metro.cz

Počasí v Praze

-2 °C / 0 °C

Středa 29. listopadu 2023. Svátek má Zina
ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Zdravá strava nemusí být drahá. Odborníci radí si vše promýšlet a neházet do košíku kdeco

  6:42
Lidé často v poslední době při nákupech naříkají, že všechno zdražuje. Jenže dobré jídlo se dá uvařit i ze surovin, které najdete v akci. Možná jen neznáte jejich možnosti a využití. Odborníci radí si vše promýšlet dopředu.

Za poslední rok se spotřebitelské ceny zvedly o desítky procent. V reakci na zdražování se podle loňského průzkumu Edenred šidí na jídle 6 z 10 lidí. Pro více než čtvrtinu Čechů pak navyšování cen znamená výrazný zásah do jejich předchozích stravovacích návyků, kdy si podle svých slov nemohou dovolit stejnou kvalitu jídel jako předtím. „Je to nepříjemná změna dlouhodobého trendu, kdy zdravé stravování nabývalo na významu,“ komentuje výsledky průzkumu FOOD členka vedení Edenredu Aneta Martišková.

Ovšem nakupovat s rozvahou správné potraviny se dá i nadále. „Jedním z mýtů o zdravém stravování je, že musí být drahé. Záleží však hlavně na jídelníčku, protože i z prémiových bio potravin se dá připravit nezdravé jídlo, a naopak i z těch nejlevnějších si můžete uvařit jídlo vyvážené a zdravé. V první řadě je tak důležité si rozmyslet, jakou cestou se chcete vydat, a podle toho vybírat. V tomto mají velkou výhodu on-line nákupy, protože si můžete na obrazovce jednoduše porovnávat ceny, sledovat akce a v každý moment nákupu víte, kolik vás zrovna stojí,“ říká ředitel on-line supermarketu Košík.cz Ivan Utěšil.

Odklon od zdravých jídel může způsobit také řadu zdravotních problémů. Hrozbou je například nedostatečná konzumace ovoce či zeleniny, které zabraňují rozvoji civilizačních nemocí. Zároveň nyní mnoho lidí sahá při nakupování po levnějších potravinách, aniž by zkontrolovali jejich složení.

„Spousta pacientů uvádí, že ovoce a zelenina jsou pro ně příliš drahé, a proto je nechtějí do jídelníčku zařazovat. Vyvážený jídelníček s dostatkem živin se dá poskládat i z potravin, které nestojí závratné sumy. Jako příklad si můžeme uvést třeba obyčejnou červenou čočku. V populaci však stále přetrvává představa o tom, že co je zdravé, to je drahé. Lidé se pak uchylují k nákupu průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem soli, tuku a cukru, které mohou být v tomto kontextu uvažování levnější,“ řekl Martin Krobot, předseda České asociace nutričních terapeutů.

Variantou pro stravování je cesta rostlinná včetně zmiňovaných luštěnin. „Jedním z nejčastějších mýtů ohledně rostlinné stravy je, že je příliš drahá, přitom právě díky celistvým potravinám, které by měly být základem rostlinné stravy, se dá velmi ušetřit. Klíčem k nízkorozpočtovému rostlinnému stravování je zaměřit se na potraviny jako fazole, čočka, celozrnné obiloviny, semínka a sezonní ovoce a zelenina. Pomůže také vařit si doma a věnovat čas plánování jídelníčku,“ radí komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová. „Levnou alternativou masa je kromě luštěnin také klasické sójové maso, které vůbec nemusí chutnat jako mdlá houbovitá hmota. Důležitá je ale důkladná příprava,“ zmiňuje Hemmerová.

Výhodné nabídky pro zákazníky připravily už také mnohé řetězce. Nejčastěji jde o slevy v rámci věrnostních karet, klubů a služeb. Ovšem jsou i další varianty. Lidl úspěšně rozjel projekt s názvem S Lidlem šetříme jídlem. Zákazníci si mohli s výraznou slevou pořídit bedýnky s ovocem a zeleninou. Nově je zboží v papírových taškách a v sortimentu už jsou také chlazené výrobky, maso a ryby. V případě ovoce a zeleniny mají zákazníci tři kila za 25 korun, u nově přidaného sortimentu půjde o slevy ve výši 70 procent. „Bude se jednat o všechny chlazené výrobky napříč naším sortimentem, které jsou zdravotně nezávadné, ale blíží se datum jejich spotřeby. Totéž bude platit pro maso a ryby,“ doplňuje mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Sjednocení sekcí zboží ve slevách, kterému se blíží expirace, nedávno provedlo v desítkách prodejen Tesco. „Zákazníci tak ušetří nejen svojí peněžence, ale také pomohou předcházet plýtvání potravinami. Naším dlouhodobým cílem je, aby žádné jídlo nepřišlo zbytečně nazmar,“ říká Patrik Dojčinovič, provozní ředitel ve společnosti Tesco.

Globus aktuálně pilotně provozuje v Praze-Čakovicích a v Plzni prodej balíčků čerstvých potravin s názvem Zachraň mě. Jde o balíčky s produkty s původní souhrnnou prodejní cenou minimálně 99 korun, který je však ke koupi za pouhých 49 korun.

Mnohé obchody tak bojují proti plýtvání a vyhazování potravin a zároveň umožní lidem výhodný nákup stále kvalitního zboží.

Plýtvání

  • Zhruba třetina veškerého vyprodukovaného jídla se vyhodí. Za ztráty může produkce potravin, jejich zpracování, distribuce, a především následné chování spotřebitelů, kteří vyhodí přibližně desetinu jídla. Podle průzkumu společnosti Edenred přitom plýtvání jídlem znepokojuje téměř 85 procent respondentů. Tři čtvrtiny restaurací pak uvedly, že již zavedly opatření proti plýtvání – nejčastěji se jednalo o úpravu menu a receptur.
  • Odhadem se celosvětově vyhodí 31 procent vyprodukovaných potravin. „Zeleninou a ovocem se plýtvá ještě více, zhruba polovina veškeré sklizně se totiž nespotřebuje a vyhodí se,“ vysvětluje Milan Mařík, datový analytik platformy CSRD.cz, která se zaměřuje na udržitelnost v podnikání.

Komentáře

Hlavní zprávy

Poznejte tajemné rostliny. Třeba vousatce hnědavého nebo terčovku hrbolkatou

vydáno 29. listopadu 2023  18:50

Ochránci přírody chystají lichenologický seminář. Ten se v Michelské ulici koná v rámci třídenní vánoční výstavy ovoce.  celý článek

Vládce temnot i První den mého života. Italové míří do pražské Lucerny

vydáno 29. listopadu 2023  15:39

Stejně jako v minulých ročnících festivalu bude část věnována některým velkým mistrům italského umění, jako jsou Borromini, Bernini a Caravaggio.  celý článek

Lyžařská střediska brzy otevřou. Některé skiareály chtějí zkrátit čekací dobu na vlecích

vydáno 29. listopadu 2023  11:26

Lyžařská střediska v Česku a Slovensku se již intenzivně připravují na nadcházející sezonu. Kromě kontroly zasněžovacích systémů či nasazení sněhových děl...  celý článek

Karlův most byl až do roku 1841 jediným mostem v Praze. Tramvaje přes něj jezdily jen tři roky

vydáno 29. listopadu 2023  6:15

Na slavnou památku se před lety vrátily plynové lampy. V současnosti je má na starost nejvyšší muž v oboru. Do ulic metropole vyráží 205 centimetru vysoký...  celý článek