metro.cz

Počasí v Praze

-1 °C / 3 °C

Sobota 14. prosince 2024. Svátek má Lýdie

Víte, jak uzpůsobit jídelníček, aby vás ochladil a dostal do pohody? Zapomeňte na smažák a guláš

  13:06
„Soustřeďte se nejen na zařazení konkrétních potravin, ale i na kuchyňskou úpravu. Vyvarujte se smažených, pečených a dlouho vařených pokrmů. Organismus stojí mnoho úsilí a času je zpracovat, dochází k překrvení trávicího traktu na úkor pokožky, což vede ke ztíženému odvodu tepla,“ říká nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování, která se věnuje sestavování zdravých jídelníčků.
ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kefír a zelenina či ovoce nabité vodou ochladí více než zmrzlina! Tak mluví odborníci na stravování v letním období. „Pro grilování používejte libová a lehce stravitelná masa, jako je kuřecí, krůtí či rybí maso. Pohlídejte si, aby tuk neodkapával do přímého ohně kvůli tvorbě karcinogenních látek, a negrilujte maso do tmavé barvy. Maso můžete obměnit rostlinnými variantami z luštěnin, jako jsou čočka, hrách či sója. Ke grilování se nabízí i sýry a zelenina. Ovoce a zeleninu můžete i blanšírovat a touto úpravou dosáhnete zachování pestrých barev, lepší stravitelnosti a zachování cenných živin,“ dává tipy Šimková. Pro snídani či svačinu jsou vhodné mléčné výrobky, které dodají probiotika a ochladí. Tvarohy, kefíry, podmáslí a mléka můžete připravit jak naslano, tak nasladko v podobě osvěžujících dezertů s čerstvým ovocem či jako základ pomazánek či smoothies. Jako přílohy volte celozrnné pečivo, rýži, těstoviny, kuskus, bulgur, čočku či cizrnu.

V teplém počasí dochází k velké ztrátě tekutin, ať už pocením, či močením, důležitý je proto pitný režim. „Kdo má problém s čistou vodou, může ji ochutit citrusy či bylinkami. Se sirupy opatrně, obsahují hodně cukru a zbytečně navyšují energetickou hodnotu nápojů. Zařadit můžete i neochucené minerální vody, neboť pocením přicházíte o minerální látky. Příležitostně můžete pít i ovocné čaje, které neobsahují kofein, protože byly vyrobeny z jiných rostlin než čajovníku. Výhodou je, že i když je neosladíte, tak je budete vnímat jako sladké. Tekutiny mohou dodat i studené polévky z řepy, okurek či rajčat,“ zmiňuje Šimková. Zařadit se dá také zelenina a ovoce bohaté na vodu, třeba vodní meloun, okurka či jablko.

Autor: Iveta Benáková Metro.cz
Témata: zelenina, Maso, Ovoce

Hlavní zprávy

Král s královnou, co mají před rozvodem? Zakletí od Netflixu je rutinní animák se špetkou originality

Strážce streamu
vydáno 13. prosince 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Náctiletá princezna vyrazí do divočiny hledat způsob, jak zvrátit mocnou kletbu, kvůli které se její rodiče proměnili v obří monstra. Tak zní základní...  celý článek

Děti otevřou dveře tam, kam bychom sami nešli, říkají neobyčejní cestovatelé

vydáno 13. prosince 2024  5:36

Dva cestovatelé, Matouš Vinš a Pavla Trávníčková, se svými rodinami cestují po světě. Jejich životy se propletly mimo jiné při tvorbě nedávno publikované...  celý článek

Každý čtvrtý Čech má problém porozumět obsáhlejšímu textu. Učňáky jsou tragické

vydáno 12. prosince 2024  19:30

V rámci mezinárodním srovnání dosáhlo Česko průměrných výsledků ve čtenářských dovednostech a schopnosti adaptivně řešit problémy. Horší výsledky však...  celý článek

Grinchův „táta“ měl problémy kvůli ginu. Než vytvořil zlého skřítka, kritizoval Hitlera

vydáno 12. prosince 2024  16:30

Je chlupatý a zelený a všichni se ho bojí. Tedy alespoň v knihách a filmech. V reálném světě ho naopak každý miluje. Zlý skřítek Grinch se na nás mračí z...  celý článek