Na stole lahodná whisky, v uších podmanivý jazz a v ruce pořádný doutník. Ne, nejsme ve filmu. Sedíme v pražském Bar and Books. Elegantní bar letos oslavil své patnácté výročí. Deník Metro se proto do noblesního podniku vypravil.
Bar otevřel na podzim roku 2004 Raju Mirchandani. Indický podnikatel, který v té době již mnoho let provozoval podniky v New Yorku. „S potěšením sleduji, jak tady stoupá úroveň barové kultury. Když jsem před patnácti lety přijel do Čech, zdaleka to tak nebylo. Výrazně se zlepšila i kvalita nabídky drinků, pořádají se tu barové show, to je skvělé,“ říká Raju Mirchandani. Pobočky má podnik v Praze už dokonce dvě. V Týnské i v Mánesově ulici si zákazníci mohou dát prémiovou whisky, gin, víno či šampaňské. Mnoho lidí ocení doutníkovou místnost.
Podniky, které mají šmrnc
|
„Hodně u nás vidím také páry. Dokonce bych řekla, že se zde častokrát odehraje první rande,“ říká spolumajitelka baru Martina Peštová. „Muži, kteří chtějí udělat dojem, berou ženu k nám,“ říká Peštová a provází nás barem. Kožené sedačky, tmavé dřevěné obložení a police plné knih. To vše dává podniku noblesní atmosféru.
Bar nabízí i tematické večery, během nichž se mohou návštěvníci naučit míchat koktejly nebo se dát inspirovat správným párováním whisky s doutníky. Autentickou atmosféru doplňuje pravidelné vystoupení živé hudby či burlesky.
Šmrnc však klub má, i když se tu zrovna nic nekoná. „Barmani nosí kvádro, servírky mají šaty a chodí v botách na podpatcích. Možná proto je složitější sehnat personál,“ směje se Peštová.
Bar and Books u příležitosti výročí představí dvě novinky. První z nich je koktejl s lechtivým názvem Get Naked in your mind. Druhou je kniha On the other side of Napkin, což jsou memoáry zakladatele baru s osobním pohledem na barovou kulturu a její vývoj.