Kefír a zelenina či ovoce nabité vodou ochladí více než zmrzlina! Tak mluví odborníci na stravování v letním období. „Pro grilování používejte libová a lehce stravitelná masa, jako je kuřecí, krůtí či rybí maso. Pohlídejte si, aby tuk neodkapával do přímého ohně kvůli tvorbě karcinogenních látek, a negrilujte maso do tmavé barvy. Maso můžete obměnit rostlinnými variantami z luštěnin, jako jsou čočka, hrách či sója. Ke grilování se nabízí i sýry a zelenina. Ovoce a zeleninu můžete i blanšírovat a touto úpravou dosáhnete zachování pestrých barev, lepší stravitelnosti a zachování cenných živin,“ dává tipy Šimková. Pro snídani či svačinu jsou vhodné mléčné výrobky, které dodají probiotika a ochladí. Tvarohy, kefíry, podmáslí a mléka můžete připravit jak naslano, tak nasladko v podobě osvěžujících dezertů s čerstvým ovocem či jako základ pomazánek či smoothies. Jako přílohy volte celozrnné pečivo, rýži, těstoviny, kuskus, bulgur, čočku či cizrnu.
V teplém počasí dochází k velké ztrátě tekutin, ať už pocením, či močením, důležitý je proto pitný režim. „Kdo má problém s čistou vodou, může ji ochutit citrusy či bylinkami. Se sirupy opatrně, obsahují hodně cukru a zbytečně navyšují energetickou hodnotu nápojů. Zařadit můžete i neochucené minerální vody, neboť pocením přicházíte o minerální látky. Příležitostně můžete pít i ovocné čaje, které neobsahují kofein, protože byly vyrobeny z jiných rostlin než čajovníku. Výhodou je, že i když je neosladíte, tak je budete vnímat jako sladké. Tekutiny mohou dodat i studené polévky z řepy, okurek či rajčat,“ zmiňuje Šimková. Zařadit se dá také zelenina a ovoce bohaté na vodu, třeba vodní meloun, okurka či jablko.