Vánoce se blíží a na pultech knihkupectví se vrší pyramidy nových kuchařských knih – bestsellerů dnešní doby. Dozvíte se v nich v podstatě všechno: hipsterské delikatesy, jak se najíst a zhubnout současně, nejlepší snídaně na světě, jak jednoduše připravit kuře nebo hustou, ultrazdravou kaši. Všechny mají své místo a každý kupující musí vědět přesně, co chce.
Mne zaujaly tři kuchařky, kterými již pár měsíců listuji. Čínská léčitelka dr. Guo Li, před jejíž ordinací v holešovickém činžáku sedí na schodech každý den fronty pacientů, vydala publikaci Čínské metody oddálení stáří a upevnění zdraví. Vlastně to ani není klasická kuchařka, jen v poslední kapitole je seznam potravin, kterým tato zázračná lékařka přikládá mimořádný význam a k tomu přihodila pár rad a receptů.
Dalším výjimečným zjevem na trhu je pro mne Petr Klíma, který mnoho let tiše vařil v Anglii a nyní už pár dalších roků čaruje v Dejvicích vegetariánské pokrmy nevídané chuti. Skromně a nenápadně vznikla jeho Zeleninová kuchařka (z farmy přímo na váš stůl), kterou si šéfkuchař skutečně nevycucal z prstu jako mnoho jiných „rychlokvašených autorů“, ale poctivě si vše odvařil a otestoval na nás, co k němu rádi chodíme na oběd.
Třetí unikátní koncept je počin plodné autorky Evy Filipové, která ozvláštnila svou knihu Jezte chytře spoluprací s proslulým psychiatrem a výtečným tenistou prof. Jiřím Rabochem. Pohled světoznámého odborníka na deprese, poruchy paměti, sexuální potíže v souvislosti s našimi stravovacími návyky je pro mne úžasným a velmi potřebným vkladem do té kupy kuchařských publikací, co se na nás valí ze všech stran!