nabízet nadbytečné nevydané porce či produkty před vypršením data spotřeby zákazníkům se slevou, místo aby skončily na dně kontejneru.

Za vznikem aplikace stojí dvojice zakladatelů, Michaela Gregorová a Jakub Henni, kteří první neprodané porce začali nabízet v Brně přes facebookovou stránku na konci loňského roku.

„Inspirovala jsem se podobným projektem v Paříži. Řekli jsme si s Jakubem, proč to nezkusit i v Česku. Na začátku jsme založili facebookovou stránku, abychom si ověřili, zda vůbec bude o tuto problematiku zájem. Na vývoj aplikace jsme původně neměli peníze a Facebook byl tedy ideální,“ říká Gregorová.

Nápad se uchytil a po Brně následovalo rozšíření do Ostravy, Českých Budějovic a tento týden také do Prahy. V hlavním městě se zapojilo za dva dny přes dvacet podniků. Společnými silami se takto podařilo zachránit už přes šest tisíc porcí ve více než osmdesáti zapojených podnicích.

Aplikace je uživatelsky jednoduchá jak pro strávníky, tak pro majitele podniků. „Kdykoli nastane situace, že má prodejce zbylý dílek koláče, může použít náš systém. Porci musí nabízet s minimálně třicetiprocentní slevou, aby aplikace opravdu sloužila svému účelu,“ popisuje zakladatelka.

Za jídlo se platí rovnou přes aplikaci a strávníkovi pak v podniku stačí ukázat potvrzení o nákupu. Do budoucna tvůrci aplikace slibují i webové prostředí a v neposlední řadě také možnost platit v hotovosti.

Kromě kaváren, bister a restaurací už Nesnězeno začíná spolupracovat i s většími řetězci. „Poslední dobou například s obchodem Sklizeno, jinými zdravými výživami nebo s obchody se sušenými plody, které takto mohou udat zboží před expirací,“ dodává Gregorová a upozorňuje, že rádi přivítají každý nový podnik.

Autor:

Hlavní zprávy

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

vydáno 26. dubna 2024  15:12,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce Dynama v Třinci 1:4 je však jasné, že o letošním mistrovi...  celý článek