Jak takový pivovar vzniká?
Napadlo nás to už před sedmi lety. Plzeňský Prazdroj, pod který Proud patří, má projekt Volba sládků, v jehož rámci se každý měsíc uvádí jedno speciální pivo do plzeňských hospod. Projekt jsem pomáhal rozjíždět, součástí týmu byla i naše současná vrchní sládková Lenka Straková. Už tehdy jsme se bavili o tom, že vařit některé pivní styly ve velkém pivovaru je složité. V té době byl ale segment speciálů a malých pivovarů teprve na začátku a myšlenka potřebovala v rámci firmy dozrát. Po letech se nápad oprášil, vyhrál jsem výběrové řízení a pivovar jsme otevřeli.
Ve svých speciálech rádi experimentujete. Kde berete inspiraci?
Často ochutnáme nějaké jídlo nebo ovoce a přijde inspirace na ingredienci. Na tu se pak vrhne naše sládková a začne vymýšlet receptury. Třeba loni jsme zkoušeli výluhy pepře za studena a za tepla, máme speciály s yuzu, meruňkami, kávou, chystáme pivo s rozmarýnem a solí. Pivní svět je široký a ingrediencí, které se mohou do piva dát, spousta. Děláme i limitované edice k různým příležitostem, třeba k MDŽ v rámci Pink Boots Collaboration Brew Day. To je akce, kdy se každý rok vaří po celém světě pivo ze stejné směsi chmele, loni se zapojilo přes 400 pivovarů. Organizuje to americká organizace Pink Boots Society, která se zaměřuje na podporu a vzdělávání žen v pivovarství. Každý pivovar má svůj recept ačást výtěžku jde na podporu této organizace.
Co pijete nejraději?
Záleží na situaci, náladě, společnosti. Oblíbené pivo ani nemám, rád poznávám a ochutnávám. Je to prostě životní styl, třeba když někam jedu, snažím se naplánovat návštěvu pivovaru. To mě na práci baví nejvíc, pivo lidi spojuje. Potkáváme se se sládky z jiných pivovarů, chmelaři, vinaři a vyměňujeme si zkušenosti.
Setkáváte se s mýty o pivu?
Třeba že se pivo vaří z ječmene místo ze sladu. Klasikou je to, že dvanáctka má dvanáct procent alkoholu. Lidé obecně moc nevědí, jak se pivo vyrábí. Přestože navštěvují pivovary, mám pocit, že na exkurzích nikdo neposlouchá, i když se to tam všechno říká.
Kam byste čtenářům doporučil vyrazit na pivo?
V Praze určitě Pult, kde mají na čepu šest českých ležáků z úplně jiných pivovarů, což je zajímavé porovnávat, pak karlínská Pivotéka Sedm stupňů nebo Permanent Beer Fest v Pragovce. Samozřejmě k nám do Plzně na prohlídku pivovaru, kde mohou lidé ochutnat pivo přímo z ležáckého tanku. Nebo Pivstro, kde mají zajímavá piva na čepu i v lednici.