metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 24 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

Rozhovor: Náš festival rozšíří vaše gurmánské obzory, říká Maurer

  9:57
Prague Food Festival startuje příští týden v zahradě pod Pražským hradem. "Na našem festivalu se snažíme trochu rozšířit pohled na to, co si dáváme do pusy," říká v rozhovoru zakladatel a vydavatel průvodce po tuzemských restauracích a organizátor blížícího se kulinářského festivalu Pavel Maurer.
Pavel Maurer | foto: Archiv

Jaké jsou letošní novinky?
Určitě velká slepá ochutnávka, kde návštěvníkům zavážeme oči a oni budou hádat, co mají v puse. Dále pivní speciály z menších regionálních pivovarů, jež budou párovány s jídlem, degustace koňaků, šampaňského i domácích vín, sýrů, farmářských a biopotravin či hmyzí menu v čele s vařeným štírem. Kurzy vaření pro rodiny budou vedeny kuchařskými celebritami, jako jsou Jiří Štift, Zdeněk Pohlreich, Riccardo Lucque, Roman Paulus či Hanka Zemanová.

O festivalu

  • Prague Food Festival Proběhne od 24. do 26. května v Královské zahradě na Pražském hradě.
  • Areál se otevře vždy ve 12 hodin a jeho brány se uzavřou v pátek a v sobotu ve 21, v neděli pak ve 20 hodin.
  • Na ploše Královské zahrady bude k dispozici 42 kulinářských zastavení.
  • Vstupné stojí v předprodeji 400 Kč, na místě pak 450 Kč, děti do 6 let zdarma.
  • Těšit se můžete na 24 TOP restaurací z ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2013.

Už dlouho propagujete akci Nejezte blbě. Jíme stále blbě a dá se to zlepšit?
Buďme k sobě upřímní. Statisticky vzato jíme spíše blbě než dobře. Naše kultura jídla není jako v Itálii či Francii. Většinou si chceme hlavně nacpat břicho a zážitkovou gastronomii se teprve učíme. Na našem festivalu se snažíme trochu rozšířit pohled na to, co si dáváme do pusy.

V rámci festivalu chystáte i školu vaření. Může se naučit vařit opravdu každý?
Dodržovat postupy a kupovat kvalitní suroviny, to umí každý. Pak je tu ovšem ten nepatrný kousek talentu, který vám napoví, zda přidat o špetku soli víc či nechat hrnec déle na plotně. To už každý nedokáže. Lidé jsou dnes posedlí kuchařskými pořady a školy vaření praskají ve švech. To je asi dobře. Nicméně být dobrým kuchařem, to je profese a léta dřiny.

Jak to vlastně bude v Královských zahradách během festivalu vypadat?
Program letos nabízí větší prostor k sezení uvnitř i venku včetně piknikové louky. Dále speciální show - ukázky umění kuchařů, sommeliérů či baristů na degustačních stáncích. Návštěvníci budou moci mimo jiné ochutnat nejlepší marmeládu na světě, vítěze pivní soutěže, moravské víno, které získalo medaili v Americe, sýr připravený speciálně pro festival či nevídané kombinace ovocných a zeleninových čerstvých džusů.

Autor: Josef Rubeš Metro.cz

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek