Nebo Port 62 nebo Kampa Park, nebo přímo na Vltavě plovoucí Marina Ristorante či Botel Matylda, tam zase kolem vás krásně plyne voda. Lidé prostě mají rádi, když sedí v restauraci u okna, když se můžou dívat nahoru nebo dolů, když se vystavují jako v akváriu a pozorují ruch ulice, a také někteří jsou rádi, nejenže něco vidí, ale též že oni jsou viděni, jak si debužírují!
Je to možná i jakýsi instinkt z pravěku, že máme rádi přehled, aby nás nepřepadl šavlozubý tygr. Statisticky je zkrátka prokázáno, že když si má někdo vybrat restauraci, z níž je výhled, anebo zalézt někam do podzemí či uzavřených prostor, volba je jasná.
Nedávno jsem navštívil Ranch Hořovice, kde při obědě můžete přes sklo sledovat, jak ve vnitřní jízdárně „rajtují“ koně se svými jezdci, anebo také je velmi okouzlující restaurací Ajeto v Novém Boru, kde můžete během gastronomického zážitku sledovat skláře při jejich umělecké práci.
Můžete jíst a dívat se, jak oni tvarují sklo a vdechují mu nový život, zatímco vy vdechujete vůni své marinované krkovičky. Restaurace, které nabízejí výhled na něco, co je pěkné, mají u nás zákazníků vždy trochu výhodu – a proto je třeba počítat s tím, že je dobré si udělat raději rezervaci a též být připraven, že někdy musíme zaplatit i nepatrnou „přirážku“ za tuto jejich unikátní přidanou hodnotu.