metro.cz

Počasí v Praze

-2 °C / -2 °C

Středa 29. listopadu 2023. Svátek má Zina
Soutěžní bochníky | foto: Metro.cz

Česko má ten vůbec nejlepší chleba na světě. A pekaři teď o něco méně solí

  5:12
Pekařina je branží, kam se nadnárodní zahraniční giganty dvakrát nehrnou. Chléb je u nás totiž stoprocentně český.

Pohled lidí, kteří denně posílají na pulty velkých i malých prodejen pěkně vypečené bochníky, je v těchto měsících zachmuřený. Všechny pekaře trápí vysoké ceny plynu, elektřiny, zdražující mouka i další nezbytné suroviny.

Stýskání po tom našem pšenično-žitném
„Některým pekárnám už fixní ceny energií skončily, jiné to za chvíli čeká. Nakupuje se často na aktuální ceny, které mohou být u plynu až desetkrát vyšší,“ rekapituluje stav pekařského řemesla Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů České republiky. Přesto doufá, že jedinečný český chléb nevyhyne.

„Každému z nás se po delším čase stráveném v zahraničí začne stýskat po jedinečné chutí českého chleba, je bezesporu nejlepší na světě,“ říká Hlavatý. Na pšenično-žitný český chléb ve světě téměř nenarazíme.

Český je náš chléb i z hlediska vlastníků. Všechny velké, střední i ty nejmenší pekárny jedou z českého kapitálu. Jistou výjimkou jsou pekárny a dopékárny v obchodních řetězcích, to však nejsou samostatné „továrny na chléb“, pečivo tu vzniká většinou ze zamrazeného těsta a polotovarů.

I když některé velké obchody už delší dobu rozšiřují nabídku a zařazují k dalším výrobkům také chléb, jenž kompletně vzniká u nich.

Většina pečiva se prodá ve velkých prodejnách
Hypermarkety představují z hlediska pekáren jen sedminu jejich celkového počtu. Je jich u nás sto. Stejný počet je i průmyslových pekáren, těch řemeslných je pětistovka. Přes obchodní řetězce a nezávislé obchody se ale v Česku prodá drtivá většina pekařské produkce – osmdesát procent. Na oněch pět set malých pekáren a pekařů, které mají i vlastní pulty, připadá jen patnáct procent chlebů, rohlíků, housek, koláčů a dalších výrobků.

Ale právě stovky malých a také těch nejmenších pekáren významně oživují chlebový sortiment, který si zákazníci oblíbili. Někde si lidé mohou v jedné prodejně vybrat z deseti a více druhů chleba, stále častěji sahají po nejrůznějších chuťových variantách, ať již se semínky, dýní, uzeným masem, či dalších.

„Jestli je znát nějaký trend u našich pekařů, tak se méně solí těsto. Roli hraje tendence ke zdravější výživě,“ připomíná Petr Křivka, předseda představenstva pekařského a cukrářského svazu. Zákazníci také sahají častěji po menších bochnících.

Zvyšující se náklady momentálně nutí výrobce k častějšímu zdražování. Obvykle se teď ceny zvyšují tak jednou za dva měsíce. „Zatím je převažující částí konečné ceny mouka, na druhém místě je plyn,“ upozorňuje Bohumil Hlavatý.

Jaký je náš trh

  • O českého zákazníka bojují trpaslíci i giganti.
  • Malé pekárny vyprodukují pouze deset procent veškerého pečiva.
  • Obchodní řetězce vyrobí pouze deset procent chleba a dalších pekárenských výrobků v rámci celého Česka.
  • Díky prodeji dalších producentů ale prodají velké obchody většinu pečiva u nás.
  • Celkem 103 chlebů přihlásili (a přivezli) čeští pekaři do letošního klání o nejlepší „boží dar“ letošního roku. Soutěžilo se v pěti kategoriích.
  • Soutěž se konala již poosmadvacáté, tentokrát se odehrála v Pardubicích v rámci Dnů chleba. Pořadatelem byl tradičně Svaz pekařů a cukrářů České republiky, k vidění a chutnání proto byly i rohlíky, bábovky či jiné druhy pečiva.

Komentáře

Hlavní zprávy

Karlův most byl až do roku 1841 jediným mostem v Praze. Tramvaje přes něj jezdily jen tři roky

vydáno 29. listopadu 2023  6:15

Na slavnou památku se před lety vrátily plynové lampy. V současnosti je má na starost nejvyšší muž v oboru. Do ulic metropole vyráží 205 centimetru vysoký...  celý článek

Naším cílem je, ať jsou lidé tady šťastní, říkají architekti k nové tváři hlavního nádraží

vydáno 28. listopadu 2023  17:01

Hlavní nádraží a jeho okolí projdou velkou proměnou. Architektonická soutěž určila, že těžký úkol dostane na svá bedra kodaňské studio Henning Larsen...  celý článek

Jsme ve vesmíru sami? Odpoví na to chystaná česká komedie Franta mimozemšťan?

vydáno 28. listopadu 2023  15:26

Na Jakuba Prachaře čekal úkol zhostit se dvou postav – reálného Franty a mimozemšťana Franťana. Mají něco společného? „Je tam určitá podoba. Jinak jsou...  celý článek

Světové časy u Florence i chytré displeje na zastávkách MHD. Praha vstupuje do budoucnosti

vydáno 28. listopadu 2023  5:46

„U ikonických hodin ukazujících světový čas na Florenci se finišuje s pokládkou dlažby, aby vše bylo, jak má být. V době, kdy jsem monument fotila, na...  celý článek