metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 24 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

Konec velkých bochníků v Čechách. Spotřebitelé kupují spíš malé chleby

  12:43
Energetická krize a válka zasadily pekárnám ránu. Stovky především těch menších neustály vysoké ceny plynu a elektřiny a zavřely „krám“.
Bez inovací se pekaři neobejdou. Zákazník je vybíravý. | foto: Metro.cz

Příští rok oslaví akce Chléb roku už neuvěřitelných třicet let. Zajímavostí toho letošního bylo, že se kupodivu nehovořilo o negativních jevech, které přinesl poslední rok a půl. Pekaři dokonce připouštějí mírný optimismus.

Pardubice se již tradičně staly centrem, kde si mladí pekaři a pekařky vzájemně v rámci Dnů chleba porovnali své dovednosti. A velcí, malí i střední hráči v pekařské branži sem dovezli své výrobky, aby soutěžili o některou ze zlatých medailí v pěti kategoriích.

Pořád se plýtvá, ale přece jen se už také šetří
„Nemohu tvrdit, že by se chlebem neplýtvalo,“ připouští předseda Svazu pekařů a cukrářů Petr Křivka. Říká, že „boží dar“ je v Česku stále ještě levnější než v některých okolních státech. Ale inflace a obecná drahota se už v chování spotřebitelů projevují. „Už neexistuje, že se koupí bochník chleba a deset rohlíků. Dvanáctisetgramová nebo kilová Šumava je pořád nejprodávanější, ale spotřebitelé se i kvůli cenám zaměřují na menší chleby,“ zdůrazňuje Křivka.

Šetření proto nahrává těm pekárnám, které jsou schopné péci chleby nejen menší, ale i chuťově a vzhledově zajímavé, protože i chleba se nakupuje nejen čichem, ale i očima. Pekaři proto musejí přicházet pravidelně s inovacemi. V kategorii roku Novinka roku se stal neobvyklý trojhranný chléb z Choustníkova Hradiště, polepený slunečnicovými semínky. „Chleba má obvykle dvě patky, tady poprvé držím v ruce třípatkový,“ komentoval inovativnost pětisetgramového pšenično-žitného chleba Stanislav Janíček z Liberce, který se nedávno stal oficiálním chlebovým sommelierem a byl také jedním z porotců Chleba roku 2023.

Poražení, ale také vítězové. Chleby míří do bister
Podle Petra Křivky mají nyní pekaři a cukráři příležitost k opětovnému nadechnutí, když jim covid, ceny energií a válka na Ukrajině chvíli podržely hlavu pod vodou. „Ceny energií i surovin mírně klesají, je tu šance, aby mohly pekárny přece jen lépe ocenit práci, mzdy v oboru přece jen patří k podprůměrným,“ říká šéf pekařského a cukrářského svazu.

Krize ale pochopitelně poslala ke dnu především malé pekárny, které měly omezené možnosti při smlouvání cen plynu. „Skončily jich stovky v celé republice, ale na druhou stranu pozoruji, že se objevují nové a dost pronikají jak s pekařskými, tak cukrářskými výrobky do jiné sféry,“ komentuje situaci liberecký pekař Janíček. Zájem o netradiční a řemeslné pečivo a cukrářské výrobky mají například bistra, která se soustřeďují na zdravější formy jídel a pití, neformálnější atmosféru a také rychlejší obsluhu jako protiváhu nadnárodních fastfoodů.

„V těchto podnicích se daří chlebům, které nejsou čistě pšenično-žitné, ale obsahují i další ingredience, jako jsou vařená mrkev, dýně, luštěniny, nejrůznější semínka,“ říká Janíček. Což je podle něho cesta k tomu, aby i nadále byla nabídka pekárenských výrobků pestrá, a to i v konkurenci s velkými „superpekárnami“.

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek