metro.cz

Počasí v Praze

13 °C / 22 °C

Středa 18. května 2022. Svátek má Nataša
Primátorka Adriana Krnáčová a její náměstek Petr Dolínek při jednání zastupitelstva hlavního města. | foto: ČTK

Primátorka přečetla programové prohlášení, opozice ho kritizovala

18:48
Notová partitura, jízdní řád nebo kuchařka, to je programové prohlášení rady, podle kterého se bude hrát, nebo se pojede následující čtyři roky vlády v metropoli. Dnes ho zastupitelům představila primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a vysloužila si za něj ostrou kritiku.

Primátorka Adriana Krnáčová programové prohlášení rady četla zastupitelům téměř hodinu. Opozice tvořená TOP 09 a ODS ho pak další tři hodiny kritizovala za přílišnou obecnost či levicovost. Vadilo jí také, že ho primátorka četla a že ho zastupitelé dostali jen dva dny předem. Magistrát ho totiž posílal až v úterý večer.

Dokument rada schválila v úterý a zastupitelé ho dnes jen vzali na vědomí.

„Myslela jsem, že je důležité, aby to tu zaznělo v celé délce. Protože vy jste si stěžovali, že jste si to nestihli přečíst,“ řekla na konci svého předčítání Krnáčová.

Předseda pražské ODS Krnáčovou pochválil za „ř“

Od opozice si za čtení vysloužila kritiku. „To si myslí, že neumíme číst?“ zaznívalo z opozičních lavic. Zastupitel a předseda pražské ODS Filip Humplík to označil za frašku a vyzval Krnáčovou k rezignaci. Primátorku, která pochází ze Slovenska, ale pochválil, že už se naučila dobře říkat ř.

Zároveň označil programové prohlášení za levicové. Hájil ho naopak koaliční zastupitel Ondřej Mirovský z Trojkoalice. „Programové prohlášení není ani levicové, ani pravicové, ale je rozumné,“ uvedl zastupitel. Podle něj je také prvním, které preferuje veřejnou dopravu před výstavbou předražené silniční infrastruktury, jako je tunel Blanka.

Stropnický obhajoval obecné formulace dokumentu

Kritiku si vysloužily i obecné formulace, kterých je v prohlášení většina. „Programové prohlášení je politická deklarace cílů, které si rada klade. Proto je obecné,“ vysvětlil náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice).

Dokument naopak pochválili zastupitelé České pirátské strany a vyjádřili mu podporu. „Před třemi měsíci jsem tu mluvil o bílých místech koaliční smlouvy. Tato bílá místa jsou nyní zaplněna programovým prohlášením,“ řekl jejich zastupitel Jakub Michálek. Stále v něm ale podle konstruktivní opozice, za kterou se Piráti sami označují, chybí například prvky většího zapojení občanů.

Častým tématem kritiky bylo snížení ceny městské hromadné dopravy. Bývalý primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) v projevu trvajícím tři čtvrtě hodiny, označil zavedení slevy od července za politickou sebevraždu.

Radní dostali pětatřicet otázek

K hlasování o usnesení programovému prohlášení jako prvního bodu programu jednání, které začínalo v 9 hodin ráno, se zastupitelé dostali až po 17.30 hodin v podvečer. V diskusi padlo více než 35 otázek na radní, odpovědi dostala opozice jen na menšinu z nich. Krnáčová navíc velkou část diskuse ani nebyla v sále. „Nejsem zvyklá diskutovat jen proto, abych se prezentovala. To je v politice možná deficit, to uznávám,“ řekla Krnáčová. Na závěr slíbila všem, kteří budou mít zájem, že s nimi o programovém prohlášení bude diskutovat osobně.

Prohlášení rada schválila v úterý přibližně čtvrt roku po podpisu koaliční smlouvy. Většinou bodů jen rozvíjí témata, která si koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (KDU-ČSL, Starostové a nezávislí a Strana zelených) stanovila už v dohodě o programové shodě, která je součástí smlouvy. Už v ní si vytyčili snížení ceny za MHD, stavbu metra D, otevření tunelu Blanka, zvýšení pravomocí městských částí a povinné finanční odvody developerů.