metro.cz

Počasí v Praze

-3 °C / -1 °C

Úterý 5. prosince 2023. Svátek má Jitka
Bez inovací se pekaři neobejdou. Zákazník je vybíravý. | foto: Metro.cz

Konec velkých bochníků v Čechách. Spotřebitelé kupují spíš malé chleby

  12:43
Energetická krize a válka zasadily pekárnám ránu. Stovky především těch menších neustály vysoké ceny plynu a elektřiny a zavřely „krám“.

Příští rok oslaví akce Chléb roku už neuvěřitelných třicet let. Zajímavostí toho letošního bylo, že se kupodivu nehovořilo o negativních jevech, které přinesl poslední rok a půl. Pekaři dokonce připouštějí mírný optimismus.

Pardubice se již tradičně staly centrem, kde si mladí pekaři a pekařky vzájemně v rámci Dnů chleba porovnali své dovednosti. A velcí, malí i střední hráči v pekařské branži sem dovezli své výrobky, aby soutěžili o některou ze zlatých medailí v pěti kategoriích.

Pořád se plýtvá, ale přece jen se už také šetří
„Nemohu tvrdit, že by se chlebem neplýtvalo,“ připouští předseda Svazu pekařů a cukrářů Petr Křivka. Říká, že „boží dar“ je v Česku stále ještě levnější než v některých okolních státech. Ale inflace a obecná drahota se už v chování spotřebitelů projevují. „Už neexistuje, že se koupí bochník chleba a deset rohlíků. Dvanáctisetgramová nebo kilová Šumava je pořád nejprodávanější, ale spotřebitelé se i kvůli cenám zaměřují na menší chleby,“ zdůrazňuje Křivka.

Šetření proto nahrává těm pekárnám, které jsou schopné péci chleby nejen menší, ale i chuťově a vzhledově zajímavé, protože i chleba se nakupuje nejen čichem, ale i očima. Pekaři proto musejí přicházet pravidelně s inovacemi. V kategorii roku Novinka roku se stal neobvyklý trojhranný chléb z Choustníkova Hradiště, polepený slunečnicovými semínky. „Chleba má obvykle dvě patky, tady poprvé držím v ruce třípatkový,“ komentoval inovativnost pětisetgramového pšenično-žitného chleba Stanislav Janíček z Liberce, který se nedávno stal oficiálním chlebovým sommelierem a byl také jedním z porotců Chleba roku 2023.

Poražení, ale také vítězové. Chleby míří do bister
Podle Petra Křivky mají nyní pekaři a cukráři příležitost k opětovnému nadechnutí, když jim covid, ceny energií a válka na Ukrajině chvíli podržely hlavu pod vodou. „Ceny energií i surovin mírně klesají, je tu šance, aby mohly pekárny přece jen lépe ocenit práci, mzdy v oboru přece jen patří k podprůměrným,“ říká šéf pekařského a cukrářského svazu.

Krize ale pochopitelně poslala ke dnu především malé pekárny, které měly omezené možnosti při smlouvání cen plynu. „Skončily jich stovky v celé republice, ale na druhou stranu pozoruji, že se objevují nové a dost pronikají jak s pekařskými, tak cukrářskými výrobky do jiné sféry,“ komentuje situaci liberecký pekař Janíček. Zájem o netradiční a řemeslné pečivo a cukrářské výrobky mají například bistra, která se soustřeďují na zdravější formy jídel a pití, neformálnější atmosféru a také rychlejší obsluhu jako protiváhu nadnárodních fastfoodů.

„V těchto podnicích se daří chlebům, které nejsou čistě pšenično-žitné, ale obsahují i další ingredience, jako jsou vařená mrkev, dýně, luštěniny, nejrůznější semínka,“ říká Janíček. Což je podle něho cesta k tomu, aby i nadále byla nabídka pekárenských výrobků pestrá, a to i v konkurenci s velkými „superpekárnami“.

Komentáře

Hlavní zprávy

Centrum Paprsek funguje již třicet let, stará se o více než sto klientů

vydáno 5. prosince 2023  5:54

Před pár dny otevřené centrum slouží hlavně klientům od šestnácti do čtyřiceti pěti let, kterým byla diagnostikována porucha autistického spektra.  celý článek

Poslouchají nás také babičky, říkají autorky úspěšného podcastu Vyhonit ďábla

vydáno 4. prosince 2023  14:09

Věci nazývají pravými jmény. Zároveň se i snaží správně pojmenovávát části pohlavních orgánů. Zuzana Kašparová a Terézia Ferjančeková jsou dvě kamarádky,...  celý článek

Streamu vládnou ještěři. Animovaný Leo vás pobaví. Mariňák Adam Driver si konečně zastřílí

vydáno 4. prosince 2023  12:55

Máme pro vás hned dva filmové tipy na chladné večery. Jeden najdete na Netflixu, druhý pro změnu na HBO Max.   celý článek

Vysokoprocentní čokoláda by určitě neměla být hořká, říká odbornice

vydáno 4. prosince 2023  5:14

Michaela Dohnálková začala s kakakovými boby pracovat v roce 2015 doma v kuchyni, s válečkem a fénem.  celý článek