Manželé Michaela a Jan Schneedorferovi jsou důkazem, že na změnu profese není nikdy pozdě. Po čtyřicítce přehodnotili dosavadní život a rozjeli rodinné kořenářství. Programátor a bývalá poštovní doručovatelka, oba vášniví amatérští kuchaři, zkrátka postrádali specifická koření pro své recepty. Krámek v pražských Nuslích, který vás přiláká z ulice libými vůněmi a při vstupu zaujme různými dózami a baňkami s pestrobarevným obsahem, funguje devátým rokem. V policích je uloženo více než 320 druhů koření a směsí, které doplňují čaje a káva.
„Už párkrát se nám stalo, že k nám do obchodu dorazil cestovatel s naditým batohem a bezúspěšně nám nabízel dovezené koření. Opravdu nepřipadá v úvahu prodávat koření neznámého původu,“ dává k dobru úsměvnou historku Schneedorfer.
Na své si zde přijdou fajnšmekři specifických kuchyní: indické, mexické, africké, francouzské, arabské, balkánské, vietnamské i dalších. Jen pepře, chilli a papriky zabírají několik desítek skleněných dóz. Na některých můžete vidět i lebku se zkříženými hnáty.
V ní najdete třeba nejpálivější druh chilli Carolina Reaper s tóny třešní, skořice a čokolády. Jeho pálivost se pohybuje kolem neuvěřitelných 2 200 000 SHU, což jsou jednotky pálivosti. Pouhé lehké vdechnutí automaticky vžene slzy do očí a s její manipulací se musí velice opatrně.
„Tato odrůda vznikla poměrně nedávno zkřížením červených chilli papriček Habanero a Naga Bhut Jolokia. Je hodně pravděpodobné, že budoucnost přinese nového lídra žebříčku, neboť neustále probíhá křížení odrůd chilli. Méně pálivou variantu, kde pálivost odezní už po 10 až 15 minutách, představuje chilli Naga Bhut Jolokia a upotřebíte ho v mexických pokrmech,“ dodává Schneedorfer. Pro porovnání – oblíbená paprička Habanero má pálivost 100 000 až 350 000 SHU.
Rodinný obchůdek nabízí běžně používané, ale i málo známé speciality. Honza s Míšou se snaží sehnat pro zákazníky to, co pro své vaření hledají. Je to pro ně otázka stavovské cti. A na co jsou poslední dobou pyšní?
„Podařilo se nám sehnat pár desítek exkluzivních vanilkových lusků Bourbon obřích rozměrů z madagaskarské oblasti, kam se normální smrtelník nedostane. Na délku měří asi 25 centimetrů. Na šířku je zhruba trojnásobně širší než standardní vanilkový lusk. Tento lusk je spíš raritkou a nyní s farmářem vyjednáváme pravidelné dodávky, protože se pěstuje ve velmi omezeném množství,“ dodává majitel.
Jeho žena je zase pyšná, že se jí teď podařilo zkompletovat všechny druhy sečuánského pepře či zajistit citronový pepř Verbena. „Nejedná se o pepř smíchaný s citronovou kůrou, ale o fascinující koření jižní Asie. Tento výjimečný pepř oplývá jemně hořkou vůní a intenzivní citrusovou chutí a vynikne třeba na rybách, mořských plodech a je častou součástí vietnamských jídel. Nově jsme rozšířili nabídku solí, konkrétně pak Fleur de Sel, které máme i v zauzené podobě či ochucených variantách s kardamomem, barbecue, vanilkou nebo chilli Jalapeňo, dají se použít na ryby, maso, ale i například do slaného karamelu,“ uzavírá Schneedorfer.