metro.cz

Počasí v Praze

12 °C / 19 °C

Středa 4. října 2023. Svátek má František
Pivo Eibenthal se vaří v českém pivovaru Cvikov a poté se vydá na cestu do Rumunska. | foto: Visitbanat.com

Víte, jak chutná pivní Eibenthal? Kombinací českého Cvikova a rumunského Banátu

  8:00
Pokud vyrazíte do Rumunska, můžete ochutnat pivo, které má své kořeny v Česku. Ostatně jako celá oblast vesnic Banát. „Mohu říct, že pivo Eibenthal se stalo jedním ze symbolů naší vesnice a hlavním PR vůči tuzemské klientele,“ říká Štěpán Slaný, který v regionu se svými kamarády povzbuzuje turismus.

Když jsme v roce 2009 spustili v zapadlé vesničce turistický projekt, přijelo k nám přibližně čtyřicet českých turistů za sezonu. Bylo nám jasné, že jestliže chceme toto místo změnit z původně hornické vesnice na vesnici, která bude nabízet různé služby, čeká nás dlouhá cesta,“ začíná Štěpán Slaný vypravování o tom, jak do české krajanské vesnice Eibenthal, která se nachází v rumunském Banátu, přivedli turisty a pivo.

Cesta nejen k vlastnímu pivu ale nebyla snadná a vlastně pořád není u konce.

Štěpán Slaný a jeho kolegové celý projekt vzali komplexně. „V první vlně jsme se začali starat o to, aby příroda kolem nás byla co nejvíce atraktivní, za více než deset let jsme dokázali vyčistit okolí a celé ho s podporou mnoha nadšenců proznačkovat 250 kilometrů turistických tras, mezitím jsme i budovali potřebné zázemí ve vesnici, kde vznikla hospoda U Medvěda, na kterou jsme poté navázali se stavbou velké restaurace,“ dodává Slaný podrobnosti toho, čeho se svými společníky už dosáhl.

Krizová situace? Covid sebral plány, ale na jiné zase přivedl
„Jelikož Eibenthal byla naprosto neznámá vesnice v Rumunsku i České republice, začali jsme pracovat s brandem vesnice a používat již pouze ‚Eibenthal‘. Vsadili jsme na to, že v situaci, kdy služby budou propagovat název vesnice, tak to bude mít mnohem větší efekt než drobit komunikaci na více názvů. Výsledkem bylo i pivo Eibenthal,“ vysvětluje příběh zdejšího zlatavého moku s tím, že covid a s tím spojený útlum financí znamenal i na čas stopnout vizi vlastního pivovaru. „Prostory pro stavbu technologie na výrobu piva v horní budově nad restaurací máme připraveny, ale byli jsme nuceni v první fázi začít fungovat jako létající pivovar a začít vařit pivo v České republice,“ vzpomíná Slaný.

Kamarádsko-lokální spolupráce
Vzhledem k tomu, že Štěpán Slaný je z České Lípy, stejně jako další část týmu starající se o projekty v Banátu, byla podle něj logickým krokem obrátit se na – nejen zeměpisnou polohou – blízký pivovar ve Cvikově. „Se Štěpánem nás pojí dlouholeté přátelství, když přišel s tímto projektem, tak nás to zaujalo,“ vzpomíná Roman Hejna, obchodní ředitel Pivovaru Cvikov.

„Domluvili jsme se, že společným úsilím vznikne jedenáctistupňové světlé pivo a třináctka polotmavá. Pivo je nepasterizované s měsíční expirací, proto se k tomu váže velmi složitá logistika, kdy ho převážíme přes půl Evropy v chladicích vozech,“ doplňuje šéfa cvikovského pivovaru Slaný a vysvětluje, že musí řešit mimo jiné také celní sklad. „Je pravda, že logistiku jsme řešili hodně, ale všechno jsme zvládli. Jde o sezonní spolupráci, eibenthalské pivo vaříme od dubna do října,“ říká Hejna.

Jiná mentalita, ale zlatavý mok jim chutná
Právě kvůli pivu a točeným limonádám z Česka – v Rumunsku totiž točené limonády neznají – začalo podle Slaného do Eibenthalu jezdit mnohem více tuzemských klientů. „Zpětně mohu říct, že pivo Eibenthal se stalo jedním ze symbolů naší vesnice a hlavním PR vůči tuzemské klientele,“ bilancuje Slaný. Rumuni podle něj čím dál více pivo pijí, v této zemi však zatím převládají PET lahve, lahváče a plechovky. Kvalitní pivní servis je zde spíše výjimkou, ale o to vyhledávanější. „Máme z této spolupráce velkou radost, o to větší, že naše pivo pomáhá české komunitě,“ uzavírá Roman Hejna.

Komentáře

Hlavní zprávy

Protiatomový kryt jako záchranný člun i místo k zamyšlení. Vydejte se do Bezovky

vydáno 4. října 2023  12:29

Stojím pod žižkovskou Parukářkou a vidím před sebou vrata, ozdobená výtvorem pražských sprejerů a připomínající vstup do garáže. Místo toho by se však...  celý článek

Lahodná smetánka na kolejích. Nesmrtelný Orient Expres dnes slaví 140 let

vydáno 4. října 2023  11:59

Premiérové železniční spojení napříč Evropou, hotelový nadstandard zahrnující přepychovou lůžkovou úpravu a špičková kuchyně připravovaná kuchařskými...  celý článek

Taxi v Praze už nikdy nesmí být jako dřív, říkají manažeři značky SVEZ.SE

vydáno 4. října 2023  11:49

Kornel Altman a Jakub Paroulek. Dva dlouholetí kamarádi. Bývali úspěšní reprezentanti ve veslování, kteří šli do rizika a rozhodli se, že úplně od podlahy...  celý článek

Karlín očima Karlíňanů. Příběhy této čtvrti jsou různorodé, napínavé, zábavné i dojemné

vydáno 4. října 2023  4:55

Vesnický, sousedský, malý, hezky rovný, zelený, moderní, kancelářský i drahý. Takový je podle místních pražský Karlín. Ti se společně podíleli na knize,...  celý článek