O tom, že láska prochází žaludkem, vědí Francouzi své. Daniel Cohen, původní profesí herec, jehož komedie s Jeanem Renem v hlavní roli je jeho třetím režijním počinem, chtěl navázat právě na slavnou historii francouzských rodinných komedií, které se točí kolem krásných žen a jídla. Ve filmu se kromě půvabné Raphaëlle Agoguéové objeví v roli talentovaného kuchaře, kterému ale zpočátku štěstí moc nepřeje, také herec Michaël Youn.
Psal jste scénář své nové komedie Oui, šéfe! s tím, že hlavní roli bude hrát Jean Reno?
Nepsal. Když píšu, tak myslím hlavně na konkrétní postavu. Potom, když jsme s ním mluvili a věděli jsme, že tu roli bude hrát, tak jsme samozřejmě některé repliky přepsali tak, aby mu vyhovovaly. Když jsem psal scénář, tak jsem myslel hlavně na to, že chci natočit film, v němž bych se vrátil k francouzským filmům, které můžete vidět i opakovaně doma s rodinou. Myslel jsem tedy na jednoduchou zápletku, optimistické vyznění a nevulgární humor. Ve Francii ten film přijali dobře.
A co v zahraničí?
Tam máme ohromný úspěch. Trochu to totiž odpovídá obrazu, jaký si cizinci dělají o Francii. A já jsem moc rád, že to takto je.
Tady spojení francouzská kulinářská komedie rozhodně funguje...
Je to pravda, chtěl jsem natočit skutečně typicky francouzský film.
Musel Jean Reno před natáčením chodit na kurzy vaření?
Jean Reno ne, vyloženě kuchařské kurzy absolvovat nemusel, ale Michaël Youn musel, protože tam má více scén, kdy musí skutečně krájet a vařit. Jean Reno s námi byl jenom ve známé kuchařské škole Alaina Ducasseho a pozoroval tam, jak se kuchaři pohybují, jaká mají gesta a jak se k vaření staví. Ale vyloženě učit se to nemusel. A jinak je to dobrý kuchař.
Zápletka filmu se točí také kolem střetu tradiční a molekulární kuchyně. Má to nějaký reálný předobraz?
Popravdě řečeno ani ne. Když jsem se na to ptal francouzských kuchařů, tak o tom nechtěli mluvit. Není to pro ně nic, co by je zajímalo, a slyší o tom opravdu jen neradi. Ale věděl jsem, že ve Španělsku nebo ve Velké Británii je to velmi populární.
Nechtěl jste si ve vašem novém filmu sám zahrát?
Ta myšlenka mě zpočátku opravdu docela lákala. Ale on ten film je vlastně jenom zdánlivě jednoduchý, protože tam je spousta záběrů, kde pracuje najednou třeba dvacet kuchařů. Musíte dělat záběry všech jídel, která se servírují, všechno to musí vypadat pěkně. Takže v jednom okamžiku mi producentka řekla, že bude lepší, když v tom sám nebudu hrát, a abych se postaral hlavně o to, aby všechno bylo v pořádku. Naštěstí to dopadlo dobře. Takže si snad zahraju ve svém dalším filmu.