metro.cz

Počasí v Praze

-1 °C / -1 °C

Pátek 1. prosince 2023. Svátek má Iva
Tým pivovaru Proud, ředitel Michal Škoda avrchní sládková Lenka Straková uprostřed. | foto: Pivovar Proud

Pivovar Proud. Jejich zlatý mok může trochu pálit nebo i vonět po kávě

  16:37
Na soutoku řek Mže a Radbuza, v budově bývalé elektrárny, dělají pivo s exotickým ovocem, kávou nebo pepřem. Experimentální pivovar Proud, který našel v této historické budově svůj domov, se do pivního světa vplížil celkem nenápadně. Připravovat se začalo na podzim 2020, první várka byla hotová na začátku prosince. „Začali jsme se těšit na první zákazníky, hledat odbyt po hospodách, ale po 14 dnech se všechno na půl roku zavřelo. Startovat do téhle doby bylo zábavné,“ směje se v rozhovoru speciálního vydání deníku Metro šéf tohoto pivovaru Michal Škoda. Na stáž do Prazdroje se dostal při hraní fotbálku, v Rumunsku učil výčepní správně čepovat a po deseti letech jako ředitel pivovaru uvedl na trh novou značku Proud.

Jak takový pivovar vzniká?
Napadlo nás to už před sedmi lety. Plzeňský Prazdroj, pod který Proud patří, má projekt Volba sládků, v jehož rámci se každý měsíc uvádí jedno speciální pivo do plzeňských hospod. Projekt jsem pomáhal rozjíždět, součástí týmu byla i naše současná vrchní sládková Lenka Straková. Už tehdy jsme se bavili o tom, že vařit některé pivní styly ve velkém pivovaru je složité. V té době byl ale segment speciálů a malých pivovarů teprve na začátku a myšlenka potřebovala v rámci firmy dozrát. Po letech se nápad oprášil, vyhrál jsem výběrové řízení a pivovar jsme otevřeli.

Ve svých speciálech rádi experimentujete. Kde berete inspiraci?
Často ochutnáme nějaké jídlo nebo ovoce a přijde inspirace na ingredienci. Na tu se pak vrhne naše sládková a začne vymýšlet receptury. Třeba loni jsme zkoušeli výluhy pepře za studena a za tepla, máme speciály s yuzu, meruňkami, kávou, chystáme pivo s rozmarýnem a solí. Pivní svět je široký a ingrediencí, které se mohou do piva dát, spousta. Děláme i limitované edice k různým příležitostem, třeba k MDŽ v rámci Pink Boots Collaboration Brew Day. To je akce, kdy se každý rok vaří po celém světě pivo ze stejné směsi chmele, loni se zapojilo přes 400 pivovarů. Organizuje to americká organizace Pink Boots Society, která se zaměřuje na podporu a vzdělávání žen v pivovarství. Každý pivovar má svůj recept ačást výtěžku jde na podporu této organizace.

Co pijete nejraději?
Záleží na situaci, náladě, společnosti. Oblíbené pivo ani nemám, rád poznávám a ochutnávám. Je to prostě životní styl, třeba když někam jedu, snažím se naplánovat návštěvu pivovaru. To mě na práci baví nejvíc, pivo lidi spojuje. Potkáváme se se sládky z jiných pivovarů, chmelaři, vinaři a vyměňujeme si zkušenosti.

Setkáváte se s mýty o pivu?
Třeba že se pivo vaří z ječmene místo ze sladu. Klasikou je to, že dvanáctka má dvanáct procent alkoholu. Lidé obecně moc nevědí, jak se pivo vyrábí. Přestože navštěvují pivovary, mám pocit, že na exkurzích nikdo neposlouchá, i když se to tam všechno říká.

Kam byste čtenářům doporučil vyrazit na pivo?
V Praze určitě Pult, kde mají na čepu šest českých ležáků z úplně jiných pivovarů, což je zajímavé porovnávat, pak karlínská Pivotéka Sedm stupňů nebo Permanent Beer Fest v Pragovce. Samozřejmě k nám do Plzně na prohlídku pivovaru, kde mohou lidé ochutnat pivo přímo z ležáckého tanku. Nebo Pivstro, kde mají zajímavá piva na čepu i v lednici.  

Komentáře

Hlavní zprávy

Čtyři roky s covidem. Rozhovor s epidemiologem Rastislavem Maďarem Poučili jsme se?

vydáno 1. prosince 2023  5:25

Čas šíleně letí. Právě dnes jsou tomu čtyři roky, co v Číně odhalili neslavně proslulý virus covid-19. Deník Metro přináší rozhovor s epidemiologem...  celý článek

Přízračná oblaka páry v Hostivaři dosyčí. Na Vánoce po nich nebude památky

vydáno 30. listopadu 2023  16:59

Žádná díra není pro deník Metro a jeho čtenáře málo významná. Zní to jako nadsázka, ale tento fakt platí zejména tehdy, když se z ní skoro dva roky valí...  celý článek

Je tu prostě příliš mnoho aut. Praha není nakufovací, líčí náměstek primátora Zdeněk Hřib

vydáno 30. listopadu 2023  11:00

Magistrát chystá reformu zón placeného stání. Účinnost nového nastavení systému by měla začít 1. října 2024.  celý článek

Otužilci slaví 100 let plavání ve Vltavě. Výročí připomene kniha plná reportáží a rozhovorů

vydáno 30. listopadu 2023  7:00

Pro chladivé kratochvíle nadchl Pražany skoro šedesátiletý klenotník. Na jeho počest se pravidelně koná vánoční závod plavců u Národního divadla.   celý článek