Rozhovor: Trochu mi vadí, že po mně pojmenovali pivo, říká učitel českých sládků

Metro.cz
  8:00
Oldřich Koza učí budoucí sládky na průmyslovce v Praze v Podskalské už skoro 25 let. Dříve probírali jeho studenti téměř výhradně jen ležáky a desítky, dnes si čichnou i k „ejlům“ nebo stoutům.
Oldřich Koza je učitel českých sládků.

Oldřich Koza je učitel českých sládků. | foto: Metro.cz

Skoro každý týden teď někde otevírá nový minipivovar. Nezačíná se už projevovat nedostatek kvalifikovaných sládků?
V některých regionech ano. Problém je v tom, že na škole máme skoro samé Pražáky, kterým se z Prahy nechce. Platy bohužel nejsou tak motivační, aby se Pražák sebral a jel na Moravu. To si radši sežene práci mimo obor. Když ale vznikne nový pivovar v Praze, sežene sládka okamžitě.

Takže někde pivo vaří sládci bez vzdělání?
Každý pivovar musí mít odpovědnou osobu, která má vzdělání od nás, z VŠCHT nebo z některého z dřívějších učilišť, která fungovala při velkých pivovarech. Fyzicky však leckde sládkuje i někdo šikovný bez odborného vzdělání, odpovědná osoba může dohlížet až na čtyři pivovary.

Existují prý i „putovní“ sládci, kteří pendlují mezi několika místy, je to tak?
Myslím si, že tohle je docela nešvar, protože sládek by měl být ve svém pivovaru patriotem a snažit se uvařit to nejlepší pivo. Bohužel, práce není tak ohodnocená, tak si sládek nabere tři pivovary, aby se uživil.

Přesto je asi zájem o vaši školu vyšší než dřív, ne? Pivovarnictví zažívá boom...
Není to tak úplně přesné. Před deseti lety, když se zavíraly střední pivovary, tak to vypadalo, že obor bude omezovat. Teď se snad v důsledku rozmachu pivovarství v Čechách bude hlásit větší počet zájemců o studium. Zatím však o strmé nebo skokové změně nelze hovořit.

Oldřich Koza učí budoucí sládky.

Oldřich Koza s mapou České republiky vytvořenou z pivních víček.

Studovat lze i dálkově. Kdo se k vám hlásí?
Za poslední roky se zvýšil počet těch, kteří už mají maturitu nebo vysokoškolský diplom. Je to zajímavý fenomén, chodí k nám i jeden pedagog z Univerzity Karlovy. Mezi studenty se najdou lidi, kteří plánují založit vlastní pivovar, i sládci, kteří už vaří, ale potřebují si doplnit vzdělání.

V každém ročníku máte dvě tři studentky, moc českých pivovarů ale ženy nevedou. Čím to?
Měli jsme a máme ročníky, kdy bylo třeba i podstatně více dívek, ale hlavně v minipivovarech je práce fyzicky náročná. Sládek je tam kolikrát sám a musí tahat plné sudy nebo pytle se sladem při šrotování.

Působí vaši absolventi i v zahraničí?
Ano, třeba v Japonsku, na Islandu, v Rakousku, Itálii nebo Mexiku. Na všechny si určitě nevzpomenu. Často jedou do ciziny třeba na pět let, vydělají si tam a pak se vrací. Za tu dobu to stihnou naučit místní, což je model, který funguje v zemích jako Rusko, Ukrajina nebo Gruzie. Jindy si zas pivovar pozve dalšího českého sládka.

Čím jsou Češi výjimeční?
Jsou to odborníci a navíc nemají třeba v porovnání s Němci tak vysoké finanční požadavky.

Jak dlouho v Podskalské funguje školní pivovar?
V tuhle chvíli tu máme dva. Malý měděný si škola pořídila v roce 1967, ale pak se dlouhá léta nepoužíval. Když jsem sem nastoupil, tak jsem vaření znovu rozjel, a o něco později jsme získali další školní pivovar zrušeného učiliště holešovického pivovaru. Ten menší dnes máme prakticky už jen jako dekoraci. Vaří se na něm jen na požádání maximálně jednou za rok, když si to chce některý student zkusit.

Může člověk vaše pivo někde ochutnat?
Bohužel ne, vyrábí se jen pro laboratorní účely.

Jak to mají studenti, kterým ještě nebylo 18? Paradoxně asi nemůžou ochutnat, co uvařili, že?
To nemůžou. Řešíme to tak, že si ochutnají meziprodukt, kde to ještě nekvasilo, tedy sladinu a mladinu. Na pivo si musejí počkat do čtvrtého ročníku, kdy konečně to, co vyrábějí, můžou i ochutnat.

Takže i řízené degustace až od čtvrťáku?
Přesně tak. Pivo se na rozdíl od vína neplive. Bohužel, nebo spíš bohudík, ho při degustaci musíte polknout.

Jaká piva vaříte? Jsou vaši absolventi připravení na nové chutě českých zákazníků?
Dřív jsme vařili převážně spodně kvašená piva a sem tam jsme zkusili svrchně kvašené pšeničné. Studenti ale musí být schopni plnit přání majitelů pivovarů, a tak třeba zrovna dneska vaříme pivo typu ale. Děláme i stouty a celou škálu, kterou nabízejí minipivovary, studenti jsou pak schopni prakticky ihned pivovar samostatně vést.

Takže klasické světlé ležáky už probíráte jen okrajově?
To ne, převážnou část stále tvoří spodně kvašená piva. Jen škála je širší – devítka, desítka, jedenáctka, dvanáctka, třináctka a jednou jsme dokonce uvařili i osmatřicítku, která je zapsaná v české knize rekordů.

Pivo se jmenuje Podskalská Koza. Asi po vás, že?
Mně tohle docela vadí. Kdykoliv přijde nějaká exkurze, tak jim pan ředitel říká, že se to jmenuje po mně. Částečně to je pravda, ale nevymyslel jsem to já, nýbrž kolega Jaroslav Vedral, který říkal: „Vaříš tu pivo, jmenuješ se Koza a navíc jsi přišel z Popovic, kde mají Kozla!“ Dělali jsme ale i Podskalskou Kočičku, Smrtihlava nebo Pusinku.

Nejčtenější

Praha se zase rozroste! Kudy povedou tramvajové trasy do středních Čech?

Cesta tramvají až do Zdib? Proč ne! Stavba trati Praha-Zdiby-Sedlec by měla začít už za dva roky. A v plánu jsou i další tramvajové trasy do Středočeského kraje.

MS v hokeji 2025: program, kdy hrají Češi, aktuality, tabulky a kde sledovat?

Ve švédském Stockholmu a dánském Herningu v pátek začal 88. mistrovství světa v hokeji mužů. V roli úřadujících šampionů se na turnaji představí čeští reprezentanti, kteří před rokem v Praze získali...

Začali stavět a … nepokračují. Prahu okrašlují nedokončené stavby a rekonstrukce. Prozkoumali jsme starý Chodov

Domy, které připomínají vlaštovčí hnízda. Jak známo, tito ptáci slepují svá hnízda z různých materiálů, přilepují je po škvírách, pod střechami domů. Lidé se při budování či vylepšení svých příbytků...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Kde je v Praze nejteplejší voda? Přehled bazénů v hlavním městě

Hlavní město přeje plavcům. Bazén si v současnosti můžete vybrat podle lokality, ceny i teploty vody. A právě pro ty, kdo neradi mrznou, přinášíme velký přehled nejteplejších bazénů v metropoli.

Dálnice skrz srdce Českého ráje? Místní se brání, boj trvá už čtvrt století

Nová čtyřproudová silnice mezi Turnovem a Jičínem má zrychlit dopravu mezi kraji a odlehčit obcím. Jenže podle místních povede náročným geologickým terénem, kde se propadá i běžná výstavba. Obávají...

Industriální secesní budova na špici největšího a jednoho z nejstarších pražských ostrovů – nedávno zrekonstruovaná jezová průtočná vodní elektrárna. Budova je technickou památkou – elektrárna zde...

vydáno 18. května 2025  18:04

Industriální secesní budova na špici největšího a jednoho z nejstarších pražských ostrovů – nedávno zrekonstruovaná jezová průtočná vodní elektrárna. Budova je technickou památkou – elektrárna zde...

vydáno 18. května 2025  18:04

Industriální secesní budova na špici největšího a jednoho z nejstarších pražských ostrovů – nedávno zrekonstruovaná jezová průtočná vodní elektrárna. Budova je technickou památkou – elektrárna zde...

vydáno 18. května 2025  18:04

Vrcholky hor o víkendu pokryla vrstva sněhu. Na Praděd ráno neprojeli pekaři

Na hřebenech Jeseníků napadlo v sobotu a v noci na neděli přes deset centimetrů sněhu. Pokrývka se navíc stále zvětšuje, sníh padal i v průběhu neděle. Podobná situace je na vrcholcích Beskyd....

18. května 2025  11:32,  aktualizováno  17:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Která stanice pražského metra se vám líbí nejvíce? Hlasujte v anketě deníku Metro

Každá stanice pražského metra má svůj unikátní příběh a historii. Pojďme se podívat na některé z nich. Je mezi nimi vaše oblíbená? Která je podle vás nejkrásnější nebo nejsympatičtější?

18. května 2025  17:44

Obrazy už jsou v prodeji, teď je na řadě huť. Druhé kolo prodeje Liberty brzy začne

Obrazy a další umělecká díla už insolvenční správce Liberty Ostrava prodává, prodej celého podniku se pomalu blíží. Zájemci musejí podat nabídky do středy 21. května, druhé kolo výběrového řízení...

18. května 2025  17:22,  aktualizováno  17:22

Dvě ženy a pět dětí se zranily při nehodě dvou aut na Olomoucku. Pomáhal vrtulník

Při střetu dvou osobních aut na Olomoucku se po nedělním poledni zranilo sedm lidí - obě řidičky a pět dětí, které ve vozech cestovaly společně s nimi. Nejvážněji zraněné dítě přepravil vrtulník s...

18. května 2025  15:12,  aktualizováno  17:15

Prošli jsme metro D: Část tunelů je vybetonovaná, na Pankráci ještě razí

Velký zájem veřejnosti vzbudil o víkendu Den otevřených tunelů rozestavěného metra D. Návštěvníci si prošli úsek mezi stanicemi Olbrachtova a Pankrác D. Metrem se tudy projedou nejdříve v roce 2032....

18. května 2025  16:52

Návštěvnost Ostravské muzejní noci odhadují organizátoři na 16.000 lidí

Na 16.000 lidí odhadují organizátoři návštěvnost sobotní Ostravské muzejní noci. Do programu se letos zapojilo 30 ostravských institucí, které nechaly...

18. května 2025  14:43,  aktualizováno  14:43

Není lepší reklama, než když kamarád řekne, jak mu barefootové boty pomohly, říká tuzemský distributor slavné značky

Znáte barefooty? Milujete je, nebo jste si k nim ještě nenašli cestu? Tyto boty, které se svou konstrukcí a funkčními vlastnostmi snaží maximálně přiblížit bosé chůzi, se stále častěji dostávají do...

18. května 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

25. ročník mezinárodní Tattoo Convention Prague 2025 v Malé sportovní hale v Praze Holešovicích. Přes 180 tatérů z celého světa na vašem těle vytvoří krásný reálný obrázek. Fotografie ze soboty,...

vydáno 18. května 2025  15:13

Návštěvníci Českého rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze mohli v sobotu 17. května 2025 zhlédnout
také živé vysílání populárního pořadu Tobogan, který moderoval Aleš Cibulka. Jeho hosty byly...

vydáno 18. května 2025  15:13
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.