metro.cz

Počasí v Praze

-1 °C / 3 °C

Sobota 14. prosince 2024. Svátek má Lýdie

Pivovar Proud. Jejich zlatý mok může trochu pálit nebo i vonět po kávě

  16:37
Na soutoku řek Mže a Radbuza, v budově bývalé elektrárny, dělají pivo s exotickým ovocem, kávou nebo pepřem. Experimentální pivovar Proud, který našel v této historické budově svůj domov, se do pivního světa vplížil celkem nenápadně. Připravovat se začalo na podzim 2020, první várka byla hotová na začátku prosince. „Začali jsme se těšit na první zákazníky, hledat odbyt po hospodách, ale po 14 dnech se všechno na půl roku zavřelo. Startovat do téhle doby bylo zábavné,“ směje se v rozhovoru speciálního vydání deníku Metro šéf tohoto pivovaru Michal Škoda. Na stáž do Prazdroje se dostal při hraní fotbálku, v Rumunsku učil výčepní správně čepovat a po deseti letech jako ředitel pivovaru uvedl na trh novou značku Proud.
Tým pivovaru Proud, ředitel Michal Škoda avrchní sládková Lenka Straková uprostřed. | foto: Pivovar Proud

Jak takový pivovar vzniká?
Napadlo nás to už před sedmi lety. Plzeňský Prazdroj, pod který Proud patří, má projekt Volba sládků, v jehož rámci se každý měsíc uvádí jedno speciální pivo do plzeňských hospod. Projekt jsem pomáhal rozjíždět, součástí týmu byla i naše současná vrchní sládková Lenka Straková. Už tehdy jsme se bavili o tom, že vařit některé pivní styly ve velkém pivovaru je složité. V té době byl ale segment speciálů a malých pivovarů teprve na začátku a myšlenka potřebovala v rámci firmy dozrát. Po letech se nápad oprášil, vyhrál jsem výběrové řízení a pivovar jsme otevřeli.

Ve svých speciálech rádi experimentujete. Kde berete inspiraci?
Často ochutnáme nějaké jídlo nebo ovoce a přijde inspirace na ingredienci. Na tu se pak vrhne naše sládková a začne vymýšlet receptury. Třeba loni jsme zkoušeli výluhy pepře za studena a za tepla, máme speciály s yuzu, meruňkami, kávou, chystáme pivo s rozmarýnem a solí. Pivní svět je široký a ingrediencí, které se mohou do piva dát, spousta. Děláme i limitované edice k různým příležitostem, třeba k MDŽ v rámci Pink Boots Collaboration Brew Day. To je akce, kdy se každý rok vaří po celém světě pivo ze stejné směsi chmele, loni se zapojilo přes 400 pivovarů. Organizuje to americká organizace Pink Boots Society, která se zaměřuje na podporu a vzdělávání žen v pivovarství. Každý pivovar má svůj recept ačást výtěžku jde na podporu této organizace.

Co pijete nejraději?
Záleží na situaci, náladě, společnosti. Oblíbené pivo ani nemám, rád poznávám a ochutnávám. Je to prostě životní styl, třeba když někam jedu, snažím se naplánovat návštěvu pivovaru. To mě na práci baví nejvíc, pivo lidi spojuje. Potkáváme se se sládky z jiných pivovarů, chmelaři, vinaři a vyměňujeme si zkušenosti.

Setkáváte se s mýty o pivu?
Třeba že se pivo vaří z ječmene místo ze sladu. Klasikou je to, že dvanáctka má dvanáct procent alkoholu. Lidé obecně moc nevědí, jak se pivo vyrábí. Přestože navštěvují pivovary, mám pocit, že na exkurzích nikdo neposlouchá, i když se to tam všechno říká.

Kam byste čtenářům doporučil vyrazit na pivo?
V Praze určitě Pult, kde mají na čepu šest českých ležáků z úplně jiných pivovarů, což je zajímavé porovnávat, pak karlínská Pivotéka Sedm stupňů nebo Permanent Beer Fest v Pragovce. Samozřejmě k nám do Plzně na prohlídku pivovaru, kde mohou lidé ochutnat pivo přímo z ležáckého tanku. Nebo Pivstro, kde mají zajímavá piva na čepu i v lednici.  

Autor: Veronika Reicheltová Metro.cz

Hlavní zprávy

Král s královnou, co mají před rozvodem? Zakletí od Netflixu je rutinní animák se špetkou originality

Strážce streamu
vydáno 13. prosince 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Náctiletá princezna vyrazí do divočiny hledat způsob, jak zvrátit mocnou kletbu, kvůli které se její rodiče proměnili v obří monstra. Tak zní základní...  celý článek

Děti otevřou dveře tam, kam bychom sami nešli, říkají neobyčejní cestovatelé

vydáno 13. prosince 2024  5:36

Dva cestovatelé, Matouš Vinš a Pavla Trávníčková, se svými rodinami cestují po světě. Jejich životy se propletly mimo jiné při tvorbě nedávno publikované...  celý článek

Každý čtvrtý Čech má problém porozumět obsáhlejšímu textu. Učňáky jsou tragické

vydáno 12. prosince 2024  19:30

V rámci mezinárodním srovnání dosáhlo Česko průměrných výsledků ve čtenářských dovednostech a schopnosti adaptivně řešit problémy. Horší výsledky však...  celý článek

Grinchův „táta“ měl problémy kvůli ginu. Než vytvořil zlého skřítka, kritizoval Hitlera

vydáno 12. prosince 2024  16:30

Je chlupatý a zelený a všichni se ho bojí. Tedy alespoň v knihách a filmech. V reálném světě ho naopak každý miluje. Zlý skřítek Grinch se na nás mračí z...  celý článek