Ochutnávat z jídelníčku Karla IV. budete moct na pražské hotelové škole

  11:47
Jídelníček 14. století měl základ především v kaších a chlebu. Vyhlášeným dezertem byl třeba hrách vlaský v homoli nebo syrná kaše. O zajímavostech tehdejší doby deníku Metro vyprávěl Petr Studnička, vedoucí katedry hotelnictví, který na Vysoké škole hotelové připravuje na středu akci Gastronomie v době Karla IV.
Fotogalerie3

Ilustrační fotografie evokující dobu Karla IV. | foto: archiv VŠHMetro.cz

Jak vypadal tehdejší jídelníček?
První je potřeba si uvědomit, že doba Karla IV. byla společností hladu. To znamená, že se lišily hodně stravovací zvyky poddaných a menu, jež bylo podáváno na královském stole. Druhá rovina je ta, že se nacházíme v období 14. století, kdy se třeba brambory na našem území ještě neobjevovaly.

Program akce

Gastronomie v době Karla IV. se koná ve středu v prostorách Vysoké školy hotelové v Praze 8 ve Svídnické ulici.

  • Akce se bude konat od 10 do 20 hodin. Dopolední blok bude patřit základním a středním školám.
  • Pro ty, kteří si nevyberou mezi tradičními pokrmy ze 14. století, bude připraveno jídlo inspirované tehdejší dobou, ale přizpůsobené pro dnešní mlsné jazýčky.
  • Na stole hojnosti si budete moct prohlédnout tabuli Karla IV. – od bažanta, přes chleba, až po ubrusy z typické pytloviny na stolech.
  • Ochutnat budete moci žlutou či černou omáčku, syrnou kaši, smažené ryby, vepřové maso s ovocnou omáčkou, z nápojů budou podávána vína z Burgundska, medovina nebo mošt.
  • Připraven je i program pro děti. Nebude chybět dobová hudba, zábava, kostýmy a plně vybavená polní kuchyně se stráží oděnou ve zbroji.
  • Více informací na www.vsh.cz.

Mezi typické pokrmy karlovské doby patřily jáhlová, hrachová či ovesná kaše, všechno, co se týká zvěřiny, a pak se jedly hodně ryby. Tehdy byl losos rybou pro poddané a nikdo ho ani nemohl vidět, ale dnes jej považujeme za jednu z takových trendy a kvalitních ryb.

Co se často objevovalo na tabuli Karla IV.?
Karel IV. měl v oblibě například jelita z Berouna, výrobky z vepřového masa a také chléb, který byl jednou z nezbytných složek stravování. Často jídával dušeninu z bažanta, jáhlovou varmuži, tedy jáhlovou kaši s medem, jablky, sušenými švestkami, rozinkami a máslem, ale také třeba rissoles z kapra, tedy karbanátky z mletého kapřího masa, čočky, zázvoru a medu. Na druhou stranu se nekonzumovala zelenina. Leda tak ovoce.

Co vás nejvíce zaujalo?
Nás konkrétně zaujala technologie přípravy pokrmů, protože v té době se nepoužíval tuk, jak to známe dnes. Vůbec se nesmažilo, ale všechny pokrmy byly buď vařené, nebo dušené a zvěřina se pekla. Ale když si mazali chleba máslem, dopřáli si vrstvu silnou jako prst.

Co se týče nápojů, tak se vůbec nepila voda nebo zcela výjimečně, protože byla většinou závadná. Předci byli zvyklí pít jablečný mošt, medovinu, nefiltrované pšeničné pivo a postupně i víno, převážně z Rakouska, teprve později přivezli révu z Francie.

Jedli také polévky?
Nesetkali jsme se s polévkou typu dnešní doby. Byly to spíš husté kašovité polévky: fazolová a hrachová a podobně.

A jaký byl rozdíl mezi polévkou a kaší?
Jen v konzistenci. Polévka ale nebyla standardní součástí jídelníčku. Příbory také moc nebyly, tak se konzumovalo hodně rukama, nebo s chlebem. A panovník měl připravené pokrmy velikostí sousta, případně měl lžíci.

Co měly tenkrát jako přílohy?
Pokrmy, které známe dneska, maso a příloha, tak se jedly odděleně. Kaše byla naopak hlavním pokrmem a ne přílohou, za kterou ji považujeme dnes. A maso se jedlo zvlášť. Kombinace moc nebyly. Ale třeba štika se podávala s mandlovou náplní. Kdyžbychom to vzali podle dnešní doby, tak nejčastěji se konzumovaly luštěniny, zvláště pak hrách.

A co dezerty?
Sladké pokrmy měly kašovitou podobu. Mezi oblíbené patřila syrná kaše, což je kaše z tvarohu, krupice, vody a medu. Druhým byl hrách vlaský v homoli, což je dnes trochu netradiční kombinace. Jde o hrachovou kaši, do které se přidával med, rozinky. Pak se to pocukruje a na to patří šlehačka.

Kde jste sbírali prameny?
Čerpali jsme z dobových pramenů v archivech, ale také z publikace Umění a gastronomie od Karla Holuba, který se podrobně zabýval vývojem gastronomie jako celku. A teď dokončuje knihu o hostinách na stole Karla IV. Učil také u nás na škole, a tak jsme si ověřovali, zda jsou pokrmy reálné.

Recepty jsme čerpali také z kuchařek a spousty článků, které díky výročí vycházely. Vše pro jistotu ověřovali mí kolegové z katedry specializující se na gastronomii – pokrmy Zbyněk Vinša Blanka Zimáková a nápoje Jiří Zelený. Také jsme v kontaktu se studentkou, která se díky studiu gastronomie podívala i do archivů ve Vatikánu, kde mají také záznamy o Karlu IV. jako císaři říše římské.

Nejčtenější

MS v hokeji 2025: program, kdy hrají Češi, aktuality, tabulky a kde sledovat?

Ve švédském Stockholmu a dánském Herningu v pátek začal 88. mistrovství světa v hokeji mužů. V roli úřadujících šampionů se na turnaji představí čeští reprezentanti, kteří před rokem v Praze získali...

Jak dobře znáte pražské metro? Otestujte se v našem zábavném kvízu

Metro je každodenní součástí života mnoha obyvatel i návštěvníků Prahy. Ale jak dobře ho skutečně znáte? Vyzkoušejte si své znalosti v zábavném kvízu, který prověří vaši orientaci v podzemí i...

Česká Lípa chystá bleší trhy, plochu získala po bývalém nádraží

Kromě farmářských trhů nabídne Česká Lípa i oblíbené bleší trhy. První proběhnou již v neděli 18. května, další pak 15. června. O letních prázdninách bude pauza, na další se mohou obyvatelé těšit na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

O turistickém ráji bez růžových brýlí. Držitelka ceny Magnesia Litera píše o životě delegátky v Řecku

Kateřina Panou se do Řecka přestěhovala kvůli lásce. Její blog Řecké štěstí získal v roce 2022 ocenění Magnesia Litera, poté vyšel i knižně. Nyní vychází už její druhá kniha. Tentokrát se ponořila do...

Pavouk MS v hokeji 2025: Češi dál vedou skupinu a míří do play off. Kdo nás čeká ve čtvrtfinále?

Čeští hokejisté si na mistrovství světa dál suverénně razí cestu za obhajobou medaile. Postup ze skupiny už mají v kapse, naposledy si bez větších potíží poradili s Kazachstánem, který porazili jasně...

Streamovací služby táhnou: Češi si jich platí víc než dřív

Komerční sdělení

Obliba streamovacích služeb mezi českými diváky každoročně roste. Zatímco dříve si většina vystačila s jedním předplatným, dnes mnozí kombinují hned několik platforem najednou. Důvodem je především...

22. května 2025

Krajské finále McDonald’s Cupu Ústeckého kraje zná své vítěze

Komerční sdělení

Největší fotbalový turnaj pro děti v České republice – McDonald’s Cup – vstupuje do své závěrečné fáze krajskými finále. V Teplicích se letos o postup do celostátního finále utkalo čtyřiadvacet týmů,...

22. května 2025

Pražský okruh směrem k Ruzyni stál. U Zbraslavi bouraly dva kamiony a dodávka

Na Pražském okruhu u Zbraslavi do sebe dnes odpoledne narazily dva kamiony a dodávka. Havárie se podle mluvčího pražské policie Richarda Hrdiny obešla bez zranění. Provoz na okruhu byl v místě nehody...

21. května 2025  18:32,  aktualizováno  20:49

Nový jednací řád příbramského zastupitelstva omezil délku příspěvků

Příbramské zastupitelstvo schválilo nový jednací řád, který omezuje délku příspěvků zastupitelů i veřejnosti. Zástupci koalice za ANO a ODS návrh zdůvodnili...

21. května 2025  18:49,  aktualizováno  18:49

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Není náhodou, že na prostranství před letňanskou radnicí vyrostly květinové „stromy“.

vydáno 21. května 2025  20:23

Od neděle 18. května jezdí metro C s každodenním omezením. Technická závada zabezpečovacího zařízení ve stanici metra Háje. Operativně by mohly být linky 135 Chodov - Háje, 177, 181 prodlouženy o...

vydáno 21. května 2025  20:22

Léto se blíží a s ním i Prague Open Air. Hudba se opět rozezní pod širým nebem

Už brzy se pražské večery rozzáří světly reflektorů, zavoní letním pivem a rozezní hudbou. Festival Prague Open Air pozve fanoušky dobré muziky hned na několik míst. Tančit a zpívat se bude například...

21. května 2025  19:39

Krypta pod katedrálou sv. Václava v Olomouci ukrývala rakev biskupa Pavlovského

Rozsáhlou hrobku s cínovou rakví významného biskupa 16. století Stanislava Pavlovského a také kryptu se zbytky románského zdiva objevili odborníci při průzkumu...

21. května 2025  17:26,  aktualizováno  17:26

Ve Zlínském kraji nemá svého praktického lékaře asi 20.800 lidí

Ve Zlínském kraji nemá svého praktického lékaře asi 20.800 lidí. Novinářům to dnes řekl krajský předseda Sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas. V kraji je...

21. května 2025  16:53,  aktualizováno  16:53

Kraj chce menší rozsah památkové ochrany areálu Melicharovy vily v Brandýse

Melicharova vila v Brandýse nad Labem by měla být podle jejího vlastníka, Středočeského kraje, památkově chráněná. Ochrana by se ale neměla vztahovat i na...

21. května 2025  16:41,  aktualizováno  16:41

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V bahně vypuštěného Ožralého rybníka ležela dělostřelecká střela sovětské výroby

Dělostřelecká protipancéřová střela ležela ve vypuštěném rybníce na Jindřichohradecku. Podezřelého předmětu si všiml člověk při procházce a zavolal policii. Ta přivolala pyrotechnika, který ji...

21. května 2025  17:35

Liberec chce noclehárnu v Kateřinkách přeměnit na dům se sociálními byty

Liberec chce do několika let změnit využití budovy v Kateřinkách, která dlouhodobě slouží pro ubytování lidí bez domova. Noclehárnu hodlá přestavět na dům se...

21. května 2025  15:58,  aktualizováno  15:58
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.