metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Další 3 fotografie v galerii
Obraz Jakuba Bachorika | foto: Archiv umělcůMetro.cz

Kavárna otevírá dveře začínajícím umělcům i handicapovaným

  11:48
Ve vzduchu voní čerstvě namletá káva a od baru se line francouzský šanson. V kavárně Café AdAstra v Podskalské ulici právě vrcholí přípravy na výstavu Kristiny Fingerland a Jakuba Bachoríka, kteří mají dnes v 19 hodin vernisáž.

„Dokončuji školu a toto je moje první veřejná výstava mimo studium. Těším se na reakce veřejnosti, které vyvolají moje litografie,“ říká Kristina Fingerland, která studuje pražskou UMPRUM.

Název výstavy kreseb je „Samocení aka Zdravim svý ticho“. Představí toulky okrajovými krajinami našich tajuplných představ a myšlenek, hledání smyslu přežívání v nekonečných pustinách zákrutů mysli, návštěvy cizích odlehlých zahrad, které už dávno nikdo neobydluje, budování i objevování nových periferií, prolínání světů vědomých, podvědomých, povědomých i nevědomých. Výstava potrvá v kavárně měsíc.

„Převážně kreslím tužkou či fixem, maluji akrylem na papír. Ovšem dost často to závisí na tom, co mám, či zrovna nemám v penále,“ prozrazuje Bachorík. „Nejbližší je mi momentálně tušomalba, ale ráda se věnuji také grafickým technikám, jako je litografie či hlubotisk,“ říká Fingerland. V kavárně vystaví sérii spontánních akrylových maleb vycházejících z jejich inspirací a vizí.

Kromě výtvarných děl mají tito dva mladí umělci na kontě již několik autorských publikací, z nichž některé budou ke koupi přímo na výstavě. „Část zisku z prodeje publikací i našich litografií chceme jako poděkování věnovat organizaci Zajíček na koni, která kavárnu provozuje. Tím zase podpoříme zaměstnávání lidí s handicapem,“ říká Bachorík.

Kavárnu AdAstra provozuje organizace Zajíček na koni. Pomáhá nejen začínajícím umělcům, kteří tu mají autorská čtení, vernisáže i koncerty, ale také handicapovaným lidem. „Pro každého klienta hledáme činnost v kavárně, aby ho to nestresovalo a i naplňovalo být tady a mít nějakou mzdu,“ popisuje situaci Lenka Mansour.

Listujeme v jídelním lístku, kterému vévodí sladké a slané palačinky a francouzské bagety, nechybí ani polední menu. „Projela jsem loni v srpnu Francii a nasbírala recepty hlavně z Akvitánie, Gaskoňska a Burgundska,“ vzpomíná majitelka Markéta Šulcová, která recepty konzultovala přímo s Francouzi. „Nechali mě dokonce na mnoha místech nafotit si jejich jídelní lístky. A vždycky s úsměvem,“ dodává. Původně bylo menu více postavené na palačinkách, ale to tady moc nešlo. Lidé si žádali bagety a navíc přibylo i pár českých jídel.

Komentáře

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek