metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Víte, jak uzpůsobit jídelníček, aby vás ochladil a dostal do pohody? Zapomeňte na smažák a guláš

  13:06
„Soustřeďte se nejen na zařazení konkrétních potravin, ale i na kuchyňskou úpravu. Vyvarujte se smažených, pečených a dlouho vařených pokrmů. Organismus stojí mnoho úsilí a času je zpracovat, dochází k překrvení trávicího traktu na úkor pokožky, což vede ke ztíženému odvodu tepla,“ říká nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování, která se věnuje sestavování zdravých jídelníčků.
ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kefír a zelenina či ovoce nabité vodou ochladí více než zmrzlina! Tak mluví odborníci na stravování v letním období. „Pro grilování používejte libová a lehce stravitelná masa, jako je kuřecí, krůtí či rybí maso. Pohlídejte si, aby tuk neodkapával do přímého ohně kvůli tvorbě karcinogenních látek, a negrilujte maso do tmavé barvy. Maso můžete obměnit rostlinnými variantami z luštěnin, jako jsou čočka, hrách či sója. Ke grilování se nabízí i sýry a zelenina. Ovoce a zeleninu můžete i blanšírovat a touto úpravou dosáhnete zachování pestrých barev, lepší stravitelnosti a zachování cenných živin,“ dává tipy Šimková. Pro snídani či svačinu jsou vhodné mléčné výrobky, které dodají probiotika a ochladí. Tvarohy, kefíry, podmáslí a mléka můžete připravit jak naslano, tak nasladko v podobě osvěžujících dezertů s čerstvým ovocem či jako základ pomazánek či smoothies. Jako přílohy volte celozrnné pečivo, rýži, těstoviny, kuskus, bulgur, čočku či cizrnu.

V teplém počasí dochází k velké ztrátě tekutin, ať už pocením, či močením, důležitý je proto pitný režim. „Kdo má problém s čistou vodou, může ji ochutit citrusy či bylinkami. Se sirupy opatrně, obsahují hodně cukru a zbytečně navyšují energetickou hodnotu nápojů. Zařadit můžete i neochucené minerální vody, neboť pocením přicházíte o minerální látky. Příležitostně můžete pít i ovocné čaje, které neobsahují kofein, protože byly vyrobeny z jiných rostlin než čajovníku. Výhodou je, že i když je neosladíte, tak je budete vnímat jako sladké. Tekutiny mohou dodat i studené polévky z řepy, okurek či rajčat,“ zmiňuje Šimková. Zařadit se dá také zelenina a ovoce bohaté na vodu, třeba vodní meloun, okurka či jablko.

Autor: Iveta Benáková Metro.cz
Témata: zelenina, Maso, Ovoce

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek