metro.cz

Počasí v Praze

-7 °C / 1 °C

Úterý 14. ledna 2025. Svátek má Radovan

Výlet do minula. Byly časy, kdy chmel ještě voněl a holky byly krásný

  19:52
Na jaře se drátkovalo a zavádělo, na přelomu srpna a září česalo. Tak vypadaly chmelnice v chmelařských oblastech. Zatímco v současnosti a před druhou světovou válkou pěstitelé najímali brigádníky, velmi často nezaměstnané, za socialismu si stát vypracoval systém nucených prací. Na jaře nahnal na pole hlavně středoškoláky, na hlavní sklizeň pak jezdívali i vysokoškoláci.
Chmel, léta osmdesátá.

Chmel, léta osmdesátá. | foto: Pavel Hrabica, Metro.cz

Protože v 70. a 80. letech se už „zelené zlato“ sklízelo hlavně strojově. Tady už bylo na některých pozicích na česačkách místo jen pro osmnáctileté a starší. Mladší měli šanci už jen pásů na česačce, případně tam, kde se chmel česal ručně, to se týkalo obvykle mladých chmelnic.

Slovníček osvíceného brigádníka

  • Když se řekne „kombajn“, v chmelařské oblasti se nejedná o pojízdný stroj v lánu obilí. Linková česačka chmele, jak se odborně nazývá, je statický stroj pod střechou.
  • Mechanická česačka se objevila už i ve filmu Starci na chmelu z roku 1964. Stroje převládly až v 70. letech, do té doby se chmel česal převážně ručně. 
  • Česáči také dobře znali  výraz „věrtel“. Byla to stará jednotka pro sypké materiály. Jeden věrtel byl 30 litrů. 
  • Průměrní česáči zvládli za den do deseti věrtelů. Rekordmani prý načesali téměř 40 věrtelů. 
  • Uslyšíte-li výraz „štok“, nejde o nápoj zvaný jinak „lak na rakve“, ale o chmelovou liánu ovíjející drátek.

Marky a dolary
Vyhnout se chmelové brigádě bylo možné, ale člověk si musel sehnat minimálně potvrzení od lékaře. Jinak se jednalo o „dobrovolnou povinnost“, hlavně pro budoucí prváky vysokých škol. Sklizní chmele, za který stát inkasoval marky, dolary a další tvrdou měnu, bylo studium víceméně podmíněné. A tak se čtyřicet let vydávaly desetitisíce holek a kluků především na Žatecko, kde byla většina z tehdejších deseti tisíc hektarů chmelnic. Hygienické podmínky nebývaly nejrůžovější. Někde družstva investovala do relativně kulturního přespávání a umýváren, někde to bývalo jako za krále Klacka. Jedlo se z ešusů.

Ale i přes spartánské podmínky nebylo málo těch, kteří se po první nucené brigádě vraceli během studia na chmel dobrovolně. Hlavně středoškoláci měli možnost poznat své profesorky a profesory i z jiné stránky a svou roli hrála romantika. Leckdo ještě předtím, než odjel na brigádu, viděl slavný filmový muzikál Starci na chmelu z roku 1964 a taky si chtěl po vzoru Hanky a Filipa prožít stejně neopakovatelnou zamilovanost. Vedle toho studenty lákalo třeba i zakázané ovoce, jako bývaly tajné návštěvy místních hospod před a hlavně po večerce.

Džíny s nádechem zeleného zlata
Nezanedbatelný byl i výdělek, byť ručním česáním se dalo v osmdesátých letech vydělat něco kolem tisícovky, kdo šel na česačku, mohl se dopracovat k patnácti stovkám nebo i více. Takže po prázdninách to byl vítaný příspěvek k nákupu oblečení nebo rezerva na Vánoce. Každopádně nejeden z brigádníků vyrážel nachmel i proto, aby pak směnil vydělané peníze za bony a pořídil si vytoužené pravé džíny z Tuzexu.

Tyhle časy jsou dávno pryč. V Čechách a na Moravě je v současnosti už jen asi polovina hektarů chmelnic. Povinné brigády jsou minulostí, pěstitelé chmele si musí najímat regulérní brigádníky za peníze, přece jen už v jiných relacích než v socialistické éře. V devadesátých letech, stejně jako v první republice, to bývala příležitost i pro nezaměstnané, často sem přijížděli Ukrajinci, kteří už tehdy přicházeli do Česka za prací. Ale i mezi současnými česáči bývají studenti, pěstitelé stále udržují kontakty se školami. Vesnice se už tolik nehemží mládeží a po večerech randícími dvojicemi.

Tajemství pivovarských sládků
Něco málo ale ze starých časů filmových Starců na chmelu zůstalo. Kdyby nic jiného, tak aspoň neopakovatelná vůně žateckého poloraného červeňáku, jak se jmenuje naše světoznámá odrůda chmele. Pravdou však zůstává, že na rozdíl od generací před rokem 1989 je chmel a chmelnice pro většinu z nás už věcí zcela neznámou. Pokud však do toho nepočítáme pivo.

Mimochodem – víte, kolik chmelových šištiček je třeba na jeden půllitr? Platí-li moudra sládků, v jednom pivu jsou tři až čtyři. 

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Dělají boty člověka? O vaší duši a povaze prozrazují víc, než jste ochotni si přiznat

vydáno 13. ledna 2025  10:22

Než se ráno doma nazujete do nějakého obutí, zkuste přemýšlet, co si o vás pomyslí lidé. Nejde jen o to, zda jsou vaše lodičky či tenisky zářivě čisté....  celý článek

Je jako živé! Novorozeně z umělé hmoty pomáhá u Apolináře. Jmenuje se Paul 2.0

vydáno 13. ledna 2025  6:53

Zachraňovat lidský život není jako opravovat motor auta. Řadu lékařských zákroků lze trénovat na simulátorech. Jsou ale situace, které lékařský personál...  celý článek

Pražské figurky. Bystré fotooko Františka Dostála. O fotografovi, který viděl i neviditelné

vydáno 12. ledna 2025  11:58

Denně potkáváte v ulicích města tisíce lidí. Chodců spěchajících tam a nazpátek. Setkáváte se s lidmi za pulty obchodů, za přepážkami, v MHD. Přemýšlíte...  celý článek

Kvásek je naší pýchou, říká Sicilián, který upekl svou první pizzu už v devíti letech

vydáno 12. ledna 2025  8:17

Gurmánská pizzerie Amuni sicilského střihu není na pražské gastronomické scéně nováčkem – svou první pobočku otevřela již v roce 2017 na Vinohradech.  celý článek