metro.cz

Počasí v Praze

8 °C / 19 °C

Čtvrtek 9. května 2024. Svátek má Ctibor

Nejraději mám, když si člověk sám nasbírá snídani na zahradě, říká Oldřich Navrátil

  15:30
Na jevišti i před kamerou hraje především osobité postavy. V soukromí je nadšený zahrádkář, kuchař, milovník česneku a děda, který si rád zařádí se svými vnoučaty.

Další 1 fotografie v galerii
Navrátil po boku moderátorky Evy Borské | foto: TV PRIMAMetro.cz

Moderátor Receptáře prima nápadů Oldřich Navrátil nám v rozhovoru prozradil, co všechno pěstuje na zahrádce i jaký měl letos v létě program.

Je to už skoro pět let, co jste v roli moderátora Receptáře prima nápadů nahradil Václava Postráneckého. Jak to, že výběr padl právě na vás?
Doporučil mě právě Václav a musím říct, že mne to zaskočilo. Neměl jsem s moderováním žádné zkušenosti, což jsem mu také řekl. Uklidňoval mě, že všechno je jednou poprvé. Po prvním dílu mi pak zavolal: „No vidíš, máš to za sebou, a dobrý.“ Možná v tom hrálo roli to, že jsem chatař a zahrádkář a pořad jsem sledoval od jeho začátku, ještě když jím provázel zakladatel Přemek Podlaha.

Jak velkou zahradu máte a co na ní všechno pěstujete?
Nejraději mám, když může člověk vyjít na zahrádku a natrhat si tam snídani – například rajčátka s bazalkou. A tak na našich asi osmi stech metrech čtverečních pěstujeme především zeleninu. Máme samozřejmě i květinové záhony a odpočinkovou zónu s ovocnými stromy, nechybí pařeniště nebo vyvýšené záhony. Pěstujeme pak téměř všechno: fazole, koriandr, mrkev, petržel, špenát, okurky, cukety, hrách, papriky, rajčata, bazalku, česnek, cibuli, jahody, maliny, borůvky, ostružiny, blumy, meruňky, nashi, rybíz, angrešt, jablka, švestky, ořechy. A samozřejmě česnek, o kterém je známo, že ho miluji a konzumuji téměř denně na chlebu či topince. Ročně sklízíme asi dvě stovky palic.

Herec a moderátor Oldřich Navrátil (vlevo) a jeho parťák šéfkuchař Luboš Rychvalský.

Praktikujete na vlastní zahradě nějaké rady z Receptáře?
No samozřejmě! Dlouho se u nás například nedařilo pórku, vždy se do něj pustila háďátka. Na doporučení kolegů zahradníků z Receptáře jsme k němu do záhonu vysadili speciální odrůdu afrikánů a háďátka rázem zmizela. Už několikátý rok tam sice afrikány nemáme, ale háďátka, naštěstí, stále nikde. Také jsme si na doporučení pořídili na chatu kultivátor půdy, a musím říct, že tak načechranou půdu na záhonech jsme nikdy předtím neměli.

Na jaře vám a vašemu kolegovi z Receptáře Luboši Rychvalskému vyšla kuchařka Beze ztrát. Jste nadšený kuchař i mimo obrazovky?
Když jsme byli s mojí ženou na začátku našeho vztahu, rozpačitě jsme spolu stáli u kuchyňské linky a moje žena situaci vyřešila jednou provždy otázkou: „Chceš vařečky, nebo šroubováky?“ Já vyhrkl, že vařečky a tak to u nás už zůstalo. Každý děláme to, co nás baví. Vaření je pro mne relax. Na chatě tak často vařím ve velkém – svoláme kamarády a společně pak debužírujeme. Navíc se už od dávna řídím základním heslem naší knížky. Nesnáším totiž plýtvání a vyhazování potravin. Rubrika Beze ztrát je tak moje srdcovka.

Kromě Luboše se v Receptáři objevujete hlavně po boku vaší moderátorské partnerky Evy Borské. Jak vám to spolu klape?
S Evou je to moc pěkná spolupráce. Ženský element, a v jejím případě i spojený s krásou, určitě Receptář prima nápadů oživil. A velice důležité je, že na sebe „vzájemně slyšíme“. Takže když spolu vedeme dialog, je to, jako kdybychom se sešli u kávy a povídali si o zahradě. To je moc fajn.

Pomalu končí léto, stihl jste dovolenou, nebo jste ho trávil na chatě?
Letos jsem měl pracovní červenec. Máme za sebou premiéru divadelní hry Chlapi sobě na letní scéně divadla Studio DVA. A hrál jsem i na dalších letních scénách. No a pak jsem trávil čas na chatě, s vnoučaty. Narodil se nám šestý kousek, tak bylo o zábavu postaráno. S těmi staršími jsme společně chodili na ryby nebo uzobávat dobroty. K loňským kulatinám jsem dostal velký statický dalekohled, tak jsme s dětmi také pozorovali hvězdy a učili se souhvězdí. A společně řádili. Je to s nimi náročné, ale krásné.

Ještě k tomu vaření. Jaká jídla máte nejradši a co od vás nejvíc chutná rodině?
Vařím opravdu rád a moje žena mne vždy chválí, že jsem šikovný kuchař. Výbornou pověst má třeba moje dršťková. Ale u nás vaří i moje žena, od ní mám nejraději lehčí jídla. Třeba špagety se sýrovou omáčkou nebo boloňské s domácím rajčatovým pyré. Když upeče štrúdl nebo, ještě lépe, tvarohovou bábovku, musím se držet, abych to „nezbouchal“ všechno hned. No a poslední dobou se opravdu inspiruji právě v rubrice Beze ztrát. Třeba jsem zpracovával květák včetně košťálu a listů.

OLDŘICH NAVRÁTIL

  • Třebíčský rodák přišel na svět v roce 1952. Vystudoval JAMU v Brně.
  • V seriálech si ho pamatujeme v úspěšném Bylo nás pět, kde ztvárnil roli Bajzy staršího.
  • Z dalších seriálů to je Zdivočelá země či Krejzovi, kde stejně jako v Receptáři na Primě nahradil Václava Postráneckého.
Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

„Byrokratická mašinérie nakonec udolala i zdánlivě všemocného normalizačního ministra“

vydáno 9. května 2024  5:55

O umění v metru toho ví opravdu hodně. Je autorem úspěšné knihy Metroart, která mapuje a provází výtvarným světem pražského metra. Loni navíc historik...  celý článek

Každá trasa pražského metra je autonomní. Je to jeho vysoká přidaná hodnota

vydáno 8. května 2024  17:23

Umíte si představit, že by tu najednou nebylo? Metro je přirozenou součástí pražského života, neobejdou se bez něho ani domácí, ani turisté. Pražské je...  celý článek

Obrácený panelák spojuje linky metra. O jakou stanici se jedná? Přece Florenc

vydáno 8. května 2024  12:00

Při každodenní projížďce metrem vám možná ani nedochází, kolik práce za provozem vůbec stojí. Za nenápadnými plechovými dveřmi začíná jiný svět, kam se...  celý článek

Znalec podzemního království má slabost pro stanici Náměstí Republiky

vydáno 8. května 2024  6:02

Znalec podzemního království Síť pražského metra není tak rozsáhlá jako v jiných, mnohem větších metropolích. „Svou architekturou, informačním systémem, kvalitou provedení a...  celý článek