metro.cz

Počasí v Praze

13 °C / 27 °C

Čtvrtek, 18. července 2019. Svátek má Drahomíra.
Pavel Maurer
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Dobrý chleba?

12. dubna 2017  18:11 Pavel Maurer, milovník jídla
Okamžitě chytnou nějakou plíseň nebo jsou brzy na hranici poživatelnosti.

Vyhazujete chleba? Myslím konkrétně ten, co nestačíte sníst, dokud je měkký. Starší chleba totiž ve většině domácností končí v odpadkovém koši. Fakt je, že každý chléb vydrží jinak.

Některé supermarketové chleby, co si je kupujeme ještě teplé, dokážou „zkolabovat“ ve špajzce už druhý den! Okamžitě chytnou nějakou plíseň nebo jsou brzy na hranici poživatelnosti. Guma! Drolí se! Nevoní, tvrdnou! Já tady teď nehodlám psát o těch nejhorších podobách chleba, které, bohužel, náš trh také produkuje!

Čtěte také:

O chlebu, který není kvalitní, neví, co je to kvásek, je vyroben z nějakých tragických směsí a pofidérní mouky a ani bych se nedivil, že do něj občas – v rámci trestuhodné recyklace – nějaký gastronomický ďábel přihodí trochu rozemletého starého chleba, co se neprodal. Já chci mluvit o chlebu dobrém.

A mám hned několik rad k tomuto chlebíčku kvalitnímu, který jsme se naučili kupovat podle jeho jména a výrobce – a věříme, že je chutný a kvalitní. Bohužel, i toho někdy koupíme víc, než potřebujeme, a tak nám lehce ztvrdne či okorá. Můj děda i táta na to měli několik nádherných receptů. Táta prostě ze staršího chleba dělal topinky na sádle, rozhobloval na ně stroužek česneku a navrch nasypal míchaná vejce s pažitkou: delikatesa první třídy! A chleba v oši neskončil!

Děda, můj šetrný a zodpovědný děda, zase každé ráno snídal starý chléb tak, že mu babi uvařila meltu nebo bílou kávu a on si do velkého hrnku – minimálně půllitrového – nakrájel kousky lehce okoralého chleba a nabíral si je lžící – hned jak do sebe nasákly to domácí kafe. Všechno s chutí spořádal.

Pamatuji si, že mi dal občas ochutnat – a bylo to fantastické! Dnes by děda nejspíš dostal metál za návod, jak neplýtvat potravinami!

Komentáře

Hlavní zprávy

Do kobky na náplavce chystají zero waste kavárnu

Takto vypadala kobka na Rašínově nábřeží v dubnu.
vydáno 17. července 2019  17:45

Jednu z rekonstruovaných kobek na náplavce získala kavárna Tiskárna na Vzduchu. Dominika Antonie Skalová z jejího týmu v rozhovoru pro Metro nastínila,...  celý článek

Jižní spojku zavřou statici

Auta popojížděla i na lanovém mostu
vydáno 17. července 2019  13:15

Úplná uzavírka lanového mostu proběhne během dvou nejbližších víkendů.  celý článek

Horká srbská krev miluje český klid

Vladimir Mandić
vydáno 17. července 2019  11:08

Vladimir Mandić je „chodící reklamou“ na Česko, kam před dvaceti lety unikl za svobodou. Otec dvou dětí, který v naší zemi udělal docela slušnou kariéru v...  celý článek

Na koleje kreslí dopravce obrysy mrtvol. Snad zaberou, doufá

Siluety najdete na nejfrekventovanějších úsecích.
vydáno 17. července 2019  8:40

„Při přecházení vždycky dávej pozor, aby tvůj obrys neskončil na zemi!“ Tak zní krédo, kterým by se měl podle tvůrců projektu Neskákej mi pod kola při...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám