metro.cz

Počasí v Praze

19 °C / 29 °C

Pátek 19. července 2024. Svátek má Čeněk

Z lásky ke své smečce rhodéských ridgebacků se pustili do petfoodu

  16:55
„Naše psiska trápily vleklé kožní a zažívací potíže, které se řetězily do dalších zdravotních problémů,“ přibližuje podnikatel.

Další 1 fotografie v galerii
Lukáš Drlík s jedním ze štěňat, Lakim | foto: Tomáš Škoda

Lukáš Drlík se svojí ženou Katkou více jak desetiletí úspěšně podnikají ve zdravém jídle pro lidi. Oba jsou navíc letitými majiteli smečky rhodéských ridgebacků. Jde původem o africké lovecké plemeno určené k honům na lvy, které poznáte podle typického vyvýšeného pruhu srsti na zádech, jenž roste ve směru proti ostatní srsti. Jejich předchozí generace přivedla manžele Drlíkovy k vývoji psího krmiva D-Barf.

“Naše psiska trápily vleklé kožní a zažívací potíže, které se řetězily do dalších zdravotních problémů. Přišlo nám šílené potírat vzniklé zdravotní obtíže medikací, zvlášť když se ukázalo, že příčinou je granulované krmivo. Tak jsme si řekli a dost. Když máme zmáknutou výživu a zdravé jídelníčky pro lidi, tak pro psy krmivo taky dáme,“ popisuje prvotní motivaci Lukáš Drlík.

A Drlíkovi se do toho pustili s plnou vervou a rovnou ve velkém. Ve svém obřím výrobním areálu ve Strážnici vyčlenili oddělené prostory pro výrobu, oslovili veterináře kvůli nutričním specifikům krmiva, poprali se s legislativou a začali testovat. „Strašně se nám líbila metoda krmení barfem, kdy psi dostávají skutečné maso, které je doplňováno zeleninou, ovocem a dalšími nezbytnými nutrienty. Navíc prověřené dodavatele kvalitního masa máme navázané na naši krabičkovou dietu, takže pro krmiva můžeme garantovat takzvanou Human Grade kvalitu, tedy maso, které splňuje nároky masa pro lidskou konzumaci, což je v segmentu petfood spíše raritou,“ doplňuje Lukáš Drlík.

Manželé si začali pohrávat s myšlenkou, zda by se jim nepodařilo vyvinout takové krmivo, které by ponechalo výhody a přínos barfování, ale zároveň by majitelům psů odpadla náročnost skladování chlazeného či mraženého masa. Což je mimochodem zásadní problém u psů krmených barfem v případě cestování nebo když se má o psa starat někdo cizí, kdo s procesem nemá zkušenost a komu kontakt se syrovým masem mu vadí.

Zde Lukáš Drlík zúročil historickou zkušenost z práce pro obalovou společnost. „Maso jsme jednoduše s ostatními surovinami sterilovali a uzavřeli do speciálního obalu se stojným dnem. Ten zaručí, že sterilované krmivo bez problémů bezpečně zvládne teplotu do 25 °C. Podobnou technologii máme odzkoušenou pro vojáky v terénu,“ zmiňuje.

A co je uvnitř krmné dávky? Maso, jehož podíl je v průměru okolo 60 procent, a zbytek tvoří rostlinná složka jako ovoce, zelenina, rýže, červená čočka, quinoa, batáty nebo například bulgur. Vše završují oleje, bylinky a doplňkové látky v podobě vitaminů a minerálních látek.

Velký benefit spatřuje Drlík v tom, že krmivo může doplňovat jak granulovanou stravu, tak krmení barfem, aniž by došlo k zažívacím potížím psa, jak se tomu stává, pokud přechází z granulované stravy na barf či opačně. A jaké jsou plány manželů Drlíkových?

„Pár měsíců zpátky jsme pořídili největší zařízení v republice na lyofilizaci, tedy sušení mrazem, a tak u nás seženete stoprocentní sušené maso, které může posloužit jako pamlsek. Vývary sloužící pro zvlhčení granulí, rehydrataci, i zpestření stravy jsou těsně před uvedením a snažíme se najít distributora i pro chlazenou verzi krmiva. Hrajeme si s netradičními surovinami, jako je hmyzí protein pro vývary, a je otázkou času, kdy připravíme něco i pro kočky,“ uzavírá Lukáš Drlík.

Autor: Iveta Benáková Metro.cz
Témata: Maso

Hlavní zprávy

Kina pod širákem mají zvláštní atmosféru. Víme, kde v metropoli zažít pravou letní pohodičku

vydáno 19. července 2024  5:36

Možností, kde o prázdninách mrknout na film, jsou v Praze desítky. Pár tipů na letní kina má i deník Metro. Náš výběr nabízí klasiky pro velký počet...  celý článek

Mladí nepracují efektivněji, jen v práci nechtějí strávit celý život

vydáno 18. července 2024  19:46

Čtyřdenní pracovní doba se v Evropě stává trendem. Svým zaměstnancům ji nabízejí například firmy na Islandu, v Belgii, Švýcarsku nebo Německu. V Česku se...  celý článek

Zastávky na znamení plošně zavedli před třemi týdny. PIDiatr Vondráček je ale ne vždy stíhá hlásit

vydáno 18. července 2024  14:52

„Pro výstup stiskněte tlačítko.“ Tuhle hlášku slýchávají cestující v pražských autobusech a trolejbusech od konce minulého měsíce častěji, než by možná...  celý článek

Když ještě na trhu řehtali koně. Jak to vypadalo na Václaváku v polovině 19. století

vydáno 17. července 2024  15:43

Miluju Prahu a deník Metro vybírají nejkrásnější pražské veduty. Neznámé a méně známé pohledy na město od starých mistrů.  celý článek