metro.cz

Počasí v Praze

-5 °C / 8 °C

Úterý 18. března 2025. Svátek má Eduard

Polský šéfkuchař vás naučí kachnu i jesetera. Vařit bude v pátek na Dnech polské gastronomie

  11:01
Vařil pro fotbalisty na Euro 2012 v polské Vratislavi, v pátek se od něj můžete po polsku naučit vařit i vy. Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik je hlavním hostem Dnů polské gastronomie. Jak se dnes vaří v Polsku?
Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik vás v pátek naučí

Šéfkuchař vratislavského hotelu HP Park Plaza Zbigniew Koźlik vás v pátek naučí vařit. | foto: Polský institut

Kulinářské umění šéfkuchaře Zbigniewa Koźlika na EURO 2012 ocenily třeba reprezentační týmy Ruska, Řecka nebo Polska. V pátek předvede své umění obědovým menu v pražské restauraci Luka Lu a poté večerním kursem polské kuchyně v holešovickém Chefparade+.

V jaké kondici je současná polská kuchyně a mají o ní zájem i mladí Poláci? Jsou nějaké trendy, změny?
V Polsku nyní probíhá návrat ke kořenům, ale za použití nejnovějších kulinárních technik – výsledkem jsou lehká a dietní jídla.

Ochutnejte Polsko

Dny polské gastronomie pořádá Polský institut. Vyrazit na ně můžete ještě dnes a zítra.

Celý program najdete na www.polskyinstitut.cz.

Polsko je velká země, jaké jsou regionální rozdíly v jednotlivých kuchyních?
Hlavním rozdílem je různorodost produktů a tedy i pokrmů v jednotlivých regionech Polska. Mazury jsou známé rybími specialitami, Podkarpatí zpracováním jehněcího masa nebo sýry typu oscypek a třeba ve Velkopolsku najdete mnoho receptů s brambory a vepřovým.

Vy se specializujete na dolnoslezskou kuchyni, čím se vyznačuje?
V kuchyni Dolního Slezska se projevuje jeho historie, je vlastně mixem německého, českého, polského, rakouského, židovského a francouzského kulinářského umění. Zdejší neuvěřitelně pestrý výběr pokrmů je založen
na regionalních produktech. Dolní Slezsko se vyznačuje zdravou kuchyní ve spojení s tradičními recepty.

Jaké menu budete v Chefparade+ připravovat v pátek večer?
Bude to tradiční dolnoslezské menu v kombinaci s moderním pojetím naší gastronomie - kachní filet sous-vide na salátu z rukoly a pražených dýňových pecek, krém ze zeleného hrášku s pěnou z uzeného jesetera a jako hlavní jídlo vepřová panenka s pasírovaným celerem, jablky a ořechy v hříbkovo-brusinkové omáčce.

Autor: Josef Rubeš

Hlavní zprávy

Host, který není „bůh do domu“. Loni „vloupačky“ vyšly na více než na čtvrt miliardy korun

vydáno 18. března 2025  19:26

Všichni chtějí žít v Českých Budějovicích, jak se praví v jedné z cimrmanovských her. Ve skutečnosti nás ale nejvíc žije v Praze. Má to mnoho benefitů,...  celý článek

„Díky, Karle Kryle. Nezapomeneme!“ Lidé mají příležitost poznat život básníka s kytarou

vydáno 18. března 2025  18:06,  aktualizováno  18:51

Songy Karla Kryla byly za normalizace symbolem roku 1968 i boje proti totalitě. Záhy po sametu se ale Kryl přestával „hodit“. Byl příliš kritický, bolavý,...  celý článek

MHD v Praze zdarma. Víme, jak cestovat levněji a co k tomu potřebujete

vydáno 18. března 2025  14:56

Pokud cestujete po hlavním městě, možná máte nárok na slevu na jízdném – nebo dokonce na dopravu zdarma. Víte, kdo všechno může využít zvýhodněné jízdné a...  celý článek

Pylová sezona je zpět. Zde je deset jednoduchých tipů, jak se vypořádat s alergiemi

vydáno 18. března 2025  16:22

Zhruba každého třetího Čecha trápí nějaká alergie, každý druhý alergik se navíc během alergie potýká s očními problémy. Ať už se jedná o alergie na pyl,...  celý článek